Ekstrakt słodowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crocco
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.12
    • 590

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
    Jest tak jak piszesz, tylko odwrotnie. Naturalny syrop klonowy to nic innego jak sok klonu, z którego odparowano wodę, w Kanadzie używany do wytwarzania alkoholu, dobrze odfermentowuje. W Polsce dla odmiany od wieków jest praktykowane wytwarzanie niskoprocentowego alkoholu z soku brzozy, napitek ten ma swoich fanów. Drożdże dają sobie radę z sokami naturalnymi, chemia przerasta ich możliwości.
    Czyli słodycz z syropu uleci w trzewiach drożdży w zaświaty?

Comment

• Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

Syrop klonowy jest fermentowalny chyba całkowicie - podobnie jak miód; ksylitol nie fermentuje w ogóle, ale nie jestem pewien, czy jest zdrowy.
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• gregus
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.11
        • 23

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Syrop klonowy jest fermentowalny chyba całkowicie - podobnie jak miód; ksylitol nie fermentuje w ogóle, ale nie jestem pewien, czy jest zdrowy.
        ksylitol może doprowadzić do poważnego uszkodzenia wątroby lub śmierci psy lub koty, które go spożyją - dla psa, spożycie >100mg / kg masy zwierzęcia doprowadza do nadprodukcji insuliny, "odcukrzenia" organizmu i w efekcie do hipoglikemii

ludziom nie szkodzi, a nawet organizm człowieka sam go wytwarza w procesach trawiennych ok. 15 g dziennie

ksylitol jest stosowany w pastach do zębów, gumach do żucia, winach i innych alkoholach
        dodatkowo ksylitol ma właściwości przeciw próchnicze (patrz: pasta do zębów)

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol

Comment

• bogdan62
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.10
          • 173

Substancje słodzące to temat rzeka. Ksylitol to substancja występująca naturalnie, ale ze względu na przemysłową technologie pozyskiwania zakwalifikowana jako półsyntetyczna. Śledząc opinie sprzedawców, producentów, zatrudnionych przez nich laboratoria i naukowców, napotykamy tylko pozytywne opinie (jedyne przeciwskazania dotyczą dzieci), w źródłach niezależnych napotykamy na stwierdzenia cyt. "nieznane są długotrwałe skutki przyjmowania go".

Comment

• Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

Dokładnie. Aspartam też był kiedyś chwalony...
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Dokładnie. Aspartam też był kiedyś chwalony...
              Ten temat był już ostro przerabiany
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• Ascheron
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.01
                • 7

Ja tu się chcę czegoś dowiedzieć o błędach, żeby sie nie uczyć na własnych a połowa tego wątku jest o słodzeniu piwa... Panowie Urwał... piwo słodzić? że jak? to może lepiej się nie męczyć kupić Warkę Strong i dodać cukru pudru do szklanki powinno być miodzio ;-)...

Comment

• miras-t
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.07
                  • 41

Piwo z WES

Witam!
                  Mam pytanie do znawców;
                  Do tej pory robiłem piwo z koncentratów Coopersa,gdzie producent zaleca tylko jedna fermentację(burzliwą) z dodatkiem cukru(czy glukozy).Kupiłem zestaw Piwo ciemne z WES-u 1,7 kg ekstraktu jasnego i 1,2 kg ciemnego.
                  Tutaj nie ma wzmianki o dodatku cukru do fermentacji.Czy oznacza to że nie musze dodawać cukru?

Comment

• gwzd
                    • 2012.01
                    • 622

zalezy jaka ilosc piwa chcesz zrobic, ja bym z takiej ilosci ekstraktu proponowal brzeczke nie wieksza niz 20 litrow. najlepiej zrob z samych ekstraktow, a nastepnie sprawdz poziom blg i ewentualnie dodaj glukozy jesli okaze sie zbyt niski. pamietaj tylko, aby pomiaru dokonac w temperaturze 20 stopni, bo przy duzo wyzszej mozesz otrzymac zaklamany wynik.

jesli do tych ekstraktow dodalbys standardowa ilosc glukozy jak do coopersa to otrzymalbys po prostu mocniejsze piwo.

Comment

• miras-t
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.07
                      • 41

Dzięki za odpowiedż!
                      Ale tzn.po fermentacji burzliwej sprawdzić Blg i ewentualnie do cichej dodać glukozy?
                      Myslałem standardowo zrobić 23 l nastawu i nie robić cichej fermentacji.Mogę zrobić mniej nastawu oczywiście i zrobić cichą.

Comment

• miras-t
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.07
                        • 41

Nie mam poza tym(jak na razie) drugiego fermentatora.

Comment

• gwzd
                          • 2012.01
                          • 622

nie bardzo rozumiem pomysl z dodawaniem glukozy do fermentacji cichej - czemu wg Ciebie mialoby to sluzyc? blg sprawdz przed dodaniem drozdzy, najlepiej jeszcze gdy masz brzeczke w garze. po prostu gdy uzyskasz zbyt niski poziom blg, mozna sie jeszcze w latwy sposob poratowac dodaniem glukozy i zwiekszeniu blg do oczekiwanego poziomu.

jesli chcesz zlewac od razu z burzliwej do butelek to polecam stosowanie drozdzy, ktore tworza zbity osad, no i reduktora osadow - mala nakladka na kranik za 2-3 zl, a ile pozytku
                          Last edited by gwzd; 2012-07-18, 17:43.

Comment

• miras-t
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.07
                            • 41

No dobra,jednak nie wiem jaki to jest niski poziom blg-oczekiwany?
                            Wiesz,dotad robiłem piwo z coopersa a w przepisie wyrażnie pisze ile trzeba dodać cukru,tudzież glukozy żeby było o.k.Czyli wiadomo że 1 kg.Więc nie musiałem nic mierzyć!Co miało wyjść,to wyszło.Mierzyłem co prawda poziom cukru po fermentacji,ale skoro fermentacja ustawała po 4-6 dni,to wiadomo że to i tak koniec.Nic nie eksperymentowałem jak dotąd.Ścisle trzymałem się przepisu.Zawsze piwo było o.k.

Druga sprawa to to,że drożdże mam już w zestawie-Safbrew T-58 i nie chciałbym kupować specjalnie innych w necie(bo tylko tam mógłbym kupić).
                            Co do nakładki na kranik,można kupić ją na allegro?

Comment

• anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

przeczytaj
                              Mniej książków więcej piwa

Comment

• gwzd
                                • 2012.01
                                • 622

spokojnie, nic nie musisz zmieniać z drożdżami, piwo i tak wyjdzie dobre a co do blg to wg mnie brzeczka powinna mieć przynajmniej 10-11 (mierz schłodzoną, nie gorącą). jak będzie mniej to będzie równoznaczne z bardziej wodnistym i mniej oprocentowanym trunkiem.

reduktor osadów możesz kupić np. w centrum piwowarstwa - http://www.browar.biz/centrumpiwowar...eduktor_osadow

Comment

Przetwarzanie...
                                X