Gdzie tanie refraktometry?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    -----

    adanjan był szybszy
    Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2007-05-30, 10:26.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjan
      Komfort pracy:
      - do pomiaru BLG wystarczy kilka kropli,
      - urządzenie balansuje się termicznie,

      Dobre, czuje się przekonany, radzę sobie z areometrem, ale denerwuje mnie rozchlapywanie próbek i bieganie do kranu. Widzę jeszcze jedną zaletę: mniej piwa będę marnował na próbki (rozumiem, że Blg fermentującej brzeczki też się tym mierzy).
      Chętnie kupię, a jeżeli ktoś sprowadzi za cenę <200 zł to jeszcze chętniej.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        rozumiem, że Blg fermentującej brzeczki też się tym mierzy).
        To nie takie proste...
        Zasada działania refraktometru jest zupełnie inna niż areometru. Pierwszy mierzy załamanie światła przechodzącego przez roztwór, a drugi mierzy gęstość. Wynik będzie więc zupełnie inny - dla piwa o ekstrakcie pozornym 3 Blg refraktometr pokaże ok 6-7 stopni Brixa. Ale z obu wartości za pomocą odpowiednich wzorów da się wyliczyć np. zaw alkoholu.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
          To nie takie proste...
          Zasada działania refraktometru jest zupełnie inna niż areometru. Pierwszy mierzy załamanie światła przechodzącego przez roztwór, a drugi mierzy gęstość. Wynik będzie więc zupełnie inny - dla piwa o ekstrakcie pozornym 3 Blg refraktometr pokaże ok 6-7 stopni Brixa. Ale z obu wartości za pomocą odpowiednich wzorów da się wyliczyć np. zaw alkoholu.
          załamanie światła to interesująca informacja. Dla optyków. Ja chciałbym znać zawartość cukru w brzeczce nastawnej, a następnie wiedzieć ile z tego cukru przefermentowało - da się to wyczytać z tego urządzenia?

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #20
            Da się obliczyć przy pomocy ProMasha albo Beer Smith.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Da się obliczyć przy pomocy ProMasha albo Beer Smith.
              No dobra to tyle o komforcie pracy - zamiast sprawdzać w tabelce przyczepionej na ścianie jaka jest poprawka dla brzeczki w 60* będę szedł do gabinetu, odpalał PC-ta i przeliczał Brixa na Blg. No cóż - nobody is perfect.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                No dobra to tyle o komforcie pracy - zamiast sprawdzać w tabelce przyczepionej na ścianie jaka jest poprawka dla brzeczki w 60*
                Masz taką tabelkę? Przy 60 C błąd pomiaru będzie wynosił ze 40%...

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                będę szedł do gabinetu, odpalał PC-ta i przeliczał Brixa na Blg. No cóż - nobody is perfect.
                Możesz zrobić tablekę Brix>Blg

                Comment

                • adanjan
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.08
                  • 77

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                  No dobra to tyle o komforcie pracy - zamiast sprawdzać w tabelce przyczepionej na ścianie jaka jest poprawka dla brzeczki w 60* będę szedł do gabinetu, odpalał PC-ta i przeliczał Brixa na Blg. No cóż - nobody is perfect.
                  To nie tak, gęstość brzeczki nastawnej i wysłodzin sprawdzasz refraktometrem bez żadnego przeliczania. Tu masz pełny komfort!
                  Ciut inaczej wygląda sprawa z pomiarem już młodego piwa, gdzie alkohol wprowadza zakłamanie pomiaru, ale to jak napisał Darko da się łatwo skorygować ProMash'em.
                  Dla mnie to naprawdę większy komfort pracy: szybki, dużo dokładniejszy i bardziej jednoznaczny pomiar, mniej mycia elementów użytych do pomiaru i duzo mniej zmarnowanego młodego piwa! Polecam.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez adanjan; 2007-05-30, 12:40.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjan
                    To nie tak, gęstość brzeczki nastawnej i wysłodzin sprawdzasz refraktometrem bez żadnego przeliczania. Tu masz pełny komfort!
                    Nie do końca, bo stopnie Brixa nie są dokładnie równe stopniom Ballinga.
                    Ale i to da się przeliczyć

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                      Masz taką tabelkę? Przy 60 C błąd pomiaru będzie wynosił ze 40%Możesz zrobić tablekę Brix>Blg
                      Dokładnie +3.5 Blg. Tabelke kiedyś wyliczył mark33 na podstawie ProMash i jest tutaj
                      Poprawki są przybliżone, bo są funkcją nie tylko temperatury, ale i Blg. Pewnie w Brixach jest podobnie?
                      Zresztą, jakby mi ktoś podesłał wzory na przeliczanie, to bym sklecił prosty programik do takich przeliczeń, nie byłoby potrzeby odpalania takiej kobyły jak ProMash.
                      Taki jak ten tutaj do wyliczania sredniej ważonej - można nim dokładnie wyliczyć co będzie jak dolejemy 1L brzeczki 3 Blg do 22 L brzeczki 12.5 Blg itp.

                      Comment

                      • adanjan
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.08
                        • 77

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                        Nie do końca, bo stopnie Brixa nie są dokładnie równe stopniom Ballinga.
                        Ale i to da się przeliczyć
                        Szukałem jakiegoś wzoru na powyższe wyliczenie, ale jedyne co znalazłem to kilka miejsc w necie gdzie napisane jest że Brix=Balling. Podobne miałem spostrzeżenia porównując wskazania mojego refraktometru z dwoma balingometrami, a pomiary robiłem "wzorcowymi" roztworami cukru. Z grubsza (pomijając różne wskazania 2 balingometrów) wychodzi mi, że to to samo.

                        info szukałem w poniższych linkach:

                        ここでしか取得できない、優良文字列ドメイン名、著名サイトドメイン名等希少ドメイン名多数アリ!誰でもカンタン参加可能



                        jak to w końcu jest?

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjan
                          (...)jak to w końcu jest?
                          Może ta tabela rozwieje wątpliwości

                          http://www.wino.org.pl/forum/viewthr...5436&pid=46840
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjan
                            jak to w końcu jest?
                            Moim zdaniem, to odczyt z refraktometru w stopniach Brixa nie będzie tym samym, czym odczyt z areometru w stopniach Ballinga lub Plato. Stosujesz bowiem dwie różne metody pomiaru.
                            A ponadto:

                            Napisano tam, że pan Brix poprawił tabelkę pana Ballinga i wprowadził swoją.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Może ta tabela rozwieje wątpliwości

                            http://www.wino.org.pl/forum/viewthr...5436&pid=46840
                            W którymś wątku na wino.org.pl czytałem, ze w tej tabelce są błędy.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2007-05-30, 18:00.

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                              W którymś wątku na wino.org.pl czytałem, ze w tej tabelce są błędy.
                              Zależność obydwu jednostek jest bodajże liniowa, a robiąc z tego Excelowy wykres widać wahnięcia.
                              Masz racje, mało wiarygodny ten plik.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Posiadanie refraktometru nie powoduje, że ballingometr nagle przestaje działać. Po prostu pierwszego używasz do warzenia, a drugiego do pomiaru blg piwa w czasie i po fermentacji Żeby nie marnować piwa na menzurki dezynfekujesz ballingometr spirytusem i wrzucasz go do fermentora z brzeczką - zero strat
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • AaLeX
                                  Dobre, tanie piwo.
                                  AaLeX
                                  Ja wiem, że temat sam siebie wyklucza, ale skoro Niemcy potrafią zrobić dobre piwo w cenie 30ct, to dlaczego u nas tak się nie da? Nie oczekuję już tak niskiej ceny, ale ciekaw jestem Waszego zdania drodzy Piwosze, jakie piwo w cenie powiedzmy 2-2,5zł jest Waszym zdaniem najlepsze. U mnie na...
                                  2019-12-18, 15:11
                                • G-R-E-G
                                  [S] refraktometr,chłodnica karbowana, siatka 200µm, kapslownica,suszarka, balingomie
                                  G-R-E-G
                                  Witam. Mam na sprzedaż parę części z likwidowanego browaru domowego. Do cen należy doliczyć koszty wysyłki PP lub kurierem.
                                  A najlepiej widziany odbiór osobisty w Zielonce k/ Warszawy. Fotki możliwe na PW.

                                  Poniżej lista rzeczy z cenami:
                                  1) Chłodnica karbowana...
                                  2016-12-18, 16:06
                                • grodek
                                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                                  grodek
                                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                                  - śrutownik stołowy 200 zł
                                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                                  2024-03-10, 19:01
                                • AaLeX
                                  Darguner, Nordgold Pilsener
                                  AaLeX
                                  Piwo warzone dla niemieckiego Netto (z pieskiem, bo w Niemczech są dwa Netto ). Kupione w Cottbus za 45ct. Opakowanie 0,5l pet, alkohol 4,9%. Powiem tak, szału nie ma, ale w kategorii piwa marketowe trzyma poziom. Barwa złota, piana nikła (ale wszystkie piwa w plastiku mają słabą pianę),...
                                  2024-02-27, 12:49
                                • e-prezes
                                  Włochy, Bolonia, via Clavature 12, Baladin Bologna
                                  e-prezes
                                  Lokalik w starej, odnowionej hali targowej. Kilka z punktów handlowych z tradycyjnymi przekąskami ma w ofercie również piwa Birra Baladin. Ich stosko jest widoczne, choć obsługa raczej wolno reaguje na klienta. Piwa mimo to smaczne, choć nie tanie. 5,5 ojro za male 0,3 litra. Dla lokalsów podają...
                                  2023-02-07, 18:58
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...