Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62
Wyświetlenie odpowiedzi
Ekstrakt słodowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziSyrop klonowy jest fermentowalny chyba całkowicie - podobnie jak miód; ksylitol nie fermentuje w ogóle, ale nie jestem pewien, czy jest zdrowy.
ludziom nie szkodzi, a nawet organizm człowieka sam go wytwarza w procesach trawiennych ok. 15 g dziennie
ksylitol jest stosowany w pastach do zębów, gumach do żucia, winach i innych alkoholach
dodatkowo ksylitol ma właściwości przeciw próchnicze (patrz: pasta do zębów)
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol
Comment
-
-
Substancje słodzące to temat rzeka. Ksylitol to substancja występująca naturalnie, ale ze względu na przemysłową technologie pozyskiwania zakwalifikowana jako półsyntetyczna. Śledząc opinie sprzedawców, producentów, zatrudnionych przez nich laboratoria i naukowców, napotykamy tylko pozytywne opinie (jedyne przeciwskazania dotyczą dzieci), w źródłach niezależnych napotykamy na stwierdzenia cyt. "nieznane są długotrwałe skutki przyjmowania go".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDokładnie. Aspartam też był kiedyś chwalony...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ja tu się chcę czegoś dowiedzieć o błędach, żeby sie nie uczyć na własnych a połowa tego wątku jest o słodzeniu piwa... Panowie Urwał... piwo słodzić? że jak? to może lepiej się nie męczyć kupić Warkę Strong i dodać cukru pudru do szklanki powinno być miodzio ;-)...
Comment
-
-
Piwo z WES
Witam!
Mam pytanie do znawców;
Do tej pory robiłem piwo z koncentratów Coopersa,gdzie producent zaleca tylko jedna fermentację(burzliwą) z dodatkiem cukru(czy glukozy).Kupiłem zestaw Piwo ciemne z WES-u 1,7 kg ekstraktu jasnego i 1,2 kg ciemnego.
Tutaj nie ma wzmianki o dodatku cukru do fermentacji.Czy oznacza to że nie musze dodawać cukru?
Comment
-
-
zalezy jaka ilosc piwa chcesz zrobic, ja bym z takiej ilosci ekstraktu proponowal brzeczke nie wieksza niz 20 litrow. najlepiej zrob z samych ekstraktow, a nastepnie sprawdz poziom blg i ewentualnie dodaj glukozy jesli okaze sie zbyt niski. pamietaj tylko, aby pomiaru dokonac w temperaturze 20 stopni, bo przy duzo wyzszej mozesz otrzymac zaklamany wynik.
jesli do tych ekstraktow dodalbys standardowa ilosc glukozy jak do coopersa to otrzymalbys po prostu mocniejsze piwo.
Comment
-
-
nie bardzo rozumiem pomysl z dodawaniem glukozy do fermentacji cichej - czemu wg Ciebie mialoby to sluzyc? blg sprawdz przed dodaniem drozdzy, najlepiej jeszcze gdy masz brzeczke w garze. po prostu gdy uzyskasz zbyt niski poziom blg, mozna sie jeszcze w latwy sposob poratowac dodaniem glukozy i zwiekszeniu blg do oczekiwanego poziomu.
jesli chcesz zlewac od razu z burzliwej do butelek to polecam stosowanie drozdzy, ktore tworza zbity osad, no i reduktora osadow - mala nakladka na kranik za 2-3 zl, a ile pozytkuLast edited by gwzd; 2012-07-18, 17:43.
Comment
-
-
No dobra,jednak nie wiem jaki to jest niski poziom blg-oczekiwany?
Wiesz,dotad robiłem piwo z coopersa a w przepisie wyrażnie pisze ile trzeba dodać cukru,tudzież glukozy żeby było o.k.Czyli wiadomo że 1 kg.Więc nie musiałem nic mierzyć!Co miało wyjść,to wyszło.Mierzyłem co prawda poziom cukru po fermentacji,ale skoro fermentacja ustawała po 4-6 dni,to wiadomo że to i tak koniec.Nic nie eksperymentowałem jak dotąd.Ścisle trzymałem się przepisu.Zawsze piwo było o.k.
Druga sprawa to to,że drożdże mam już w zestawie-Safbrew T-58 i nie chciałbym kupować specjalnie innych w necie(bo tylko tam mógłbym kupić).
Co do nakładki na kranik,można kupić ją na allegro?
Comment
-
-
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
spokojnie, nic nie musisz zmieniać z drożdżami, piwo i tak wyjdzie dobre a co do blg to wg mnie brzeczka powinna mieć przynajmniej 10-11 (mierz schłodzoną, nie gorącą). jak będzie mniej to będzie równoznaczne z bardziej wodnistym i mniej oprocentowanym trunkiem.
reduktor osadów możesz kupić np. w centrum piwowarstwa - http://www.browar.biz/centrumpiwowar...eduktor_osadow
Comment
-
Comment