Witam. Ostatnio pite przeze mnie Belhaven Wee Heavy miało delikatny, pozostający na drugim planie aromat miętowy. Podejrzewam, iż to kwestia chmielu. Czy ktoś może orientuje się, jaki gatunek daje tego typu aromaty? Piwko było naprawdę wyśmienite i pomimo swej mocy piło się naprawdę lekko. Super sprawa.
Posmaki miętowe w ale'ach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziLast edited by Marusia; 2011-11-17, 08:40.
Comment
-
-
Ja tam żadnej mięty w ichnim Wee Heavy nie czułem.
Na HBT piszą że browar ujawnił, że szkockie ejle chmielą wyłącznie Fugglesem i nie ma w nich ani grama słodu wędzonego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTorfu z miętą to ja bym raczej nie pomyliła
Rok temu uzyłem najciemniejszego słodu Cara Special do 'dry stouta' i wielu znajomych zapewniało mnie, że piwo pięknie pachnie ..wanilią.
Mało tego, oceniali jego moc na 7%, chociaż miało 4,5%.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzinajciemniejszego słodu Cara Special
Comment
-
-
A co do mięty, to coś kojarze ten aromat od perle. Ale się nie upieram, mogło mi się tylko wydawać.
Comment
-
-
Mięte z Fuggle można uzyskać. Tak sobie popijam mojego słabego koźlaka i stwierdzam, że coś jakby mięte czuję. A może tylko bym chciał poczuć Fakt, że jak wyobrażę sobie w tym smaku trochę mięty to pomysł mi się podoba. Miętowy koźlaczek? To będzie świetne piwko na lato.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Dodam, iż ta mięta to nie był jakiś ordynarny smak gumy do żucia czy innych kropli miętowych, bardziej aromat ziołowo-miętowy, rzekłbym bardzo subtelny. Być może intensywność jego występowania uwarunkowana jest temperaturą spożywanego piwa...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziA co do mięty, to coś kojarze ten aromat od perle. Ale się nie upieram, mogło mi się tylko wydawać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedziZawsze to jakiś trop, tylko Perle jest niemiecki, a Wee Heavy szkockie.
Kurde, jak paliłem papierochy to nic nie czułem i było git. Teraz sam nie wiem co czuję.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedziZatem następne IPA chmielę Perle. Tylko kwestia jak... Pod koniec gotowania, czy na zimno?
Comment
-
-
-
Amerykanie. Ja się nie znam, ale krócej nie gotowałem.
Comment
-
Comment