Już nie wnikając w fakt jakie to drożdże i czy akurat przy tych jest sens bawić się w gęstwy, to tak między Bogiem a prawdą po odfermentowaniu portera bałtyckiego należałoby dać im emeryturkę.
Coś Czes pisał, ale to jeszcze zależy, ile ten bałtycki miał blg, jeśli 18, to drożdże spoko jeszcze nie padły z wyczerpania
Z tym, że faktycznie, odzysk drożdzy suchych jest o tyle bez sensu, że świeże są tanie, to po ryzykować
No niekoniecznie emeryturke. Niektórzy twierdzą nawet że żadnych suchych drozdzy nie powinno sie uzywac drugi raz, ale to juz naprawde przesada. Na powaznie to pewien znajomy piwowar z nieduzego browaru (notabene browary takze uzywaja drozdzy, zkupywanych w formie suchej) powiedział ze jak sie chce uzywac gęstw obojetne jakich drozdzy to nie powinny one mieć przerwy w pracy. Czyli zlewamy warke przepłukujemy drozdze i do nastepnej warki. Dlatego jak sie chce drozdze mieć na dłuzej to tylko drożdze plynne dzielic , robic startery, a przechowywac czyste drozdze w glicerynie jak ktos potrafi. Ja nie potrafie więc robie pare warek jedna po drugiej a potem z placzem wylewam gestwe do ścieków
Gęstwy można spokojnie przechowywać miesiącami, choć, oczywiście, im wcześniej się je zużyje, tym lepiej. Wolę gęstwy niż babranie się tydzień z rozmnożeniem startera z trzech komórek drożdzowych Pięknie startują, nawet po 3 miesiącach
Gęstwy można spokojnie przechowywać miesiącami, choć, oczywiście, im wcześniej się je zużyje, tym lepiej. Wolę gęstwy niż babranie się tydzień z rozmnożeniem startera z trzech komórek drożdzowych Pięknie startują, nawet po 3 miesiącach
Co startuje pięknie, gęstwy czy startery?
Ja również wolę swoje gęstwy niż ileś tam komórek które trzeba rozmnożyć.
Gęstwy można spokojnie przechowywać miesiącami, choć, oczywiście, im wcześniej się je zużyje, tym lepiej. Wolę gęstwy niż babranie się tydzień z rozmnożeniem startera z trzech komórek drożdzowych Pięknie startują, nawet po 3 miesiącach
MYX-y mi zastartowały po 8 miesiącach w lodówce. I to błyskawicznie bo w 2 dni. Może to zależy od szczepu drożdży? Pewnie nie wszystkie są równie odporne.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Ano nie uznaję Co do gęstw poporterowych to zgadzam się po prostu w tej sprawie z Czesem.
Czy drożdże płynne Wyeast 2206 Bavarian Lager 50 ml po Porterze twoim zdaniem powinno się już wywalić ? Teraz pracują w warce Porter 22 BLG, a wcześniej pracowały w warce Koźlak 16 BLG. Chciałbym wykorzystać jeszcze raz te drożdże do uwarzenia jakiegoś Pilsa.
Czy dadzą radę ?
Dać pewnie dadzą. Jednakże pytanie powienieneś skierować do Czesa, bo ja niestety jeszcze nie posiadam takiej wiedzy, by odpowiedzieć z jakim konkretnie skutkiem dadzą radę.
Comment