Grut/gruit

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    Grut/gruit

    Pomyślałem o stworzeniu takiego tematu, jako że kilka osób korzystających z forum eksperymentowało już z dodawaniem różnych dodatków do brzeczki, wykluczając chmiel.
    Jako że pojawiają się one chaotycznie porozrzucane po forum, łatwiej je będzie uporządkować tutaj.
    Celowo nie umieściłem tematu w historii, jako że informacje na ten temat znajdują się w innych, dobrze opracowanych źródłach. Bardziej zależałoby mi na podzieleniu się własnymi doświadczeniami.
    Na piwo.org Mimazy opisał kilka swoich grut-ów, jednak temat nie był dalej od jakiegoś czasu rozwijany. Eksperymenty godne podziwu.
    Na forum znajdą się też opisy warzenia z piołunem zamiast lub obok chmielu.
    Dzielenie się doświadczeniami pozwoliłoby unikać pewnych błędów, uświadomić jakich ziół nie warto używać, jaki dają efekt końcowy.
    Osobiście próbowaliśmy z Dagną uwarzyć jednego grut-a z kwiatami i liśćmi krwawnika, liśćmi bylicy, wrzosem i szyszkojagodami jałowca oraz odstawiliśmy jakieś 4l z ostatniego warzenia z pąkami sosny, świerku i szyszkojagodami jałowca. Jedno i drugie się zakaziło niestety (przyczyną mogły być drożdże danstar zastosowane w obu przypadkach, jako że 4l tego samego krwawnikowego gruta odstawiliśmy na innych drożdżach i jest ok).
    Grut "iglasty" nie wyszedł, więc nie ocenimy jego smaku, natomiast ten poprzedni będzie degustowany na dniach. W przyszłości zamierzamy wzbogacić tą mieszankę o bagno zwyczajne (nieduża ilość), a może i o kwiaty wiązówki błotnej.
    Co któreś warzenie zamierzamy warzyć gruta, głównie na bazie na początku wspomnianej mieszanki więc relacje będą się pojawiać co jakiś czas.
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Fajny temat.
    Ja bym się bał całkowicie rezygnować z chmielu - jednak podnosi on trwałość piwa i wspomaga wytrącenie się białek podczas gotowania. Zawsze można użyć mniej goryczkowych odmian, aby nie zdominowały smaku.
    Z moich doświadczeń to zalecam ostrożne dozowanie "przypraw". Niektóre bardzo dominują smak. Nie zalecam tez łączenia wszystkiego ze wszystkim - to co pasuje w gulaszu, nie musi pasować w piwie. Najrozsądniej pozostać przy jednym składniku - jałowcu, igliwiu czy innym kardamonie. Jak z jednym i drugim piwo wyjdzie smaczne, to w kolejnej warce można spróbować to połączyć.
    Ze swojej strony powiem, że trzymam kciuki i chętnie poczytam Wasz wątek. Smacznego życzę.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

      #3
      Na wcześniej wspomnianej angielskojęzycznej stronce są opisane zioła, które mają takie właściwości jak chmiel. Jest to m. in. piołun i arcydzięgiel. Wymieniają też lebiodkę pospolitą i jałowiec, ale jakoś nie kojarzy mi się z nimi gorycz.
      Skandynawowie warzą tradycyjnie piwa z jałowcem zamiast chmielu, ponoć z powodzeniem (nigdy nie piłem). Wiem, że całe gałązki wrzucają.
      Z chmielu osobiście w przypadku grut zamierzam zrezygnować całkowicie, mimo iż rzekomo czasem wchodził w skład mieszanek.
      Grut może być alternatywą dla tych, co są uczuleni na chmiel, tych co chcą innych doznań smakowych, poszukują smaków zbliżonych do piw warzonych dawniej, itd.
      Co do mieszania to masz rację Seta, trzeba uważać. Jednak krwawnik, bylica, wrzos, bagno i woskownica są powszechnie stosowane równocześnie, co widać w wielu zachodnich przepisach. Z braku dostępu do woskownicy obejdę się bez niej.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak z jednym i drugim piwo wyjdzie smaczne, to w kolejnej warce można spróbować to połączyć.
      Też tak myślę.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Ze swojej strony powiem, że trzymam kciuki i chętnie poczytam Wasz wątek. Smacznego życzę.
      Dzięki

      Comment

      • Hedin
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.02
        • 370

        #4
        Obecnie na cichej stoi już tydzień próbka ok. 4l piwa na piołunie zamiast chmielu. Zdamy relacje po degustacji, ale zapowiada się dobrze, w smaku o dziwo kojarzy się ta gorycz z grejpfrutem. Poza tym przyjemna, niezbyt ostra, ale dłużej pozostaje na języku.
        Kolejną próbkę zamierzamy zrobić na bazowej brzeczce do ejla, również około 4l. W skład mieszanki wejdzie krwawnik (ale tylko liście, na początek gotowania), bylica (na początek gotowania) i bagno zwyczajne (10 min przed końcem).

        Comment

        • mimazy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.04
          • 118

          #5
          Pozwolę sobie wkleić linka do dyskusji na Piwo.org
          http://www.gruitale.com/intro_en.htm powoli przymierzam się do ofensywy piw archaicznych bezchmielowych mam pytanie- czy w Wielkiej Brytanii czy USA można nabyć ziele Woskownicy Europejskiej (ang. SWEET GALE aka BOG MYRTLE, łać. Myrica gale ) która w Polsce jest pod ścisłą ochroną gatunkową?? Wys...


          gdzie opisałem moje obserwacje i doświadczenia
          ale i kolega Mason podał nieocenioną litanię ziół stosowanych w piwowarstwie.

          Z przykrością zauważyłem że strona http://www.gruitale.com/ nie działa

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #6
            O, fajnie. Często śledziłem ten temat na piwo.org
            Ta strona niestety od nowego roku już nie działa. Nie wiem, może ACTA przyczepiła się do piw bez chmielu? Stronka była bardzo fajna, często z niej korzystałem, szczątkowe informacje z niej są porozrzucane po sieci.
            Z ciekawych ziół, które zamierzam kiedyś wypróbować, należy wiązówka błotna, rośnie u mnie na polanie śródleśnej, więc stanowisko znam.

            Comment

            • Hedin
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.02
              • 370

              #7

              Tutaj o "ejlu" z piołunem. Fakt, że to inna odmiana piołunu, ale jak widać, był to dość popularny trunek.

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #8
                This paper was presented at the Neolithic Studies Group meeting in 1998, with slides in pre-powerpoint days. It describes the experimental mashing and brewing work that was done as part of my M. Phil "Barley Malt & Ale in the

                Myślę, że dla interesujących się tematem warte przeczytania.
                Jednym z grutów, który mam w planach, to właśnie z wiązówką błotną, może też próbka z bluszczykiem kurdybankiem, jeden i drugi ponoć dobrze konserwuje piwo, co potwierdzają ci, którzy próbowali.

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #9
                  Odstawiłem ostatnio próbkę ponad 1l naszego najnowszego jasnego alta na eksperyment z bluszczykiem kurdybankiem i kwiatami mlecza. Za jakieś 4 tygodnie pewnie będzie degustacja, dziś przelany na cichą. Zapowiada się jednak nienajgorzej.
                  Kolejny eksperyment będzie z wiązówką błotną, następny z mieszanką trzech ziół: krwawnika, bylicy i bagna zwyczajnego.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X