Carared vs. melanoidynowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

Carared vs. melanoidynowy

Poza tym, że oba barwią na czerwono - czym się różnią, który jest lepszy, który gorszy i dlaczego?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
    Poza tym, że oba barwią na czerwono - czym się różnią, który jest lepszy, który gorszy i dlaczego?
    Co jest lepsze, Volvo czy Żubrówka? I dlaczego?
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

możesz rozwinąć?

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Słód_karmelowy <> http://www.wiki.piwo.org/index.php/S...ynowy_(parzony)

Comment

• dknap
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.08
          • 130

Carared - 40-60EBC, nieaktywny enzymatycznie, nadaje aromaty słodowe/karmelowe
          melanoidynowy - 60-80EBC, z opisu nie wynika czy jest aktywny enzymatycznie ani czy nadaje jakiekolwiek aromaty.

Kopalnia wiedzy

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Szukaj dalej.

Tych dwóch słodów nie da się porównać na zasadzie "lepszy - gorszy", bo są zupełnie odmienne. Jak ciemny monachijski i jasny karmelowy - kolor ten sam po ~25 EBC, ale słód zupełnie inny, do czego innego służy. I nie sugeruj się nazwą ani opisem smaku od producenta. Raczej tego nie poczujesz.

Klucz do zrozumienia różnicy -> http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction (polska wersja tego artykułu jest jednak gorsza).

Spróbuj z jednym i z drugim, to się dowiesz jakie są różnice w smaku. Mnie piwo z dużą ilością melanoidynowego nie smakuje, ale to kwestia indywidualna.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Carared jest na C, a melanoidynowy na M. Pierwszy jest lepszy do piw cararedowych, drugi do melanoidynowych.

Comment

• dknap
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.08
                • 130

Panie Krzysiu, trollowanie i wku#%^nie ludzi to pańskie hobby? Czy może syndrom wieku średniego daje o sobie znać?

Sorry, ale wychodzę z założenia, że jak nic konstruktywnego nie ma się do powiedzenia, to siedzi się cicho.

Comment

• dknap
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.08
                  • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Szukaj dalej.

Tych dwóch słodów nie da się porównać na zasadzie "lepszy - gorszy", bo są zupełnie odmienne. Jak ciemny monachijski i jasny karmelowy - kolor ten sam po ~25 EBC, ale słód zupełnie inny, do czego innego służy. I nie sugeruj się nazwą ani opisem smaku od producenta. Raczej tego nie poczujesz.
                  Problem polega na tym, że z opisów na BA, CP, Piwodzieju i innych sklepach wynika coś innego.
                  Piszą głównie to, iż zabarwiają na czerwono i przez to nadają się do IPA, IRA itp.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Klucz do zrozumienia różnicy -> http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction (polska wersja tego artykułu jest jednak gorsza).

Spróbuj z jednym i z drugim, to się dowiesz jakie są różnice w smaku. Mnie piwo z dużą ilością melanoidynowego nie smakuje, ale to kwestia indywidualna.
                  Zaraz biorę sięza czytanie. Niestety opisy w w/w sklepach są pobieżne i sugerują, iż oba te słody są podobne. Dlatego też pomyślałem, iż można dokonać ich zestawienia.

A że podobnego tematu na forum nie znalazłem, założyłem owy wątek. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy, z większym doświadczeniem, który zamiast wytłumaczyć czy nakierować woli trollować - vide pan K.
                  Last edited by dknap; 2011-11-23, 22:08.

Comment

• anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10780

Zgoda podał linki więc czytaj, tam są opisane właściwości/róznice
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• dknap
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.08
                      • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zgoda podał linki więc czytaj, tam są opisane właściwości/róznice
                      Artykuły z wiki już wcześniej czytałem. Ten o reakcji maillarda właśnie skończyłem czytać. Poza tym, że dowiedziałem się co odpowiada za powstawanie związków melanoidinowych wsłodzie i podczas jakiej reakcji, nadaj niewiele mi się rozjaśniło. Nadal nie wiem, czy słód melanoidynowy jest aktywny enzymatycznie, jakie posmaki/aromaty do piwa wprowadza i czy można go stosować zamiennie z Carared. A jeśli nie, to dlaczego? Z opisów i receptur Wyżej wspomnianych sklepów można wyciągnąć wniski, iż słody mają podobne właściwości i zastosowanie. Kolega zgoda twierdzi inaczej, ale nie uzasadnia. Podane linki też nie dają pełnej odpowiedzi.

Comment

• Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

Nie podam linku, ale słód melanoidowy ma chyba nadać piwu posmak skórki od chleba.

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10780

To są dwa różne słody!
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• dknap
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.08
                            • 130

Kurde no to może ktoś w końcu wytłumaczy czym się różnią, bo w różnych recepturach stosowane są zamiennie, a do tego opisy w sklepach z surowcami sugerują raczej ich podobieństwo, a nie odmienność.
                            Last edited by dknap; 2011-11-23, 23:13.

Comment

• dknap
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.08
                              • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie podam linku, ale słód melanoidowy ma chyba nadać piwu posmak skórki od chleba.
                              To akurat chyba słód biscuit.

Comment

Przetwarzanie...
                              X