Słód brown

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    Słód brown

    O ile był poruszony temat słodu brązowego, aktywnego enzymatycznie, o tyle o tym wątku nie znalazłem.
    Domyślam się, że nie jest aktywny enzymatycznie, skoro zalecają stosować do 10% zasypu. Widziałem u kilku forumowiczów brown portery z tym słodem w składzie. Czy różnica między porterami z jego użyciem, a bez niego jest wyraźna, odczuwalna wyraźnie w smaku?
    Co może się stać, jeśli będzie stanowił 20% zasypu? Wątpię, by się nie zatarło, bo surowce niesłodowane też nie są aktywne enzymatycznie, a zostają przerobione przez enzymy ze słodów aktywnych.
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
    Co może się stać, jeśli będzie stanowił 20% zasypu? Wątpię, by się nie zatarło, bo surowce niesłodowane też nie są aktywne enzymatycznie, a zostają przerobione przez enzymy ze słodów aktywnych.
    Robiłem piwo z 23% udziałem słodu Brown i nie było żadnych problemów z zacieraniem, Blg było zgodne z oczekiwanym.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

      #3
      A w smaku jak? Nie jest zbyt intensywny?

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #4
        Ciężko powiedzieć, bo jeszcze nie skończyło fermentować, a poza tym dorzuciłem tam dużo chmielu. Próbowałem to co odlałem na FFT i myślę, że było ok.
        http://www.ratebeer.com/beer/pretty-...55-eip/144228/ - to jest piwo o bardzo zbliżonym zasypie (74,25% jasnego słodu, 21% brązowego, 3,5% bursztynowego i 1,25% czarnego), jak widać po ocenach jest w porządku.
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Jeżeli chodzi o smak i zapach, to jest on bardzo charakterystyczny i łatwo wyczuwalny, w bitterach już przy 5%. Do porteru dawka 500g na 21 litrów jest akurat żeby nie wyskoczyć z kapci.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Przetwarzanie...
          X