Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i postanowiłem zapytać się bardziej doświadczonych piwowarów o taką metodę refermentacji. Jest to dopiero moja druga warka z kita i powiem wam, że pierwsza wyszła całkiem niezła w porównaniu do sklepowego trunku. Robię Lagera Coopersa zamiast cukru ekstrakt płynny 1,7 kg i chciałbym zapytać czy ktoś rozpuszczał suchy ekstrakt do refermentacji w brzeczce po fermentacji burzliwej. Na wszystkich forach czytałem, że ekstrakt rozpuszcza się we wrzącej wodzie ale wymyśliłem sobie, że dokładniej odmierzę ilość w każdej butelce bo chciałem poeksperymentować z nagazowaniem poszczególnych butelek. Zdaję sobię sprawę, że 300 ml wody do 23 l piwa nie robi praktycznie żadnej różnicy ale nigdzie nie mogłem znaleźć wątku czy ktoś już to może robił i czy podgrzanie brzęczki do rozpuszczenia ekstraktu nie popsuje całej warki?
Z góry dziękuję za pomoc.
Jestem tu nowy i postanowiłem zapytać się bardziej doświadczonych piwowarów o taką metodę refermentacji. Jest to dopiero moja druga warka z kita i powiem wam, że pierwsza wyszła całkiem niezła w porównaniu do sklepowego trunku. Robię Lagera Coopersa zamiast cukru ekstrakt płynny 1,7 kg i chciałbym zapytać czy ktoś rozpuszczał suchy ekstrakt do refermentacji w brzeczce po fermentacji burzliwej. Na wszystkich forach czytałem, że ekstrakt rozpuszcza się we wrzącej wodzie ale wymyśliłem sobie, że dokładniej odmierzę ilość w każdej butelce bo chciałem poeksperymentować z nagazowaniem poszczególnych butelek. Zdaję sobię sprawę, że 300 ml wody do 23 l piwa nie robi praktycznie żadnej różnicy ale nigdzie nie mogłem znaleźć wątku czy ktoś już to może robił i czy podgrzanie brzęczki do rozpuszczenia ekstraktu nie popsuje całej warki?
Z góry dziękuję za pomoc.
Comment