Poza tym, że oba barwią na czerwono - czym się różnią, który jest lepszy, który gorszy i dlaczego?
Carared vs. melanoidynowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedziPoza tym, że oba barwią na czerwono - czym się różnią, który jest lepszy, który gorszy i dlaczego?
-
-
Comment
-
-
Szukaj dalej.
Tych dwóch słodów nie da się porównać na zasadzie "lepszy - gorszy", bo są zupełnie odmienne. Jak ciemny monachijski i jasny karmelowy - kolor ten sam po ~25 EBC, ale słód zupełnie inny, do czego innego służy. I nie sugeruj się nazwą ani opisem smaku od producenta. Raczej tego nie poczujesz.
Klucz do zrozumienia różnicy -> http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction (polska wersja tego artykułu jest jednak gorsza).
Spróbuj z jednym i z drugim, to się dowiesz jakie są różnice w smaku. Mnie piwo z dużą ilością melanoidynowego nie smakuje, ale to kwestia indywidualna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziSzukaj dalej.
Tych dwóch słodów nie da się porównać na zasadzie "lepszy - gorszy", bo są zupełnie odmienne. Jak ciemny monachijski i jasny karmelowy - kolor ten sam po ~25 EBC, ale słód zupełnie inny, do czego innego służy. I nie sugeruj się nazwą ani opisem smaku od producenta. Raczej tego nie poczujesz.
Piszą głównie to, iż zabarwiają na czerwono i przez to nadają się do IPA, IRA itp.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziKlucz do zrozumienia różnicy -> http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction (polska wersja tego artykułu jest jednak gorsza).
Spróbuj z jednym i z drugim, to się dowiesz jakie są różnice w smaku. Mnie piwo z dużą ilością melanoidynowego nie smakuje, ale to kwestia indywidualna.
A że podobnego tematu na forum nie znalazłem, założyłem owy wątek. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy, z większym doświadczeniem, który zamiast wytłumaczyć czy nakierować woli trollować - vide pan K.Last edited by dknap; 2011-11-23, 22:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziZgoda podał linki więc czytaj, tam są opisane właściwości/róznice
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziNie podam linku, ale słód melanoidowy ma chyba nadać piwu posmak skórki od chleba.
Comment
-
Comment