Fachowy sprzęt do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Jest już jeden zainteresowany...
    Co do zarzutów na temat fachowości, nie widziałem sprzętu Krzysia czy innych tuzów domowego browarnictwa. Na mnie zrobił wrażenie, bo nijak nie przystaje do tego co ma większość domowych piwowarów, w tym ja.
    To nie był zarzut - Kangur miał na myśli, że jest to sprzęt amatorski - "fachowy" kojarzy się z "profesjonalny" - mi się też tak skojarzyło
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
      Skoro i tak już odeszliśmy od meritum - mógłbyś rozwinąć powyższe?
      Skąd ma się wziąć brakujące ~20 litrów, skoro keg zacierny ma tylko 30? Zacierać na półtora raza?
      Mógłbym to rozwinąć. W amatorskim zacieraniu stosuje się prosty zabieg: 1/2 wody do zacierania głównego i 1/2 wody do wysładzania. To daje średnio 35 litrów brzeczki przedniej. Ale wystarczy zrobić pierwszy zacier bardzo gęsty i przelać go dwa razy po 25 litrów, a otrzymasz 60 litrów brzeczki przedniej o stężeniu ok 12 - 13 Blg. Już wtedy wąskim gardłem jest kadź warzelna, która ma 50 litrów. Jeśli jeszcze do niej wpuścisz chłodnicę o takiej pojemności ( a jest to na oko 2 - 3 litry, to nawet z tych 50 litrów coś się przeleje. Dlatego stwierdzam, ze wąskim gardłem w tym przypadku jest naczynie, mieszczące chłodnicę.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Jest już jeden zainteresowany...
        Co do zarzutów na temat fachowości, nie widziałem sprzętu Krzysia czy innych tuzów domowego browarnictwa. Na mnie zrobił wrażenie, bo nijak nie przystaje do tego co ma większość domowych piwowarów, w tym ja.
        Na mnie nie zrobił wrażenia, bo wygląda jak skład złomu. Dla mnie browar ma wyglądać porządnie. Jeśli tak będzie wyglądał przyszły "Stary Kraków", to będzie chyba mekką złomiarzy.

        Mój sprzęt składa się obecnie ze zwykłej kuchni domowej o pow. 17 m2, wuposażonej w kuchenkę Beata na gaz ziemny, wanny w łazience, gara 29 l., kadzi filtracyjnej 25 l., czterech wiader 30 l., trzech wiader 20 l., trzech wiader 12 l., i skrzynki narzędziowej z przyborami oraz piwnicy z piwem i zapasami. Jestem w trakcie budowy nowego browaru, ale już nie w domu.

        PS. Używanie kegów w takiej konstrukcji jest wyjątkowo nieeokonomiczne, ze względu na kiepskie właściwości cieplne stali stopowej.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #19
          no cóż, przepraszam za niefortunne sformułowanie... oczywiście sprzęt kolegi Wesoly jest o niebo lepszy i rzeczywiście przystaje do niego tytułowy termin. postaram się być równie skrupulatny w śledzeniu forum jak inni

          Comment

          • Rolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 1038

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Mógłbym to rozwinąć.
            (...)
            Wielkie dzięki. Taki prosty zabieg, a jakoś nie potrafiłem sobie tego zilustrować.
            Głowę dziś mam pełną SAPa, stąd pewne nieciągłości w kojarzeniu...

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              ... niefortunne sformułowanie...
              Mi zamiast słowa "fachowy" przyszło do głowy "wyczynowy". Też nie bardzo adekwatne, ale chyba bardziej pasujące.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #22
                tak ja bym to zmienił na rozbudowany, ale nie będziemy się chyba spierać

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  tak ja bym to zmienił na rozbudowany, ale nie będziemy się chyba spierać
                  W porównaniu z moim garnkiem, to jest to wersja Advanced

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X