WLP300

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #16
    Myśmy kiedyś część (ok. 3,0 litrów) piwa imbirowego zaszczepili drożdżami pszenicznymi (z tym, że niestety suchymi). Efekt: pszeniczne piwo imbirowe. Sądzę, że na WLP300 powstałaby rewelacja... (zresztą zamierzamy to sprawdzić )

    Comment

    • elroy
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 359

      #17
      Podobnie jak Małażonka, rok temu zrobiłem warkę z 100% pilzneńskiego. Nie byłem pewien drożdży z poprzedniej warki więc, zmuszony byłem dodać suche drożdże 'Pawciowe'.
      Smak piwa i zapach bardzo pszeniczny, w zasadzie gdybym mniej chmielił ( w zamierzeniu miałem ochotę uzyskać lekkie Ale) wyszedłby naprawdę fajny pszeniczniak.
      www.piwo.org

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #18
        lukuj napisał(a)

        W planie warka porównawcza na czekających w lodówce WLP380...
        I jak wyszło porównanie?

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #19
          mapajak napisał(a)
          I jak wyszło porównanie?

          Dopiero za 2 tygodnie warka - już na nowym sprzęcie, dam znać o wynikach.
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • elroy
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.10
            • 359

            #20
            lukuj napisał(a)
            już na nowym sprzęcie
            A może by tak trochę wcześniej co nieco w dziale 'sprzęt'?
            Zdradź tajemnicę co wykombinowałeś ciekawego
            www.piwo.org

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #21
              elroy napisał(a)
              A może by tak trochę wcześniej co nieco w dziale 'sprzęt'?
              Zdradź tajemnicę co wykombinowałeś ciekawego

              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #22
                lukuj napisał(a)
                Tylko bez jakiś

                Prosimy o rzeczowe i wyczerpujące wyjaśnienia, wraz z planami konstrukcyjnymi. Czyżby pierwszy w pełni zautomatyzowany browar domowy?

                Comment

                • elroy
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.10
                  • 359

                  #23
                  Borysko napisał(a)
                  Tylko bez jakiś

                  Czyżby pierwszy w pełni zautomatyzowany browar domowy?
                  A Slado http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=36703
                  www.piwo.org

                  Comment

                  • Borysko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1144

                    #24
                    Znaczy , że drugi... chyba że jeszcze o czymś nie wiem

                    Comment

                    • mirkap
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2003.07
                      • 75

                      #25
                      lukuj napisał(a)
                      W niezbędnym skrócie:
                      Gęstwa drożdżowa + glicerol (gliceryna), zmieszać dokładnie razem i do zamrażarki. Stężenie glicerolu w mieszaninie około 25%.
                      A jak wygląda wtórne wykorzystanie zamrożonych tak drożdży?
                      A gliceryna to taka z apteki?

                      Comment

                      • lukuj
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.07
                        • 320

                        #26
                        mirkap napisał(a)
                        A jak wygląda wtórne wykorzystanie zamrożonych tak drożdży?
                        A gliceryna to taka z apteki?
                        Gliceryna z apteki. Zamrożone rozmrozić i namnożyć na nich starter.
                        KETTLER brewery
                        www.lukuj.republika.pl

                        Comment

                        • Alchemych
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.12
                          • 349

                          #27
                          Ja użyłem Wyeast 3068 do pszenicznych i mogę odstąpić zebrane z fermentora drugi raz - a z chęcią wypróbowałbym WLP 300 skoro tak zachwalacie...a może inne Wyeast lub WLP z górnej fermentacji. Jeśli ktoś dysponuje to byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie małej porcyjki

                          Comment

                          • Alchemych
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.12
                            • 349

                            #28
                            mapajak oraz inni szanowni forumiwicze - dosłownie dwa dni temu (nie zaglądając do tego tematu - bo o nim jeszcze nie wiedziałem) myślałem o tym żeby nastawić piwo jęczmienne na drożdżach pszeniczych Wyeast 3068 - chyba telepatia. Tak czy inaczej przy następnym jęczmiennym też spróbuję zaprząc do roboty drożdże pszeniczne. Nawiasem mówiąc równolegle do ostatniej warki pszenicznego, zaeksperymentowałem nastawiąjąc część brzeczki 21 Blg - fermentacja burzliwa właśnie się kończy...czy był to dobry pomysł na super Weizenbocka ?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X