Witam, chciałem podzielić się informacją o trwałości mrożonych wyeast-ów, otóż fermentacja Czech Pilsów ruszyła po 8 miesiącach. Strzykawki 20ml i 30% roztwór gliceryny to, to czego trzeba, aby mieć paletę szczepów .German ale i Czech Pils ruszają po 2 dniach, natomiast Trappist High Gravity zaczynają już w strzykawce buszować i po kilkunastu godzinach jest gotowy starter.
Ja przygotowuję strzykawki z 1 startera.
Wylewam ze słoika 3/4 startera(zaszczepiając warkę) dopełniam nieco brzeczką i po fermentacji ok 3 dni schładzam, zlewam młode piwko ze startera i płuczę osadzone na dnie drożdże przegotowaną, ochłodzoną wodą. Znowu chłodzę i zlewam popłuczyny. Robię roztwór gliceryny 20-30% z przegotowaną wodą i zalewam osadzone drożdże gotowe do nabierania w strzykawki,które są wygodne ze względu na sterylność, ale zajmują dwa razy tyle miejsca, niż mają pojemności.
Spotkałem się gdzieś z użyciem pojemników na próbki kałuChyba też są sterylne
Ja przygotowuję strzykawki z 1 startera.
Wylewam ze słoika 3/4 startera(zaszczepiając warkę) dopełniam nieco brzeczką i po fermentacji ok 3 dni schładzam, zlewam młode piwko ze startera i płuczę osadzone na dnie drożdże przegotowaną, ochłodzoną wodą. Znowu chłodzę i zlewam popłuczyny. Robię roztwór gliceryny 20-30% z przegotowaną wodą i zalewam osadzone drożdże gotowe do nabierania w strzykawki,które są wygodne ze względu na sterylność, ale zajmują dwa razy tyle miejsca, niż mają pojemności.
Spotkałem się gdzieś z użyciem pojemników na próbki kałuChyba też są sterylne
Comment