Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Fachowy sprzęt do warzenia
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RolekSkoro i tak już odeszliśmy od meritum - mógłbyś rozwinąć powyższe?
Skąd ma się wziąć brakujące ~20 litrów, skoro keg zacierny ma tylko 30? Zacierać na półtora raza?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesJest już jeden zainteresowany...
Co do zarzutów na temat fachowości, nie widziałem sprzętu Krzysia czy innych tuzów domowego browarnictwa. Na mnie zrobił wrażenie, bo nijak nie przystaje do tego co ma większość domowych piwowarów, w tym ja.
Mój sprzęt składa się obecnie ze zwykłej kuchni domowej o pow. 17 m2, wuposażonej w kuchenkę Beata na gaz ziemny, wanny w łazience, gara 29 l., kadzi filtracyjnej 25 l., czterech wiader 30 l., trzech wiader 20 l., trzech wiader 12 l., i skrzynki narzędziowej z przyborami oraz piwnicy z piwem i zapasami. Jestem w trakcie budowy nowego browaru, ale już nie w domu.
PS. Używanie kegów w takiej konstrukcji jest wyjątkowo nieeokonomiczne, ze względu na kiepskie właściwości cieplne stali stopowej.
Comment
-
-
no cóż, przepraszam za niefortunne sformułowanie... oczywiście sprzęt kolegi Wesoly jest o niebo lepszy i rzeczywiście przystaje do niego tytułowy termin. postaram się być równie skrupulatny w śledzeniu forum jak inni
Comment
-
Comment