termometr piwowarki poszukiwany...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    termometr piwowarki poszukiwany...

    z racji, że poprzedni szlag mi trafił a zamierzam coś poeksperymentować ze słodami to chętnie bym kupił używany. ze skalą 40-90 minimum i z "krokiem" co 1*C wystarczy. jak ktoś ma jakiś na zbyciu zapraszam na PW lub email e-prezes@browar.biz
    dodam, że chodzi o termometr w rozsądnej cenie dla celów dydaktycznych a nie za ok. 100 zł jak mi w sklepach laboratoryjnych proponowano.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    E-prezesie, ja sobie kupiłam ostatnio całkiem fajny termometr do 150 stopni, elektroniczny, za 37 zł na Allegro. Warto poszukać, ja ze swojego jestem bardzo zadowolona. No i przynajmniej sie nie stłucze
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.08
      • 6765

      #3
      Nie wiem jak w Krakowie, ale w Warszawie termometry do 100 stopni C w sklepach laboratoryjnych kosztują od 25 do 50 złotych. Warto poszukać cierpliwie i odwiedzić parę sklepów.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

        #4
        trafiłem na dość specjalistyczne z podziałką co 0.1*C a mnie takiego nie trza. na allegro głównie sprzedawał, a to co kupiłem to wciąż leży w lamusie - nie przepadam za tą formą zakupów, ale nie będzie wyjścia...

        Comment

        • dzuk
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.03
          • 39

          #5
          Ja dam ci dobry namiar.
          Grzejesz do sklepu co sprzedaje piece, hydraulikę i takie tam. Prosisz o termometr do pieca szklany alkoholowy, u mnie kosztował 14zł. Temperatura od 0stopni(chyba) do 110stopni na pewno będzie dobry, sam takiego używam.
          Powodzenia.

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            E-prezesie, ja sobie kupiłam ostatnio całkiem fajny termometr do 150 stopni, elektroniczny, za 37 zł na Allegro. Warto poszukać, ja ze swojego jestem bardzo zadowolona. No i przynajmniej sie nie stłucze
            Kupiłem podobny, ale chwila nieuwagi i się wykąpał
            Ale działa dalej
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • endrio
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 222

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
              Kupiłem podobny, ale chwila nieuwagi i się wykąpał
              Ale działa dalej
              Elektroniczny do 300 stopni po trochę dłuższej kąpieli omówił współpracy
              Krótkotrwałe kąpiele elementów plastikowych (rączki) w temp. ok.80 stopni znosił dzielnie ,lecz przy dłuższym pobycie w takiej temperaturze zaczoł wariować i tak mu zostało

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19269

                #8
                już mam! za 10 zł na allegro. na początek wystarczy...

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Osobiście używam miernika elektronicznego co prawda cygani o 2 stopnie ale tyle to umię dodać co jakis czas tzn. przy każdym warzeniu sprawdzam jego działanie ze standartowym alkoholowym. Nie stłucze sie z daleka widać jaka temeratura, pomiar ciągły bez maczania co chwila instrumentu dla mnie najlepsze rozwiązanie. Co prawda miernik kosztował 100zł ale nie myślałem że wykrzystam te funkcję.
                  Attached Files

                  Comment

                  • krzyspx
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.04
                    • 62

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Osobiście używam miernika elektronicznego co prawda cygani o 2 stopnie ale tyle to umię dodać co jakis czas tzn. przy każdym warzeniu sprawdzam jego działanie ze standartowym alkoholowym. Nie stłucze sie z daleka widać jaka temeratura, pomiar ciągły bez maczania co chwila instrumentu dla mnie najlepsze rozwiązanie. Co prawda miernik kosztował 100zł ale nie myślałem że wykrzystam te funkcję.
                    stosowałem ten sam /vide bazar 20 zł/ ale zrezygnowałem. mało poręczny mało dokładny i domagał się nowych baterii 9V. Kupiłem więc miernik z czujnikiem PT 100 (5 cm metalowa końcówka) całość wielkości pudełka zapałek cena ok 80 zł w dawnych sklepach Meraserw. Od pół roku stasuję - żadnych uwag. dodatkowo funkcje max i min. Polecam

                    Comment

                    • piotrg
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.05
                      • 59

                      #11
                      Ja co prawda nadal używam laboratoryjnego przytwierdzonego do drewnianej łyżki (zapobiega potłuczeniu), ale ostatnio kupiłem termometr bagnetowy do żywności za 14 zł w Makro (w domyśle do sprawdzania temperatury pieczeni) od -10 do 100C co 1C. Wymaga maczania i bagnet jest trochę przy krótki ale nie może się potłuc i nie wymaga zasilania. sprawdziłem go w wodzie z lodem, gotującej się wodzi i na kilku przerwach podczas warzenia i zgadza się bardzo dobrze z laboratoryjnym
                      FemtoBrowar
                      http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

                      Comment

                      • MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

                        #12
                        Jak by kto szukał w Krakowie, to na Mostowej są po 10zł. Mleczarski co 1 stopień, -10* - +100*.
                        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                        Comment

                        • Marek-C
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 848

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzuk
                          Ja dam ci dobry namiar.
                          Grzejesz do sklepu co sprzedaje piece, hydraulikę i takie tam. Prosisz o termometr do pieca szklany alkoholowy, u mnie kosztował 14zł. Temperatura od 0stopni(chyba) do 110stopni na pewno będzie dobry, sam takiego używam.
                          Powodzenia.

                          uwaga! cygani o 5-6°C! (tzn. wg. mojego woda wrze przy 106°C!)

                          Marek
                          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8114

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                            uwaga! cygani o 5-6°C! (tzn. wg. mojego woda wrze przy 106°C!)

                            Marek
                            Pewnie ja gotowałeś na dole kopalnii.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                              Pewnie ja gotowałeś na dole kopalnii.

                              ło pieronie!
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X