Drożdże suche lub suchy ekstrakt słodowy - Poznań

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tigu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 33

    Drożdże suche lub suchy ekstrakt słodowy - Poznań

    Hejka

    Zabrakło mi suchego ekstraktu słodowego jasnego na starter, potrzebowałbym 100g.
    Ewentualnie paczkę suchych drożdży dolnej fermentacji Saflager.
    Poznań

    pozdr.
    Tigu
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10766

    #2
    Zatrzyj 100g słodu i masz brzeczke na starter
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

      #3
      Zacieraj 1000g słodu, część brzeczki na starter, pozostałość pasteryzacja w słoikach (tak jak kompot). W słoikach brzeczka ma przydatność do starterów conajmniej przez 2 lata (więcej nie praktykowałem). Brzeczkę ze słoików wlewam bezpośrednio do słoja w którym robię starter, jedynie krawędź słoika przecieram wcikiem nasączonym spirytusem 70%.

      Comment

      Przetwarzanie...