Woda w Warszawie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emes
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 4275

    #16
    Od ponad conajmniej dwóch lat woda z kranu w stolicy jest lepsza od wielu "renomowanych" wód źródlanych. Nawet jest lepsza od tej z niektórych warszawskich ujęć wody oligoceńskiej. Wypowiadał się jakiś hydrolog ze stolicy, że obecnie utrzymywanie ujęć wód wody oligoceńskiej nie ma już sensu, bo dzięki jakiemuś programowi europejskiemy, już wdrożonemu w stolicy, woda z kranu jest nie gorsza od tej z tych ujęć, a często nawet lepsza. Jedynie tam gdzie ktoś ma jakieś stare rury metalowe, to może nie być zadowolony z jakości wody, poza tym w stolicy obecnie można pić wodę prosto z kranu i jest bardzo dobrej jakości.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      becik, musisz się przerzucić na koncernówki, bo wszystkie browary restauracyjne odpadają.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Becik
        Piwo warzyłem ponad 10 lat temu wg receptur, materiałów, wskazówek, sprzętu otrzymywanych od Biermana. Tam właśnie wyczytałem te wszystkie rzeczy, m,in o wodzie i o właściwym PH, który miały tylko wody źródlane.
        Skąd w Warszawie bierzesz wody źródlane i do tego znasz ich skład aby wiedzieć które wody do jakiego piwa dodać?

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
          Skąd w Warszawie bierzesz wody źródlane i do tego znasz ich skład aby wiedzieć które wody do jakiego piwa dodać?
          Jak bawiłem się w robienie piwa zawsze kupowałem taką w baniakach gdzie dokładnie był opisany skład chemiczny wody, na tym się opierałem, ale to było ok 12 lat temu. Może teraz coś się zmieniło (raczej na pewno), a kranówa pewnie jest świeższa i zdrowsza niż naturalne źródła czy wody głębinowe, a być może ma właściwości podobne do wody z Lourdes, nie wnikam.
          W każdym bądź razie gdybym miał ponownie robić piwo w domu, tez kupowałbym w bańkach. Macie inne zdanie, spoko, ja swojego nie zmienię
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #20
            Dajcie spokój becikowi, w końcu nie wszyscy muszą się znać na technologii. Nawet komuś, kto ma ponad 10 tysięcy postów zdarza się napisać coś niemądrego.
            Last edited by darko; 2012-03-23, 21:30.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #21
              A ta w baniakach to niby skąd? Chyba nie wierzysz, że z super hiper czystych źródeł? Toz to czysta kranówa.

              Oczywiście fajki ci nie przeszkadzają, z nich nie wdychasz całej tablicy Mendelejewa.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #22
                Nic tylko współczuć takiego syfu w kranie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dajcie spokój becikowi, w końcu nie wszyscy muszą się znać na technologii. Nawet komuś, kto ma ponad 10 tysięcy postów zdarza się napisać coś niemądrego.
                  Nie znam się i nie raz zdarza mi się coś palnąć, nieomylny nie jestem

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ta w baniakach to niby skąd? Chyba nie wierzysz, że z super hiper czystych źródeł? Toz to czysta kranówa.

                  Oczywiście fajki ci nie przeszkadzają, z nich nie wdychasz całej tablicy Mendelejewa.
                  Wiesz że wiara czyni cuda? Ilu milionom smakowała kiełbasa z solą z Anwilu? Na pewno była smaczna.

                  No tak, nie byłbyś sobą gdybyś nie wypomniał komuś, że pali, fajki to jedno, a piwo to drugie.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                    No tak, nie byłbyś sobą gdybyś nie wypomniał komuś, że pali, fajki to jedno, a piwo to drugie.
                    Ależ ja sam palę, właśnie idę do sklepu, bo się skończyły. Tylko wiedząc jaki to syf, nie będę się przejmować wodą do piwa, bo to zakrawa o hipokryzję.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • slavoy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.10
                      • 5055

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Skąd w Warszawie bierzesz wody źródlane i do tego znasz ich skład aby wiedzieć które wody do jakiego piwa dodać?
                      W Warszawie i okolicach powszechne są ujęcia wody oligoceńskiej na osiedlach. Z tego co pamiętam, są tam podawane składy na tablicach.
                      Dick Laurent is dead.

                      Comment

                      • wsaczuk
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.09
                        • 182

                        #26
                        te "lepsze" warszawskie browary mają stacje uzdatniania wody - jest to tez konieczne ze względów technologicznych.

                        Akurat ziarna zbóż mają właściwości buforujące więc jeśli nie ma dramatu to ziarna sobie same ustalą właściwe pH zacieru.

                        co do warzenia na wodzie z kranu - zależy co kto ma w kranie, ja mam własną studnię i wodę przebadana zarówno mikrobiologicznie jak i pod względem zawartośi soli mineralnych. Jeśli jest dobra to po co szarpać się z koniem ? gdyby miała bąbelki to bez problemu piłbym ją z kranu, a tak niestety muszę chodzić do nalewaka.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X