Ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miras-t
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.07
    • 41

    #46
    Dzięki za odpowiedzi i pomoc!
    Nie pozostało mi nic innego jak zacząć produkcję.
    Jeśli mielibyście ochotę,to odpowiedzcie mi na jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie;
    Jak to jest,że jednym sposobem fermentacja ma przebiegać w szczelnie zamkniętym pojemniku z rurką po to aby nie zakazić piwa drobnoustrojami czy pleśniami itp.z powietrza a w innym przypadku fermentator może być niedomknięty?Czyli 2 fermentacje.
    Wiem też,że robi sie piwo w otwartych kadziach.To jak to jest?
    Pzdr.

    Comment

    • miras-t
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 41

      #47
      Koncentraty połączyłem z woda do ilosci 23 litry.Zawsze to 6 piw więcej.W sumie w instrukcji pisze że można zrobić od 20 do nawet 25 litrów.Blg wskazało 11 przy temperaturze 22 st.Czyli myślę że będzie dobrze.

      Comment

      • poprostuewenement
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.01
        • 5

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tumek Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam!


        Mam do zrobienia w domu brewkit coopersa - pilsener. Ekstrakt słodowy, który znalazłem w internecie firmy WES "Ekstrakt słodowy jasny 1,2" będzie dobrym wyborem? Czy może warto dopłacić 8 zł i zakupić "Ekstrakt słodowy jasny 1,7"? Kolejna sprawą będzie butelkowanie, jakiego surowca użyć podczas rozlewania piwa do butelek?

        Pozdrawiam
        Właśnie mam problem... bo zakupiłem drugą wareczkę: irish velvet, i do tego nachmielony ekstrakt słodowy (1,7 kg).

        Na opakowaniu jest napisane 0,3g do uzyskania 1BLG... więc mam dodać całą puszkę?!

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika poprostuewenement Wyświetlenie odpowiedzi
          Właśnie mam problem... bo zakupiłem drugą wareczkę: irish velvet, i do tego nachmielony ekstrakt słodowy (1,7 kg).

          Na opakowaniu jest napisane 0,3g do uzyskania 1BLG... więc mam dodać całą puszkę?!
          W jakiej ilości wody?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • poprostuewenement
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.01
            • 5

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            W jakiej ilości wody?
            Kolego 20 - 23 litry.... + puszeczka ekstraktu IRISH VELVET (bo na razie nie mam kurde chłodnicy i dużego gara... to się bawię).

            W sumie już i tak za późno bo wpieprzyłem całą puszkę 1,7kg

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika poprostuewenement Wyświetlenie odpowiedzi
              Kolego 20 - 23 litry.... + puszeczka ekstraktu IRISH VELVET (bo na razie nie mam kurde chłodnicy i dużego gara... to się bawię).

              W sumie już i tak za późno bo wpieprzyłem całą puszkę 1,7kg
              Jesli 0,3g dale 1 blg w 20l to wpieprzając 1,7kg zrobiłeś super, hiper max risa
              ps ile to ma teraz blg?
              Last edited by anteks; 2013-03-09, 14:34.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • poprostuewenement
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.01
                • 5

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Jesli 0,3g dale 1 blg w 20l to wpieprzając 1,7kg zrobiłeś super, hiper max risa
                ps ile to ma teraz blg?
                Czyli jednak Whisky wyjdzie? :> Nie wiem ile mam... bo jeszcze stygnie :/ najwyżej dogotuję wody i doleję do 28.... uczymy się całe życie.... sprawdzę BLG i napisze...

                Comment

                • poprostuewenement
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.01
                  • 5

                  #53
                  12BLG cóż mam robić? :>

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    #54
                    A może tam było napisane 0.3kg?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • poprostuewenement
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.01
                      • 5

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      A może tam było napisane 0.3kg?
                      Było napisane 0,3KG (300gram) podbija 20 litrów do 1BLG, licząc kalkulatorem wychodzi (5,6 BLG) z całej puszki.... Jak robiłem LAGERA miał 10BLG więc po prostu dodam mniej glukozy przed rozlewem...

                      Czekam, aż ruszą drożdże, bo nie mogłem schłodzić brzeczki poniżej 20 stopni... chyba jednak następnym razem będę robić gotową wodę ze sklepu, bo zagotować 3,5 litra i resztą zalać i było ok. A tutaj musiałem 8 godzin chłodzić na dworze... nikomu nie życzę!

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X