Woda w browarze Brzęczka.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    Woda w browarze Brzęczka.

    Mam wyniki mojej wody jaka płynie w wodociagu i jakiej oczywiście używam do piwa, brakuje dwuweglanów, ale najprawdopdobniej później sie i o nich dowiem, podobnie jak o wapniu i magnezie...

    Ph 6,7-6,9
    twardość 134mg/l
    siarczany 26,7mg/l
    chlorki 13,3mg/l

    No i cóż z tego wynika ogólnie, czyli pod jakie gatunek piwa jest ona idealna?
    I co ma wynikac z planów uwarzenie przeze mnie słodowego Pale Ale (łyżeczka chlorku wapnia na 20l wystarczy?), a co dla Pale Ale chmielowego (standardowa łyżeczka weglanu wapnia?)?
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Dodam jeszcze, że na mój gust duzo lepiej wychodzą mi piwa ciemniejsze niz jasne, np. ciemno czerwony belg 20Blg w stosunku do złocistego tripla 20Blg to była -jak sie mi wydaje, może to tez wina indywidualnego gustu- ogromna róznica.
    Czarny jak smoła stout na drożdzach Irish Ale był przecudowny, porter bałtycki zapowiada się tez nieźle, ale dopiero dojrzewa.
    Z dolnej fermentacji, jasne piwa były dobre, ale im ciemniejszy odcień, wpadajacy w złoty lub czerwone złoto plus niepożałowanie chmielu Marynka dają znakomity efekt.

    Zgadza się to z wodą?

    Co z tym Pale Ale?

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      "Czasem podawana jest alkaliczność jaki CaCO3 (znowu to jest tylko jednostka, i proszę jej nie mylić z twardością jako CaCO3). "

      Chyba jednak źle, ale nie moge edytować, bo dano na to tylko 5 minut..
      Poczekam chyba na te dwuwęglany HCO3.

      Comment

      • dreads
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.09
        • 520

        #4
        Masz rację, źle policzyłeś HCO3. Najlepiej kupić prosty test akwarystyczny na twardość węglanową. Teraz nie pamiętam, czy to KH-test, czy jakiś inny (można to wyszukać w google). Wynik nie wyjdzie jakiś super dokładny, ale da Ci jakieś wyobrażenie o zawartości HCO3 w Twojej wodzie. Podejrzewam, że masz sporo tych dwuwęglanów. Wnioskuję to po tym, że wychodzą Ci ciemne piwa.
        Z tego, co piszesz, masz ok. dwa razy więcej siarczanów niż chlorków. Czyli teoretycznie lepiej jest zaakcentowany w Twoich piwach chmiel niż słód. Dla piw bardziej słodowych dodaj chlorku wapnia, a do chmielowych możesz dorzucić gipsu piwowarskiego. Absolutnie nie dodawaj już kredy.
        Z mojego doświadczenia wynika, że niewielkie dodatki gipsu bądź chlorku wapnia nie przynoszą spodziewanego efektu. Albo popełniam zbyt dużo błędów na innych etapach warzenia, albo bruździ mi wysoka zawartość HCO3. Zdobyłem prosty filtr RO, zobaczymy, czy coś się poprawi.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          (Ca/20)*50=134 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 53.6 ppm
          Możemy też założyć, że Mg stanowi ok. 1/3-1/4 zawartości Ca, Mg= 13,4-17,8 mg/l
          Żebym nie zapomniał, więc odnotuję tutaj, że akwarystyczny KHtest dał żółtą barwę przy trzeciej kropli, czyli twardość węglanowa wynosi
          53 jako CaCO3
          i 65 jako HCO3

          Pozostałe dane to:
          Ph 6,7-6,9
          twardość ogólna 134
          siarczany 27
          chlorki 13
          Ca 54
          Mg 17

          Tak naprawdę istotna jest tzw. alkaliczność rezydualna, czyli to co pozostaje po starciu kationów (głównie Ca i Mg, twardości wody) z anionami (głównie HCO3, ale też SO4, Cl, to jest alkaliczność wody). Można ją dokładnie wyliczyć znając zawartość powyższych minerałów w wodzie.
          Suma kationów Ca i Mg to 71
          Suma anionów HCO3, SO4 i Cl to 65+27+13= 95
          Wynik to -24.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Dwuwęglanów nie ma w ogóle, lub będą w ilości śladowej. Jon węglanowy powstaje w obecności dwutlenku węgla, którego w wodzie wodociągowej zazwyczaj nie ma.

            Po zawartości jonów wapnia i magnezu widac, że jest to woda bardzo miękka. Prawie jak pilzeńska.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X