Mrożenie drożdży w glicerynie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    #1

    Mrożenie drożdży w glicerynie

    Witam, chciałem podzielić się informacją o trwałości mrożonych wyeast-ów, otóż fermentacja Czech Pilsów ruszyła po 8 miesiącach. Strzykawki 20ml i 30% roztwór gliceryny to, to czego trzeba, aby mieć paletę szczepów .German ale i Czech Pils ruszają po 2 dniach, natomiast Trappist High Gravity zaczynają już w strzykawce buszować i po kilkunastu godzinach jest gotowy starter.

    Ja przygotowuję strzykawki z 1 startera.
    Wylewam ze słoika 3/4 startera(zaszczepiając warkę) dopełniam nieco brzeczką i po fermentacji ok 3 dni schładzam, zlewam młode piwko ze startera i płuczę osadzone na dnie drożdże przegotowaną, ochłodzoną wodą. Znowu chłodzę i zlewam popłuczyny. Robię roztwór gliceryny 20-30% z przegotowaną wodą i zalewam osadzone drożdże gotowe do nabierania w strzykawki,które są wygodne ze względu na sterylność, ale zajmują dwa razy tyle miejsca, niż mają pojemności.
    Spotkałem się gdzieś z użyciem pojemników na próbki kałuChyba też są sterylne
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Najlepiej użyć plastikowych probówek. Są zakręcane i sterylne, o pojemnościach 15 i 50ml.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • leszcz007
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.04
      • 100

      #3
      Szczepy drożdży przechowywane w -70C w glicerynie mam już od kilku lat i nadal startują bez problemu (bo niby dla czego miało by być inaczej). To jest standardowa metoda przechowywanie szczepów do dalszej propagacji.

      p.s. do przechowywania polecam probówki 15ml typu Falcon. Koniecznie te z czerwoną nakrętką bo są odporne na zmiany temperatury.
      Ostatnia zmiana dokonana przez leszcz007; 2011-11-20, 00:16.

      Comment

      • krys123
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.01
        • 37

        #4
        Robię roztwór gliceryny 20-30% z przegotowaną wodą i zalewam osadzone drożdże gotowe do nabierania w strzykawki,


        1. Ile jest potrzebnego roztworu (gliceryna + woda), a ile gęstwy? Czy to jest według mojego widzi mi się? Czy są jakieś proporcje?
        2. Gliceryna z apteki? Jaka kol wiek? Mam coś takiego GLICERYNA GLYCEROLUM 86 % - na da się?

        Comment

        • leszcz007
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.04
          • 100

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123
          Robię roztwór gliceryny 20-30% z przegotowaną wodą i zalewam osadzone drożdże gotowe do nabierania w strzykawki,
          Do przechowywania w -20C wystarczy 20% stężanie gliceryny, drożdże po przemyciu nabierasz do strzykawki, mieszasz delikatnie, wkładasz do zamrażarki i po sprawie.
          Lepsze do przechowywania będą inne sterylne pojemniki, a najlepiej probówki plastikowe.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123
          1. Ile jest potrzebnego roztworu (gliceryna + woda), a ile gęstwy? Czy to jest według mojego widzi mi się? Czy są jakieś proporcje?
          Minimalne końcowe stężanie gliceryny to 5%, czyli jak masz początkowe 20% to dajesz 1 objętość gliceryny i 3 hodowli/gęstwy. Jak ktoś ma możliwość zmierzenia OD przy 600nm (gęstość optyczna) to powinno być między 5 a 10 :P
          Ja do przechowywania w -70C stosuję stężenie końcowe gliceryny 30%
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123
          2. Gliceryna z apteki? Jaka kol wiek? Mam coś takiego GLICERYNA GLYCEROLUM 86 % - na da się?
          Gliceryna apteczna powinna być OK, ale nie ręczę bo z niej nie korzystałem w/g mnie to nie ma znaczenia, pod warunkiem, że nie ma innych dodatków.

          Comment

          • krys123
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.01
            • 37

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszcz007
            Do przechowywania w -20C wystarczy 20% stężanie gliceryny, drożdże po przemyciu nabierasz do strzykawki, mieszasz delikatnie, wkładasz do zamrażarki i po sprawie.
            Lepsze do przechowywania będą inne sterylne pojemniki, a najlepiej probówki plastikowe.


            Minimalne końcowe stężanie gliceryny to 5%, czyli jak masz początkowe 20% to dajesz 1 objętość gliceryny i 3 hodowli/gęstwy. Jak ktoś ma możliwość zmierzenia OD przy 600nm (gęstość optyczna) to powinno być między 5 a 10 :P
            Ja do przechowywania w -70C stosuję stężenie końcowe gliceryny 30%


            Gliceryna apteczna powinna być OK, ale nie ręczę bo z niej nie korzystałem w/g mnie to nie ma znaczenia, pod warunkiem, że nie ma innych dodatków.

            Dzięki.
            Mam Munich Lager więc warto spróbować.

            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #7
              Ja używałem aptecznej, gdzie można ją jeszcze dostać?W aptece tylko cefarm-u tam gdzie sporządzają swoje leki Przynajmniej u mnie w wiosce.

              Comment

              • leszcz007
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.04
                • 100

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
                Ja używałem aptecznej, gdzie można ją jeszcze dostać?W aptece tylko cefarm-u tam gdzie sporządzają swoje leki Przynajmniej u mnie w wiosce.
                jak mam z POCH'u
                Avantor Performance Materials Poland Avantor Performance Materials Poland Polish Chemicals Reagents


                Wystarczy "CZ" nie musi być "CZDA", ale tak jak pisałem wcześniej, apteczna powinna wystarczyć, pod warunkiem, że nie ma innych dodatków. Ja bym nie kombinował na twoim miejscu.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • sheriffxx
                  Przechowywanie drożdży w glicerynie
                  sheriffxx
                  Witam.

                  Ostatnio stałem się posiadaczem gliceryny 86%.
                  Mam drożdże S-04 i chciałbym je zamrozić. Czy rozrabiać glicerynę do stężenia 20% ??
                  Czy można przechowywać drożdże w strzykawkach np. 5 ml z zaklejonym wylotem ? Strzykawki są na tyle dobre, że są jałowe...
                  2006-12-11, 21:33
                • ushi
                  Gęstwa z THG
                  ushi
                  Mam pytanie do ludzi obytych z drożdżami Trappist high gravity.
                  Chciałbym zebrać gęstwę, czy jak zbiorę glusiowatą pianę i schłodzę w lodówce,żeby drożdże opadły to da radę potem to opłukać i zamrozić w roztworze gliceryny.
                  Zrobiłem tak z German Ale i wyszło ok, tylko...
                  2011-07-12, 10:38
                • ptasiak
                  mrozenie chmielu
                  ptasiak
                  jak mrozic chmiel odrazu przy zerwaniu czy lepiej jest najpierw troche wysuszyc a nastepnie dopiero mrozic.
                  2003-08-28, 10:20
                • Renegat
                  Ekstrakt słodowy a mrożenie
                  Renegat
                  Failté!

                  Zakładam, że temat nie był jeszcze poruszany
                  Pytanie dotyczy barwiącego ekstraktu słodowego (z wytwórni w Wolsztynie, żeby być precyzyjnym). Owo tedy, napisane jest, że niezużytą porcję można przechowywać w warunkach chłodniczych do 2 tyg.
                  Jakby...
                  2003-08-18, 14:59
                • Makaron
                  Starter drożdzowy
                  Makaron
                  Jako,że zepsuły mi się drożdze ,które trzymałem od ostatniej warki. A ,że mam ochote znowu uwarzyć jakieś piwko i surowce takie ja słód i chmiel mam w sporych ilościach. Jedynym moim problemem są drożdze. Został mi najwyżej 1 gram sucych drożdzy(zostawiłem na wrazie czego ;-)). Aby...
                  2004-02-27, 12:49
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...