Woda w Warszawie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosimazakii
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 26

    #1

    Woda w Warszawie

    Witam,

    Do tej pory przy piwie z kitów używałem wody z PETów (nie gotowałem brzeczki). Teraz przymierzam się do pierwszego zacierania i waham się między wodą z biedronki, a wodą z kranu.

    Czy jakość "kranówy" w Warszawie pochodzącej z Wodociągu Centralnego jest dobra i nadaje się do warzenia piwa (piwa górnej fermentacji w stylu angielskim)? Poniżej analiza składu:

    Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie Spółka Akcyjna gwarantuje wypełnienie statutowego obowiązku, jakim jest zaopatrzenie w wodę i odprowadzanie ścieków. MPWiK w m.st. Warszawie S.A. eksploatuje własną sieć wodociągową z przyłączami o długości ok. 3500 km oraz kanalizacyjną o długości ok. 3300 km. Wodociągi Układu Centralnego dostarczają do sieci miejskiej ponad 300 tys. m3 na dobę.
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    #2
    Nie znam sie bardzo dobrze na tym, ale porownujac z normami podanymi, to woda jest krystalicznie czysta.
    Jest tylko jedna "ale". Najlepiej sprawdz organoleptycznie smak i zapach wody. Bo z doswiadczenia wiem, ze suche dane statystyczne, a wlasne odczucia to dwie rozne rzeczy. Poza tym kolejna sprawa to instalacja wodna jaka masz w domu. Jezeli masz stare rurociagi, to na 100% woda bedzie zazelaziona.
    Osobiscie proponowalbym kranowe przepuscic przez filtr do wody i wtedy uzyc do produkcji

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosimazakii
      Witam,

      Do tej pory przy piwie z kitów używałem wody z PETów (nie gotowałem brzeczki). Teraz przymierzam się do pierwszego zacierania i waham się między wodą z biedronki, a wodą z kranu.

      Czy jakość "kranówy" w Warszawie pochodzącej z Wodociągu Centralnego jest dobra i nadaje się do warzenia piwa (piwa górnej fermentacji w stylu angielskim)? Poniżej analiza składu:

      http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/...-grudzien-2011

      To jak warzyłeś?!
      Ostatnia zmiana dokonana przez Chmielo; 2012-03-23, 14:10.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6771

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo
        To jak warzyłeś?!
        Normalnie - w kicie masz nachmielony ekstrakt - wiec rozpuszczał i zadawał drożdże - jak mniemam. Nie ma obowiązku zagotowania, zwłaszcza jak się nic nie dodaje od siebie Choć my piwo z kitów zagotowywaliśmy...
        Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2012-03-23, 15:13.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosimazakii
          Witam,
          Do tej pory przy piwie z kitów używałem wody z PETów (nie gotowałem brzeczki). Teraz przymierzam się do pierwszego zacierania i waham się między wodą z biedronki, a wodą z kranu.
          Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
          Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • Chmielo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.01
            • 128

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
            Normalnie - w kicie masz nachmielony ekstrakt - wiec rozpuszczał i zadawał drożdże - jak mniemam. Nie ma obowiązku zagotowania, zwłaszcza jak się nic nie dodaje od siebie Choć my piwo z kitów zagotowywaliśmy...
            Tzn. otwieram puchę, wlewam zawartość do fermentatora z wodą, daję drożdży i czekam na piwo?

            Comment

            • Chmielo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.01
              • 128

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
              Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
              Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
              W takim razie jestem dupa. Czego jak czego, ale kranówy to można mi pozazdrościć.

              Comment

              • emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
                Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
                Chyba wszystki browary restauracyjne w stolicy warzą na kranówce, w tym Bierhalle.

                Comment

                • iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.08
                  • 6771

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo
                  Tzn. otwieram puchę, wlewam zawartość do fermentatora z wodą, daję drożdży i czekam na piwo?
                  Z tego co pamietam to instrukcja mówiła o podgrzaniu wody do 30 Celsjuszów, ale to dawno było, to mogę sie mylić.
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                    Tylko z PET-ów o odpowiednim PH.. Woda to podstawa w piwie.
                    Piwowar który warzy na kranówie to dupa, a nie piwowar.
                    Odezwał się fachowiec, hehehe
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • kosimazakii
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.12
                      • 26

                      #11
                      Od momentu napisania tytułowego posta uwarzyłem już 3 piwa z zacieraniem i chmieleniem. Niestety okazuje się, że jestem dupa, a nie browar, bo wszystkie 3 zrobiłem na kranówie. Muszę jednak przyznać, że jak na dupę, to piwa wyszły wybornie

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Odezwał się fachowiec, hehehe
                        Piwo warzyłem ponad 10 lat temu wg receptur, materiałów, wskazówek, sprzętu otrzymywanych od Biermana. Tam właśnie wyczytałem te wszystkie rzeczy, m,in o wodzie i o właściwym PH, który miały tylko wody źródlane.

                        Ja wiem swoje, Ty wiesz swoje.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Wodę pod względem np. ph można sobie zmodyfikować w domu, tą z kranu. Nie trzeba latać po mieście żeby szukać właściwej.

                          W Warszawie być może to jest problem - woda z kranu, ale w innych częściach kraju ludzie piją wodę wprost z kranu.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10795

                            #14
                            Ponad 200 warek na kranówce, podobno były pijalne.
                            To pisałem ja dupa-piwowar
                            ps Beciku ile tego piwa uwarzyłeś?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #15
                              Kilkanaście warek.
                              Kto chce niech warzy sobie na kranówie, kto chce, niech myśli o mnie, że nawiedzony.
                              Wodę uważałem za najważniejszy składnik piwa od którego zależy jego smak i to mi się nie zmieni i zawsze będę tak uważać. Nikt nie słyszał o browarach, które upadły tylko przez wodę?
                              Kranówa zawsze będzie kranówą ze swoja tablicą Mendelejewa mniej bądź bardziej rozszerzoną.
                              To, że na kranówie piwo wychodzi smaczne, faktu nie kwestionuję ale w tym wypadku zawsze przychodzi mi na myśl scena z filmu "Służące" - dobrze przyprawione gówno smakuje wybornie.
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 20:57
                              • dadek
                                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                dadek
                                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                2023-12-05, 00:56
                              • dadek
                                Nieczajna 32, Browar Nieczajna
                                dadek
                                13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
                                2021-06-10, 17:23
                              • ART
                                Powódź 2024 a browary w Czeskiej Republice
                                ART
                                Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029

                                a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...
                                2024-09-17, 20:37
                              • dadek
                                Jaworzno, Stanisława Lema 17, Browar Bury
                                dadek
                                24.07.2019 miałem okazję odwiedzić browar Bury. To całkowicie nowy zakład zaprojektowany i zbudowany od podstaw na specjalnie zakupionej w tym celu działce, więc nie dziwne że znajduje się na peryferiach miasta w kształtującej się strefie przemysłowej.
                                Sam budynek nie jest zbyt wielki,...
                                2019-08-30, 02:50
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...