Chodzilo mi raczej o roznice pomiedzy pilzenskim slodem a pale ale. Jezeli uzywasz pilsenskiego (pilsen) ktory ma wiecej DMS ze wzgledu na krotszy czas suszenia to piwinno sie stosowac dluzsze gotowanie.
American IPA - szukam słodów!
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieca Wyświetlenie odpowiedziChodzilo mi raczej o roznice pomiedzy pilzenskim slodem a pale ale. Jezeli uzywasz pilsenskiego (pilsen) ktory ma wiecej DMS ze wzgledu na krotszy czas suszenia to piwinno sie stosowac dluzsze gotowanie.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieca Wyświetlenie odpowiedzito sie smiesznie sklada bo ja tez w tej chwili sacze moje ipa.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Nie widze uzasadnienia by sprowadzac slody bazowe z US.
Moze w ostatecznosci bym sie szarpnal na slody specjalistyczne, ale to tylko w ostatecznosci, jesli niemoglbym znalesc wystarczajaco dobrego odpowiednika.
Drozdze moga byc i nasze europejskie pod warunkiem, ze odpowiednio uzyte. Czysty profil smakowy jak na gorna fermentacje maja przeciez drozdze szkockie, niektore niemiecke (Koelsch), z tym, ze trzeba zmodyfikowac troszke zasyp i sposob zacierania i warunki fermentacji.
Do tego AIPA wychodzi wysmienita na australijskich i nowozelandzkich chmielach.
Poza tym zostaje czesc tworcza i umiejetnosci piwowara. To troszke jak pisac, ze wloscy malarze malowali piekne obrazy dlatego, ze mieli najlepsze farby na swiecie"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
Comment