Woda w Warszawie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosimazakii
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 26

    Woda w Warszawie

    Witam,

    Do tej pory przy piwie z kitów używałem wody z PETów (nie gotowałem brzeczki). Teraz przymierzam się do pierwszego zacierania i waham się między wodą z biedronki, a wodą z kranu.

    Czy jakość "kranówy" w Warszawie pochodzącej z Wodociągu Centralnego jest dobra i nadaje się do warzenia piwa (piwa górnej fermentacji w stylu angielskim)? Poniżej analiza składu:

    Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie Spółka Akcyjna gwarantuje wypełnienie statutowego obowiązku, jakim jest zaopatrzenie w wodę i odprowadzanie ścieków. MPWiK w m.st. Warszawie S.A. eksploatuje własną sieć wodociągową z przyłączami o długości ok. 3500 km oraz kanalizacyjną o długości ok. 3300 km. Wodociągi Układu Centralnego dostarczają do sieci miejskiej ponad 300 tys. m3 na dobę.
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    #2
    Nie znam sie bardzo dobrze na tym, ale porownujac z normami podanymi, to woda jest krystalicznie czysta.
    Jest tylko jedna "ale". Najlepiej sprawdz organoleptycznie smak i zapach wody. Bo z doswiadczenia wiem, ze suche dane statystyczne, a wlasne odczucia to dwie rozne rzeczy. Poza tym kolejna sprawa to instalacja wodna jaka masz w domu. Jezeli masz stare rurociagi, to na 100% woda bedzie zazelaziona.
    Osobiscie proponowalbym kranowe przepuscic przez filtr do wody i wtedy uzyc do produkcji

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosimazakii Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam,

      Do tej pory przy piwie z kitów używałem wody z PETów (nie gotowałem brzeczki). Teraz przymierzam się do pierwszego zacierania i waham się między wodą z biedronki, a wodą z kranu.

      Czy jakość "kranówy" w Warszawie pochodzącej z Wodociągu Centralnego jest dobra i nadaje się do warzenia piwa (piwa górnej fermentacji w stylu angielskim)? Poniżej analiza składu:

      http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/...-grudzien-2011

      To jak warzyłeś?!
      Last edited by Chmielo; 2012-03-23, 14:10.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo Wyświetlenie odpowiedzi
        To jak warzyłeś?!
        Normalnie - w kicie masz nachmielony ekstrakt - wiec rozpuszczał i zadawał drożdże - jak mniemam. Nie ma obowiązku zagotowania, zwłaszcza jak się nic nie dodaje od siebie Choć my piwo z kitów zagotowywaliśmy...
        Last edited by iron; 2012-03-23, 15:13.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosimazakii Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam,
          Do tej pory przy piwie z kitów używałem wody z PETów (nie gotowałem brzeczki). Teraz przymierzam się do pierwszego zacierania i waham się między wodą z biedronki, a wodą z kranu.
          Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
          Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • Chmielo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.01
            • 128

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
            Normalnie - w kicie masz nachmielony ekstrakt - wiec rozpuszczał i zadawał drożdże - jak mniemam. Nie ma obowiązku zagotowania, zwłaszcza jak się nic nie dodaje od siebie Choć my piwo z kitów zagotowywaliśmy...
            Tzn. otwieram puchę, wlewam zawartość do fermentatora z wodą, daję drożdży i czekam na piwo?

            Comment

            • Chmielo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.01
              • 128

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
              Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
              Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
              W takim razie jestem dupa. Czego jak czego, ale kranówy to można mi pozazdrościć.

              Comment

              • emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
                Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
                Chyba wszystki browary restauracyjne w stolicy warzą na kranówce, w tym Bierhalle.

                Comment

                • iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.08
                  • 6717

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tzn. otwieram puchę, wlewam zawartość do fermentatora z wodą, daję drożdży i czekam na piwo?
                  Z tego co pamietam to instrukcja mówiła o podgrzaniu wody do 30 Celsjuszów, ale to dawno było, to mogę sie mylić.
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
                    Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
                    Odezwał się fachowiec, hehehe
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • kosimazakii
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.12
                      • 26

                      #11
                      Od momentu napisania tytułowego posta uwarzyłem już 3 piwa z zacieraniem i chmieleniem. Niestety okazuje się, że jestem dupa, a nie browar, bo wszystkie 3 zrobiłem na kranówie. Muszę jednak przyznać, że jak na dupę, to piwa wyszły wybornie

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Odezwał się fachowiec, hehehe
                        Piwo warzyłem ponad 10 lat temu wg receptur, materiałów, wskazówek, sprzętu otrzymywanych od Biermana. Tam właśnie wyczytałem te wszystkie rzeczy, m,in o wodzie i o właściwym PH, który miały tylko wody źródlane.

                        Ja wiem swoje, Ty wiesz swoje.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Wodę pod względem np. ph można sobie zmodyfikować w domu, tą z kranu. Nie trzeba latać po mieście żeby szukać właściwej.

                          W Warszawie być może to jest problem - woda z kranu, ale w innych częściach kraju ludzie piją wodę wprost z kranu.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Ponad 200 warek na kranówce, podobno były pijalne.
                            To pisałem ja dupa-piwowar
                            ps Beciku ile tego piwa uwarzyłeś?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #15
                              Kilkanaście warek.
                              Kto chce niech warzy sobie na kranówie, kto chce, niech myśli o mnie, że nawiedzony.
                              Wodę uważałem za najważniejszy składnik piwa od którego zależy jego smak i to mi się nie zmieni i zawsze będę tak uważać. Nikt nie słyszał o browarach, które upadły tylko przez wodę?
                              Kranówa zawsze będzie kranówą ze swoja tablicą Mendelejewa mniej bądź bardziej rozszerzoną.
                              To, że na kranówie piwo wychodzi smaczne, faktu nie kwestionuję ale w tym wypadku zawsze przychodzi mi na myśl scena z filmu "Służące" - dobrze przyprawione gówno smakuje wybornie.
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X