Gęstwa Saflager-23 do oddania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    Gęstwa Saflager-23 do oddania

    Świeża gęstwa po porterze bałtyckim. Cały słoik.

    Mrozów na razie nie było, ale te 12-13 stopni w piwnicy,
    wystarczy do lagerów.

    rowarek esoła
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Już nie wnikając w fakt jakie to drożdże i czy akurat przy tych jest sens bawić się w gęstwy, to tak między Bogiem a prawdą po odfermentowaniu portera bałtyckiego należałoby dać im emeryturkę.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #3
      Może i racja .

      ale niektórzy, co bardziej żwawi staruszkowie, lubią sobie dorobić do emeryturki.

      Z tego co się zorientowałem, nie uznajesz kompromisów w sprawie drożdży.

      A moim zdaniem czasem można spróbować,

      np. zaszczepić drożdżami porcję brzeczki (500ml) i zaczekać na efekty.


      Notabene, gęstwa Irish ale,
      którą dostałem pocztą kilka tygodni temu, radzi sobie bardzo dobrze na mojej najnowszej brzeczce.
      rowarek esoła

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Ano nie uznaję Co do gęstw poporterowych to zgadzam się po prostu w tej sprawie z Czesem.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #5
          Czy to jest napisane w jakimś artykule Czesa,
          czy po prostu znasz jego opinię na ten temat.

          W temacie zbierania, przechowywania, itd. gęstw jestem ciągle zielony
          Chętnie poczytałbym coś na ten temat, ale nie wiem gdzie szukać.
          rowarek esoła

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #6
            W jakimś temacie to było, też z jakąś poporterową gęstwą. Chyba autorstwa Marusi, ale mogę się mylić.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Coś Czes pisał, ale to jeszcze zależy, ile ten bałtycki miał blg, jeśli 18, to drożdże spoko jeszcze nie padły z wyczerpania
              Z tym, że faktycznie, odzysk drożdzy suchych jest o tyle bez sensu, że świeże są tanie, to po ryzykować
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                No niekoniecznie emeryturke. Niektórzy twierdzą nawet że żadnych suchych drozdzy nie powinno sie uzywac drugi raz, ale to juz naprawde przesada. Na powaznie to pewien znajomy piwowar z nieduzego browaru (notabene browary takze uzywaja drozdzy, zkupywanych w formie suchej) powiedział ze jak sie chce uzywac gęstw obojetne jakich drozdzy to nie powinny one mieć przerwy w pracy. Czyli zlewamy warke przepłukujemy drozdze i do nastepnej warki. Dlatego jak sie chce drozdze mieć na dłuzej to tylko drożdze plynne dzielic , robic startery, a przechowywac czyste drozdze w glicerynie jak ktos potrafi. Ja nie potrafie więc robie pare warek jedna po drugiej a potem z placzem wylewam gestwe do ścieków

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Gęstwy można spokojnie przechowywać miesiącami, choć, oczywiście, im wcześniej się je zużyje, tym lepiej. Wolę gęstwy niż babranie się tydzień z rozmnożeniem startera z trzech komórek drożdzowych Pięknie startują, nawet po 3 miesiącach
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • fellix-f1
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 157

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Gęstwy można spokojnie przechowywać miesiącami, choć, oczywiście, im wcześniej się je zużyje, tym lepiej. Wolę gęstwy niż babranie się tydzień z rozmnożeniem startera z trzech komórek drożdzowych Pięknie startują, nawet po 3 miesiącach
                    Co startuje pięknie, gęstwy czy startery?

                    Ja również wolę swoje gęstwy niż ileś tam komórek które trzeba rozmnożyć.

                    Comment

                    • kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Gęstwy można spokojnie przechowywać miesiącami, choć, oczywiście, im wcześniej się je zużyje, tym lepiej. Wolę gęstwy niż babranie się tydzień z rozmnożeniem startera z trzech komórek drożdzowych Pięknie startują, nawet po 3 miesiącach
                      MYX-y mi zastartowały po 8 miesiącach w lodówce. I to błyskawicznie bo w 2 dni. Może to zależy od szczepu drożdży? Pewnie nie wszystkie są równie odporne.

                      Comment

                      • sheriffxx
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.04
                        • 41

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                        Ano nie uznaję Co do gęstw poporterowych to zgadzam się po prostu w tej sprawie z Czesem.
                        Czy drożdże płynne Wyeast 2206 Bavarian Lager 50 ml po Porterze twoim zdaniem powinno się już wywalić ? Teraz pracują w warce Porter 22 BLG, a wcześniej pracowały w warce Koźlak 16 BLG. Chciałbym wykorzystać jeszcze raz te drożdże do uwarzenia jakiegoś Pilsa.
                        Czy dadzą radę ?

                        Pozdrawiam.
                        Pif paf !!!
                        www.plexidas.com
                        www.plexidas.pl

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #13
                          Dać pewnie dadzą. Jednakże pytanie powienieneś skierować do Czesa, bo ja niestety jeszcze nie posiadam takiej wiedzy, by odpowiedzieć z jakim konkretnie skutkiem dadzą radę.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • tomcio83
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.02
                            • 258

                            #14
                            To co, chyba wyrzucę tą gęstwę?

                            Ale wy sobie nie przeszkadzajcie.
                            Dyskusja może sie toczyć dalej, nawet jeśli topic już nieaktualny
                            rowarek esoła

                            Comment

                            • sheriffxx
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.04
                              • 41

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                              To co, chyba wyrzucę tą gęstwę?

                              Ale wy sobie nie przeszkadzajcie.
                              Dyskusja może sie toczyć dalej, nawet jeśli topic już nieaktualny
                              Przepraszam, za wcinanie się w temat.
                              Obiecuję poprawę

                              Pif paf !!!
                              www.plexidas.com
                              www.plexidas.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...