Czy rozpuszczał ktoś ekstrakt słodowy suchy do refermentacji w zielonym piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dominos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.07
    • 2

    Czy rozpuszczał ktoś ekstrakt słodowy suchy do refermentacji w zielonym piwie?

    Witam wszystkich.

    Jestem tu nowy i postanowiłem zapytać się bardziej doświadczonych piwowarów o taką metodę refermentacji. Jest to dopiero moja druga warka z kita i powiem wam, że pierwsza wyszła całkiem niezła w porównaniu do sklepowego trunku. Robię Lagera Coopersa zamiast cukru ekstrakt płynny 1,7 kg i chciałbym zapytać czy ktoś rozpuszczał suchy ekstrakt do refermentacji w brzeczce po fermentacji burzliwej. Na wszystkich forach czytałem, że ekstrakt rozpuszcza się we wrzącej wodzie ale wymyśliłem sobie, że dokładniej odmierzę ilość w każdej butelce bo chciałem poeksperymentować z nagazowaniem poszczególnych butelek. Zdaję sobię sprawę, że 300 ml wody do 23 l piwa nie robi praktycznie żadnej różnicy ale nigdzie nie mogłem znaleźć wątku czy ktoś już to może robił i czy podgrzanie brzęczki do rozpuszczenia ekstraktu nie popsuje całej warki?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13959

    #2
    Spróbuj wsypać ten odmierzony suchy ekstrakt do butelek, to będziesz wiedzieć czemu stosuje się roztwór

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Dominos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.07
      • 2

      #3
      Dzięki za odpowiedź.

      Wiem bardzo dobrze bo zrobiłem tak za pierwszym razem i przy piątej butelce rozpuściłem wszystko w wodzie i wymieszałem z brzęczką ale zastanawiam się czy można do roztworu użyć młodego piwa zamiast wody. Czy zagotowanie go i rozpuszczenie w nim ekstraktu nie wniesie niczego złego do mojej warki? Pomyślałem po prostu po co dodawać wodę jak można piwa. Oczywiście ok 500 ml wody nie zmieni drastycznie smaku, ale po co woda jak można dodać

      Comment

      • Samael
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.09
        • 153

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dominos Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki za odpowiedź.

        Wiem bardzo dobrze bo zrobiłem tak za pierwszym razem i przy piątej butelce rozpuściłem wszystko w wodzie i wymieszałem z brzęczką ale zastanawiam się czy można do roztworu użyć młodego piwa zamiast wody.
        Przeciez dodanie ekstraktu do wody tworzy tak jakby nowa brzeczke (nie brzęczke )tylko bez drozdzy, wiec nie rozumiem pytania Niepotrzebnie kombinujesz

        Comment

        Przetwarzanie...
        X