Piwa jasne - górna fermentacja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Konrad - koźlak to piwo mocne, dolnej fermentacji. Sama fermentacja będzie trwała miesiąc, a takie piwo najlepiej leżakować 6 miesięcy, no minimum 3. Jesteś pewien, że chcesz tyle czekać na spróbowanie swojej drugiej warki?
    ok, tu mnie przekonałaś. tym bardziej w braku praktycznego doświadczenia, za pół roku może okazać się ze nie warto było tyle czekać bo nic ciekawego nie wyszło

zostane przy Koelsh, a trzecie tez z typu pale ale zrobie, ale juz innego typu.

czyli założenie tego wątku miał jakiś sens dla mnie dzięki.

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Na początek warto robić piwa, które szybko zapełnią piwnicę, ale nie bój się spróbować. Koźlak to bardzo wdzięczne piwo, z nawiązką odpłaca się za cierpliwość.

Tu masz pewniaki -> http://www.wiki.piwo.org/index.php/K...ry_ze_słodów
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dknap
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.08
        • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie, to nie aluzja konkretnie do Ciebie, ten trend już jest od jakiegoś czasu, niestety. Jak nie zrobisz piwa o niewydziwonym zasypie, np. z samego pilzneńskiego, to nigdy się nie dowiesz, jaki wkład smakowy ma ten słód.
        Marusiu, ja bym z wielką chęcią takie doświadczenia przeprowadzał. Niestety warunki i możliwości logistyczne pozwalają mi uwarzyć ok. 10 warek rocznie, co skutecznie motywuje mnie do zatarcia Weizena, Stouta, IPA, czy innego ulubionego stylu na rzecz wspomnianych doświadczeń. Dlatego też czytam ile mogę i pytam, by pogłębiać wiedzę.
        Last edited by dknap; 2011-11-25, 16:27.

Comment

Przetwarzanie...
        X