Czy rozpuszczał ktoś ekstrakt słodowy suchy do refermentacji w zielonym piwie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dominos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.07
    • 2

    #1

    Czy rozpuszczał ktoś ekstrakt słodowy suchy do refermentacji w zielonym piwie?

    Witam wszystkich.

    Jestem tu nowy i postanowiłem zapytać się bardziej doświadczonych piwowarów o taką metodę refermentacji. Jest to dopiero moja druga warka z kita i powiem wam, że pierwsza wyszła całkiem niezła w porównaniu do sklepowego trunku. Robię Lagera Coopersa zamiast cukru ekstrakt płynny 1,7 kg i chciałbym zapytać czy ktoś rozpuszczał suchy ekstrakt do refermentacji w brzeczce po fermentacji burzliwej. Na wszystkich forach czytałem, że ekstrakt rozpuszcza się we wrzącej wodzie ale wymyśliłem sobie, że dokładniej odmierzę ilość w każdej butelce bo chciałem poeksperymentować z nagazowaniem poszczególnych butelek. Zdaję sobię sprawę, że 300 ml wody do 23 l piwa nie robi praktycznie żadnej różnicy ale nigdzie nie mogłem znaleźć wątku czy ktoś już to może robił i czy podgrzanie brzęczki do rozpuszczenia ekstraktu nie popsuje całej warki?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13961

    #2
    Spróbuj wsypać ten odmierzony suchy ekstrakt do butelek, to będziesz wiedzieć czemu stosuje się roztwór

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Dominos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.07
      • 2

      #3
      Dzięki za odpowiedź.

      Wiem bardzo dobrze bo zrobiłem tak za pierwszym razem i przy piątej butelce rozpuściłem wszystko w wodzie i wymieszałem z brzęczką ale zastanawiam się czy można do roztworu użyć młodego piwa zamiast wody. Czy zagotowanie go i rozpuszczenie w nim ekstraktu nie wniesie niczego złego do mojej warki? Pomyślałem po prostu po co dodawać wodę jak można piwa. Oczywiście ok 500 ml wody nie zmieni drastycznie smaku, ale po co woda jak można dodać

      Comment

      • Samael
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.09
        • 153

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dominos
        Dzięki za odpowiedź.

        Wiem bardzo dobrze bo zrobiłem tak za pierwszym razem i przy piątej butelce rozpuściłem wszystko w wodzie i wymieszałem z brzęczką ale zastanawiam się czy można do roztworu użyć młodego piwa zamiast wody.
        Przeciez dodanie ekstraktu do wody tworzy tak jakby nowa brzeczke (nie brzęczke )tylko bez drozdzy, wiec nie rozumiem pytania Niepotrzebnie kombinujesz

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • dadek
          Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
          dadek
          Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
          2024-10-17, 00:22
        • dulukgrzegorz
          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
          dulukgrzegorz
          Cześć wszystkim,



          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
          2022-10-04, 14:48
        • dadek
          Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
          dadek
          Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
          2022-04-08, 01:05
        • dadek
          Czechy, Pardubice, Pod Lipami 24, Pivovar U Vojtěchů
          dadek
          Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
          2022-03-27, 22:09
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...