Ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tumek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.09
    • 3

    Ekstrakt słodowy

    Witam!

    Jestem nowy i jest to mój pierwszy post, zatem zacznę od przedstawienia się - nazywam się Tomasz Furca. Swoją przygodę z warzeniem rozpocząłem dość niedawno, bo 5 miesięcy temu . Udało mi się w tym czasie zważyć piwo Lager jak i stout. Dotychczas do fermentacji piwa używałem cukru, a chciałbym spróbować z ekstraktem słodowym.

    Mam do zrobienia w domu brewkit coopersa - pilsener. Ekstrakt słodowy, który znalazłem w internecie firmy WES "Ekstrakt słodowy jasny 1,2" będzie dobrym wyborem? Czy może warto dopłacić 8 zł i zakupić "Ekstrakt słodowy jasny 1,7"? Kolejna sprawą będzie butelkowanie, jakiego surowca użyć podczas rozlewania piwa do butelek?

    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Zważenie piwa to żadna z sztuka, wystarczy zwykła waga .
    Polecam WESowe ekstrakty, są super
    ps Witaj na forum, może wyklikasz o sobie coś w profilu ?
    Last edited by anteks; 2011-09-25, 00:17.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10781

      #3
      Do butelkowania zwykły cukier , rozpuszczony w wodzie i dolany do fermentora przed rozlewem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • tumek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.09
        • 3

        #4
        Zakupiłem kilka niechmielonych ekstraktów słodowych, jak przyjdą zacznę zabawę . Zamówiłem i 1.7 i 1.2 - poeksperymentuje .

        Dziś wymyłem butelki pirosiarczanem potasu oraz wyparzyłem gorącą wodą, myślę, że taki zabieg będzie wystarczający .

        EDIT:
        //////Uzupełniłem profil.
        Last edited by tumek; 2011-09-25, 17:19.

        Comment

        • crocco
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.12
          • 590

          #5
          Pilsener Coopersa mi nie wyszedł ,kumplowi też wyszło coś bardzo winnego.

          Comment

          • kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tumek Wyświetlenie odpowiedzi
            Zamówiłem i 1.7 i 1.2 - poeksperymentuje...
            Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi z tym eksperymentowaniem i tym wcześniejszym pytaniem o to który lepszy - przecież to to samo tylko różne opakowanie 1,2 albo 1,7 kg

            Comment

            • tumek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.09
              • 3

              #7
              Nie pamiętam na którym forum to wyczytałem, ale ktoś pisał, że dodanie 1.7 ekstraktu da pełniejszy smak piwa niż 1.2.

              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                #8
                Oczywiście. Jak wsypiesz do herbaty 2 łyżki cukru to będzie słodsza niż jakbyś wsypał jedną, nawet jeśli będzie to ten sam cukier

                Comment

                • Lusterko87
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.10
                  • 36

                  #9
                  Ja przy robieniu z brew-kita użyłem coś co się nazywało brew-kit plus i piwo było trochę mało słodkie - ale odlałem trochę nastawu z i dodałem normalnego cukru i już piwo miało dobry smak - przynajmniej dla mnie Kolega mój jest zwolennikiem bardziej gorzkich piw i mu smakował wersja bez cukru.
                  Za tydzień będę robił kolejna warkę z brewkita Muntons --- Wheat (pszeniczne)1,8 kg i użyje suchego jasnego ekstraktu słodowego(Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 1 kg) i glukozy krystalicznej - co wyjdzie to się okaże

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10781

                    #10
                    Na jakim etapie dodałeś ten cukier?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Lusterko87
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.10
                      • 36

                      #11
                      Cukier dodałem po fermentacji burzliwej (sic!) i pewnie się zastanawiacie dlaczego ? bo mi smak nie odpowiadał przed rozlaniem do butelek. Zostało mi około 7 litrów zielonego piwa i wsypałem cukier, całość zamknąłem na kolejny tydzień. Po tygodniu piwo było czuć bardziej alkoholem ( pewnie nazywa się to efektem bimbrowym). Na dzień dzisiejszym wiem już jakie błędy popełniłem : źle odczytałem - zinterpretowałem wskazania Ballingometru ( zła temperatura piwa do pomiaru - podobno) przez co całość prawdopodobnie do końca nie przefermentowała. Czytałem że w czasie burzliwej fermentacji dobrze jest wzruszyć osad na dnie fermentatora, aby pobudzić drożdże do dalszego działania.
                      Jeśli chodzi o smak po około miesiącu to :
                      -->piwo przed dodaniem cukru po otwarciu butelek strasznie się pieniło - piana dosyć sztywna kolor ładny.
                      -->piwo z dodatkowym cukrem - już się strasznie nie pieniło, było słodsze i bardziej było czuć alkohol.
                      Dodam że po żadnej butelce nie bolał brzuch
                      A a użyłem brewkita Geordie --- Yorkshire Bitter 1,5kg.

                      Comment

                      • Gabe
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.03
                        • 405

                        #12
                        Cały cukier, który dodałeś do fermentującego piwa prędzej czy później zostanie przerobiony na CO2 (i alkohol, jako produkt uboczny). Jeśli było słodsze, to albo dlatego, że jeszcze tego nie zrobiły, i równie dobrze mogłeś sobie dosłodzić w szklance, albo dlatego, że sobie tak wmówiłeś.

                        Na pewno skutkiem będzie wyższy poziom alkoholu, a jeśli zabutelkowałeś przed końcem fermentacji, to dodatkowo będziesz miał fontanny/granaty.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lusterko87 Wyświetlenie odpowiedzi
                          ... odlałem trochę nastawu z i dodałem normalnego cukru i już piwo miało dobry smak - przynajmniej dla mnie ...
                          Powinieneś przerzucić się na nalewki - są dobre i tanie.

                          Comment

                          • Lusterko87
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.10
                            • 36

                            #14
                            Nie twierdze ze zrobiłem dobrze. Każdy uczy się na błędach. Wiem już jakie błędy popełniłem i nie mam zamiaru ich powtarzać
                            To że po otwarciu butelki robi fontanna to wiem - i nie jest to powód do dumy.
                            Za parę dni dostane nowy zestaw na pszenicznego może tym razem się uda

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Piękne będą granaty. Ale to nie nasz problem jak stracisz oko.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X