American IPA - szukam słodów!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Zgoda, kolegę masz
    Ja? Ja nie lubię AIPA, to piwo dla ludzi z ADHD.

    Ale kolega ma rację. Jak się nie ma amerykańskich słodów, to się nie robi amerikan ipa, tylko polisz ipa, w skrócie pipa. Najgorzej jak się kupi słody z Weyermanna, wtedy jest dżerman ipa i to już jest lipa na całego.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • pieca
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.05
      • 28

      #17
      @anteks

      dzieki za info

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        AIPA nie dlatego jest AIPĄ, że jest warzone na amerykańskich słodach, tylko że jest mocniej chmielona i do tego amerykańskimi chmielami niż IPA angielska.

        Kolega zgoda zaczyna bredzić, chyba jakieś niepochmielone kwasy w domu spija
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • pieca
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.05
          • 28

          #19
          Ale kolega ma rację. Jak się nie ma amerykańskich słodów, to się nie robi amerikan ipa, tylko polisz ipa, w skrócie pipa
          @zgoda

          to jest kompletnie naciagniecie ale smieszny joke!

          @jacer

          masz racje, myslalem ze amerykanskie 2 row jest dostepne w PL.




          Ktos z uzytkownikow zrobil polska wersje IPA oparta na polskim chmielu i z bazowym polskim slodem???

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23930

            #20
            Robi i nawet smakuje
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              O ile wiem, to każdy słód pilzneński jest wytwarzany właśnie z jęczmienia dwurzędowego (2-row) w odróżnieniu od jęczmienia ozimego wielorzędowego (4-row, 6-row). Zatem czy jest z USA, czy z Polski - jest taki sam w charakterystyce.
              Sekret AIPA polega na zastosowaniu amerykańskich chmieli (do gotowania oraz do chmielenia na zimno), które posiadają charakterystyczny aromat, zatem do wykonania tego piwa są niezbędne.

              Przykładowy zasyp:

              Redakcyjne (z zacieraniem) Zestawy surowców American India Pale Ale (AIPA) 17º BLG Cytrusowy aromat z nutami kwiatowymi, stonowana, goryczka. Jeśli zasmakowałeś w chmielonych i aromatycznych piwach to ten zestaw jest skomponowany specjalnie dla Ciebie! W zestawie komplet produktów do sporzą
              Last edited by Marusia; 2012-01-15, 17:10.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                AIPA nie dlatego jest AIPĄ, że jest warzone na amerykańskich słodach, tylko że jest mocniej chmielona i do tego amerykańskimi chmielami niż IPA angielska.

                Kolega zgoda zaczyna bredzić, chyba jakieś niepochmielone kwasy w domu spija
                Jacer, jak zrobię piwo o parametrach AIPA ze słodów pilzneńskiego, monachijskiego i caramunich to będzie z tego AIPA tylko dlatego, że je nachmielę amerykańskim chmielem?

                Nawet jeżeli będzie to Mt. Hood?
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #23
                  Tak dokładnie. Skąd wiesz czy jakis browar w USA nie warzy AIPA na słodach Weyermanna?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • pieca
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.05
                    • 28

                    #24
                    @jacer

                    Victory ma Ipa na niemieckich slodach i piwo wymiata!!

                    Comment

                    • pieca
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.05
                      • 28

                      #25
                      @Marusia
                      O ile wiem, to każdy słód pilzneński jest wytwarzany właśnie z jęczmienia dwurzędowego (2-row) w odróżnieniu od jęczmienia ozimego wielorzędowego (4-row, 6-row). Zatem czy jest z USA, czy z Polski - jest taki sam w charakterystyce.
                      Sekret AIPA polega na zastosowaniu amerykańskich chmieli (do gotowania oraz do chmielenia na zimno), które posiadają charakterystyczny aromat, zatem do wykonania tego piwa są niezbędne.


                      glowna roznica pomiedzy pilzenskim slodem a american 2 row jest to ze american ma wieksza ilosc enzymow. Ma takze mnie dostepnych cukrow jest bardziej "zbozowy" w smaku a takze sa roznice w kolorze.. Takze zalecane jest 90 minutowe gotowanie aby sie pozbyc dimethyl sulfides, gotowanie powinno byc bardziej zywiolowe i chlodzenie brzeczki ultra szybkie..

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        AIPA są tak mocno chmielone, że takie subtelne różnice w słodzie i tak się gubią.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #27
                          Jeżeli amerykański słód ma więcej prekursorów DMS czyli jest gorszy więc bezsensem jest go stosować tylko dlatego aby piwo miało prawidłową metryczkę urodzenia.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • pieca
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.05
                            • 28

                            #28
                            nie no w sumie tak ale tacy goscie jak Gordon Strong czy Jamil rekomenduja 90 minutowe gotowanie dla tego typu slodu.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              No właśnie, czyli dodatkowo tracisz czas i paliwo na gotowanie
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • wogosz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.12
                                • 1007

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pieca
                                glowna roznica pomiedzy pilzenskim slodem a american 2 row jest to ze american ma wieksza ilosc enzymow. Ma takze mnie dostepnych cukrow jest bardziej "zbozowy" w smaku a takze sa roznice w kolorze.. Takze zalecane jest 90 minutowe gotowanie aby sie pozbyc dimethyl sulfides, gotowanie powinno byc bardziej zywiolowe i chlodzenie brzeczki ultra szybkie..
                                Sam to wymyśliłeś, czy jakiś "specjalista" Tobie to powiedział? Jeżeli amerykański słód ma więcej enzymów tzn. ma wyższą zawartość białka, mniej dostępnych cukrów czyli niższy ekstrakt, wyższy poziom p-DMS czyli jest nieprawidłowo suszony - to lepiej używać jest słodów europejskich bo wychodzi na to, że są lepszej jakości.
                                Wszystkie znane mi europejskie odmiany jarego jęczmienia browarnego są dwurzędowe. Używa się zaledwie kilku sześciorzędowych odmian ozimych jak np. Esterel, ale to margines. Kwestia doboru słodu do gatunku piwa, to kwestia parametrów słodu względnie jego odmiany, czasem sposobu jego produkcji, ale przecież nie miejsca jego produkcji.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X