Myśmy kiedyś część (ok. 3,0 litrów) piwa imbirowego zaszczepili drożdżami pszenicznymi (z tym, że niestety suchymi). Efekt: pszeniczne piwo imbirowe. Sądzę, że na WLP300 powstałaby rewelacja... (zresztą zamierzamy to sprawdzić )
Podobnie jak Małażonka, rok temu zrobiłem warkę z 100% pilzneńskiego. Nie byłem pewien drożdży z poprzedniej warki więc, zmuszony byłem dodać suche drożdże 'Pawciowe'.
Smak piwa i zapach bardzo pszeniczny, w zasadzie gdybym mniej chmielił ( w zamierzeniu miałem ochotę uzyskać lekkie Ale) wyszedłby naprawdę fajny pszeniczniak.
lukuj napisał(a) W niezbędnym skrócie:
Gęstwa drożdżowa + glicerol (gliceryna), zmieszać dokładnie razem i do zamrażarki. Stężenie glicerolu w mieszaninie około 25%.
A jak wygląda wtórne wykorzystanie zamrożonych tak drożdży?
A gliceryna to taka z apteki?
Ja użyłem Wyeast 3068 do pszenicznych i mogę odstąpić zebrane z fermentora drugi raz - a z chęcią wypróbowałbym WLP 300 skoro tak zachwalacie...a może inne Wyeast lub WLP z górnej fermentacji. Jeśli ktoś dysponuje to byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie małej porcyjki
mapajak oraz inni szanowni forumiwicze - dosłownie dwa dni temu (nie zaglądając do tego tematu - bo o nim jeszcze nie wiedziałem) myślałem o tym żeby nastawić piwo jęczmienne na drożdżach pszeniczych Wyeast 3068 - chyba telepatia. Tak czy inaczej przy następnym jęczmiennym też spróbuję zaprząc do roboty drożdże pszeniczne. Nawiasem mówiąc równolegle do ostatniej warki pszenicznego, zaeksperymentowałem nastawiąjąc część brzeczki 21 Blg - fermentacja burzliwa właśnie się kończy...czy był to dobry pomysł na super Weizenbocka ?
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Comment