Browamatora nie lubię chyba bardziej niż ty, ale forum Browaru.biz nie jest właściwym miejscem do wywnętrzania swoich żalów w tej materii. Sądzę, że wszystkim byłoby lżej na duszy, gdybyś sformułował swoje pomysły cenowe i skierował je bezpośrednio do Browamatorów.
gęstwę 1084 wymienię na 2007 lub 2278
Collapse
X
-
ludzie!!! widzę,że wywołałem niezłe zamieszanie moim postem,który miał być niewinnym żartem (tak naprawdę interesy browamatora w ogóle mnie nie interesują).
więcej dystansu.
a wracając do ważniejszej sprawy w tym wątku zachęcam wszystkich do zamieszczania ofert wymiany gęstw drożdżowych, idea jest świetna(przemar mamy misję)
lepiej chyba mieć możliwość robienia piw na różnorodnych i wartościowych szczepach niż robić kilka warek z kolei na tych samych drożdżach; mają one przecież bez wątpienia ogromny (o ile nie decydujący) wpływ na ostateczny wynik naszej pracy
Comment
-
-
Do prowadzenia wymiany gęstw ważny jest warunek, iż są one dość często używane przez danego piwowara i właściwie przechowywane. To dlatego, żeby obdarowywani nie rozpowszechniali drożdży o słabej zdolności fermentacyjnej lub, co gorsza, zakażonych drobnoustrojami.
Taką pewność, jeśli w ogóle, można mieć biorąc materiał od wprawnych piwowarów.
PS. A jeśli chodzi o Browamatora, to cieszmy się że jest, bo ma on chyba największy udział w rozwoju domowego piwowarstwa m.in. przez to, że oferuje b. dobre jakościowo produkty.
A jeśli o Krzysia - to też dobrze, że jest!
Kiedyś też mnie ciut wkurzał, ale teraz wręcz lubię kiedy wpadnie na często zaspane, wynudniałe forum i w swoim stylu je "rozrusza".
A że przez to niejednego "szturchnie w przyłożony do ust kufel pełen piwa"? - Cóż, nie jest to w końcu forum kółka różańcowego...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BDo prowadzenia wymiany gęstw ważny jest warunek, iż są one dość często używane przez danego piwowara i właściwie przechowywane. To dlatego, żeby obdarowywani nie rozpowszechniali drożdży o słabej zdolności fermentacyjnej lub, co gorsza, zakażonych drobnoustrojami.
Taką pewność, jeśli w ogóle, można mieć biorąc materiał od wprawnych piwowarów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Obdarowany może namnożyć otrzymane drożdże z niewielkiej ilości. Ja namnażam z ilości mieszczącej się na główce od szpilki.
PS.
Musisz mnie kopnąć w tyłek, abym wreszcie wysłał należne Ci piwka
Zrób to za jakiś miesiąc, bo całą produkcję pochłonęło mi m.in. spotkanie forumowiczów w Pszowie oraz wyjątkowo często odwiedzający mnie znajomi, o moim brzuchu nie wspominając...
Comment
-
-
[QUOTE=Wielki_B]Do prowadzenia wymiany gęstw ważny jest warunek, iż są one dość często używane przez danego piwowara i właściwie przechowywane. To dlatego, żeby obdarowywani nie rozpowszechniali drożdży o słabej zdolności fermentacyjnej lub, co gorsza, zakażonych drobnoustrojami.
Taką pewność, jeśli w ogóle, można mieć biorąc materiał od wprawnych piwowarów.
podobno kiedyś piwowarzy byli osobami szanowanymi i cieszącymi się dużym zaufaniem.
miejmy nadzieję,że jest tak dalej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karlikpodobno kiedyś piwowarzy byli osobami szanowanymi i cieszącymi się dużym zaufaniem.
miejmy nadzieję,że jest tak dalej
Nota bene, łatwiej utrzymać czyste kultury drożdży lagerowych (to z uwagi na niskie temperatury ich pracy, których zazwyczaj nie lubią drobnoustroje) niż górnej fermentacji (gdzie drobnoustroje, prócz podłoża, mają "cieplarniane" warunki rozwoju).
Comment
-
Comment