Posmaki miętowe w ale'ach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    Posmaki miętowe w ale'ach

    Witam. Ostatnio pite przeze mnie Belhaven Wee Heavy miało delikatny, pozostający na drugim planie aromat miętowy. Podejrzewam, iż to kwestia chmielu. Czy ktoś może orientuje się, jaki gatunek daje tego typu aromaty? Piwko było naprawdę wyśmienite i pomimo swej mocy piło się naprawdę lekko. Super sprawa.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Może pochodził od słodu

    zmieszanego z aromatami karmelowymi?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Torfu z miętą to ja bym raczej nie pomyliła
      Last edited by Marusia; 2011-11-17, 08:40.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Ja tam żadnej mięty w ichnim Wee Heavy nie czułem.

        Na HBT piszą że browar ujawnił, że szkockie ejle chmielą wyłącznie Fugglesem i nie ma w nich ani grama słodu wędzonego.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Torfu z miętą to ja bym raczej nie pomyliła
          Pewnie tak, ale istnieje pewne ryzyko, że przy jakiejś kombinacji karmelu i torfu oraz drożdzy mogło/może coś takiego powstać. To była taka luźna dywagacja, bo producent zapewnia, że nie używa takowego, chociaz z drugiej strony nie wierzę, by był zanadto otwarty na ujawnianie 'tajemnicy handlowej'.

          Rok temu uzyłem najciemniejszego słodu Cara Special do 'dry stouta' i wielu znajomych zapewniało mnie, że piwo pięknie pachnie ..wanilią.
          Mało tego, oceniali jego moc na 7%, chociaż miało 4,5%.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
            najciemniejszego słodu Cara Special
            Nie ma ciemniejszego karmelowego od tego ze Strzegomia
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              A co do mięty, to coś kojarze ten aromat od perle. Ale się nie upieram, mogło mi się tylko wydawać.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Mięte z Fuggle można uzyskać. Tak sobie popijam mojego słabego koźlaka i stwierdzam, że coś jakby mięte czuję. A może tylko bym chciał poczuć Fakt, że jak wyobrażę sobie w tym smaku trochę mięty to pomysł mi się podoba. Miętowy koźlaczek? To będzie świetne piwko na lato.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • dknap
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.08
                  • 130

                  #9
                  Dodam, iż ta mięta to nie był jakiś ordynarny smak gumy do żucia czy innych kropli miętowych, bardziej aromat ziołowo-miętowy, rzekłbym bardzo subtelny. Być może intensywność jego występowania uwarunkowana jest temperaturą spożywanego piwa...

                  Comment

                  • dknap
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2011.08
                    • 130

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    A co do mięty, to coś kojarze ten aromat od perle. Ale się nie upieram, mogło mi się tylko wydawać.
                    Zawsze to jakiś trop, tylko Perle jest niemiecki, a Wee Heavy szkockie.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zawsze to jakiś trop, tylko Perle jest niemiecki, a Wee Heavy szkockie.
                      Perle to jedyny chmiel, którego "miętowość" w moim piwie potwierdził ktoś z moich znajomych. Mnie się jeszcze mogło wydawać, że czułem miętowę nutę na języku od Northern Brewer, ale to niepotwierdzona plotka.

                      Kurde, jak paliłem papierochy to nic nie czułem i było git. Teraz sam nie wiem co czuję.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • dknap
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.08
                        • 130

                        #12
                        Zatem następne IPA chmielę Perle. Tylko kwestia jak... Pod koniec gotowania, czy na zimno?

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zatem następne IPA chmielę Perle. Tylko kwestia jak... Pod koniec gotowania, czy na zimno?
                          Mówią, że Northern Brewer i pochodne (czyli m.in. Perle i nasza Iunga) potrzebują przynajmniej 10 minut gotowania.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Tzn. kto mówi?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              Amerykanie. Ja się nie znam, ale krócej nie gotowałem.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X