cześć,
Od razu podskreślę, że jestem początkujaćy (jestem w trakcie fermentacji Pale Ale z zacieraniem).
Myślałem, aby kolejne piwo zrobić coś z jasnych pełnych piw. I stąd pytanie, czy muszą byc drożdze fermentacji dolnej ? czy są jakieś rodzaje piw tego typu gdzię wykorzystuje sie drożdze górnej fermentacji ?
Znalazłem jedną tylko wypowiedź, że nie ma znaczenia których drożdzy się użyje, ale wydaje mi się to troche dziwne. Jedyne jakie znalazłem to piwo a'la grodziskie z górnej fermentacji, ale patrzac, że ma 8BLG to jest bardzo leciutkie piwo.
z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Od razu podskreślę, że jestem początkujaćy (jestem w trakcie fermentacji Pale Ale z zacieraniem).
Myślałem, aby kolejne piwo zrobić coś z jasnych pełnych piw. I stąd pytanie, czy muszą byc drożdze fermentacji dolnej ? czy są jakieś rodzaje piw tego typu gdzię wykorzystuje sie drożdze górnej fermentacji ?
Znalazłem jedną tylko wypowiedź, że nie ma znaczenia których drożdzy się użyje, ale wydaje mi się to troche dziwne. Jedyne jakie znalazłem to piwo a'la grodziskie z górnej fermentacji, ale patrzac, że ma 8BLG to jest bardzo leciutkie piwo.
z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Comment