American IPA - szukam słodów!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 28

    #31
    Chodzilo mi raczej o roznice pomiedzy pilzenskim slodem a pale ale. Jezeli uzywasz pilsenskiego (pilsen) ktory ma wiecej DMS ze wzgledu na krotszy czas suszenia to piwinno sie stosowac dluzsze gotowanie.

    Comment

    • przemo70
      † 1970-2019 Piwosz w Raju
      • 2007.05
      • 1501

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieca Wyświetlenie odpowiedzi
      Chodzilo mi raczej o roznice pomiedzy pilzenskim slodem a pale ale. Jezeli uzywasz pilsenskiego (pilsen) ktory ma wiecej DMS ze wzgledu na krotszy czas suszenia to piwinno sie stosowac dluzsze gotowanie.
      Powiem Ci tylko drogi kolego, że ja już spijam swoją AIPĘ, a Ty dalej zastanawiasz się nad słodami !!! Postawiłeś tezę, a teraz przyszedł czas na wnioski
      Save water, drink beer ...

      http://www.parowozy.com.pl/
      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

      Comment

      • pieca
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.05
        • 28

        #33
        to sie smiesznie sklada bo ja tez w tej chwili sacze moje ipa.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #34
          Gzie nabyłeś oryginalny słód?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • pieca
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.05
            • 28

            #35

            bezposrednio z miejscowki

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieca Wyświetlenie odpowiedzi
              to sie smiesznie sklada bo ja tez w tej chwili sacze moje ipa.
              No i to jest prawidłowe postępowanie
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #37
                Nie widze uzasadnienia by sprowadzac slody bazowe z US.
                Moze w ostatecznosci bym sie szarpnal na slody specjalistyczne, ale to tylko w ostatecznosci, jesli niemoglbym znalesc wystarczajaco dobrego odpowiednika.
                Drozdze moga byc i nasze europejskie pod warunkiem, ze odpowiednio uzyte. Czysty profil smakowy jak na gorna fermentacje maja przeciez drozdze szkockie, niektore niemiecke (Koelsch), z tym, ze trzeba zmodyfikowac troszke zasyp i sposob zacierania i warunki fermentacji.
                Do tego AIPA wychodzi wysmienita na australijskich i nowozelandzkich chmielach.

                Poza tym zostaje czesc tworcza i umiejetnosci piwowara. To troszke jak pisac, ze wloscy malarze malowali piekne obrazy dlatego, ze mieli najlepsze farby na swiecie
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                Przetwarzanie...
                X