szukam wspólnika(ów) do drożdży płynnych pszenicznych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin_l
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2001.10
    • 145

    szukam wspólnika(ów) do drożdży płynnych pszenicznych

    Planuję zakup drożdży Wyeast 3068. Przed zadaniem odżywki mam zamiar je podzielić na 5 części (do próbówek lub pojemników z apteki).
    Może ktoś z Górnego Śląska też chce robić piwo pszeniczne? Można by złożyć razem zamówienie w browamatorze na słód (podział kosztów przesyłki) i podzielić się jedną porcją drożdży.
    www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #2
    Nie wiem czy 5 czesci to nie za duzo (6 ml zawiesiny z drozdzami na porcje). Ja podzielilem na 2 a wiem ze MJP dzielil na 3. Mnie po podziale na pol startowaly 3 dni. Dodam ze piwo... rewelacja.

    Comment

    • marcin_l
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2001.10
      • 145

      #3
      No właśnie nie wiem ile tam dokładnie jest samych drożdży. Tu ludziska piszą o 30ml a na stronie browamatora stoi jak byk 50ml drożdży PLUS pożywka.

      A co do piwa z tych drożdży - czuć posmak bananowo-goździkowy? Poprzednie robiłem z suchych drożdży. Wyszło bardzo dobre, choć zupełnie nie smakuje jak pszeniczne ze sklepu.
      www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin_l
        No właśnie nie wiem ile tam dokładnie jest samych drożdży. Tu ludziska piszą o 30ml a na stronie browamatora stoi jak byk 50ml drożdży PLUS pożywka.

        A co do piwa z tych drożdży - czuć posmak bananowo-goździkowy? Poprzednie robiłem z suchych drożdży. Wyszło bardzo dobre, choć zupełnie nie smakuje jak pszeniczne ze sklepu.
        o ilości było tu http://www.browar.biz/forum/showthre...1&page=4&pp=25
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Alchemych
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.12
          • 349

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin_l
          Planuję zakup drożdży Wyeast 3068. Przed zadaniem odżywki mam zamiar je podzielić na 5 części (do próbówek lub pojemników z apteki).
          Może ktoś z Górnego Śląska też chce robić piwo pszeniczne? Można by złożyć razem zamówienie w browamatorze na słód (podział kosztów przesyłki) i podzielić się jedną porcją drożdży.
          Jestem zainteresowany tymi drożdżami i nawet lepiej jakby było trzech chętnych do podziału to szybciej startną. Następnych chętnych można podzielić z rozmnożonych podczas pierwszej fermentacji. Efekty są b.dobre bo robiłem dwie kolejne warki na nich i jestem zadowolon i zainspirowan do dalszych działań. Interesuję się też jakimiś dobrymi drożdżami płynnymi dolnej fermentacji. Przy okazji mogę podzielić się słodem pilzneńskim - szczegóły proponuję ustalić na PW albo GG.

          Comment

          • marcin_l
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2001.10
            • 145

            #6
            OK. Fajnie. To jest juz nas 2
            Co do słodu to ja chyba póki co nie czuje się na siłach do warzenia ze słodu. To będzie dopiero druga warka, na razie pozostanę chyba przy ekstraktach. Jakby ktos chcial sie przylaczyć jeszcze do zamówienia to zapraszam.
            www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              Drożdże

              Właśnie niedawno zakupiłem wspólnie z kolegą te drożdże i jeszcze nie zostały uruchomione. Mam też gęstwy drożdżowe po jednej fermentacji: Wyeast 1084 Irisch Ale i Trappist High Gravity 3787.

              Comment

              • strzelczyk76
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.11
                • 823

                #8
                Witam, ja będę za 3-4 dni miał gęstwę z Wyeast Bavarian Lager. Chętny byłbym na te pszeniczne, może jakieś spotkanie w środku drogi?
                NORMALNOŚĆ



                Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                Comment

                • marcin_l
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2001.10
                  • 145

                  #9
                  Ja nie mam się czym wymienić więc może po prostu odkupię część tych pszenicznych?
                  Moglibysmy sie wszyscy razem spotkac.
                  www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    proponuję wymianę

                    Odsprzedawanie gęstwy raczej nie powinno wchodzić w grę. Proponuję raczej wymianę towarową
                    Najlepiej drożdżyki za drożdżyki, ewent. inne surowce.
                    Mieszkający bliżej siebie mogą osobiście podjechać, ale chyba najlepszą formą będzie przesyłka. Coś ok. 6 złotych za wysyłke i po sprawie.

                    Na moją gęstwę z pszenicznych trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać, bo dopiero będę w ciągu najbliższych kilku dni zacierał. Więc do zakończenia burzliwej jest jeszcze troszkę czasu.

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Komu drożdże?

                      Kto chce darmowe drożdże (raczej z rejonu Śląska) płynne niech zajrzy tu:

                      jeśli chcesz zorganizować spotkanie Forumowiczów, tutaj jest odpowiednie miejsce na to

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X