Filtr oddam

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wittorio998
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.03
    • 32

    Filtr oddam

    Zrobiłem sobie nowy filtr z blachy nierdzewnej i kawałka plastiku, sprawuje się całkiem dobrze. Stary też jest dobry i jaki ładny (oddam nieodpłatnie). Mam tylko wątpliwości który jest sprawniejszy. Do odbioru w Opolu, dokładnie w Chmielowicach.
    W razie wątpliwości - oddam ten ponacinany :-)
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    A gdzie taką blaszkie można dostać? I po wiela?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • pix
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 37

      #3
      Czyli który z tych dwóch na zdjęciach chcesz oddać?

      I na czym polega filtracja w przypadku tego na zdjęciu po prawej?

      Comment

      • wittorio998
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.03
        • 32

        #4
        W Opolu ;-)))

        Na serio, mam hurtownię materiałów dziwnych, miedzianych i nierdzewnych na ul. Niemodlińskiej. Pan z obcięciem "na okrągło" policzył sobie 21 złociszy. Troszkę tylko podpiłowałem i pasowało.

        Comment

        • wittorio998
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.03
          • 32

          #5
          Po prawej oddaję.

          Wkręcasz toto do fermentora z kranikiem (od wewnątrz) i leci (na zewnątrz). :-)
          Robisz złoże, czekasz, odkręcasz kranik, leje się .
          Mam nawet gdzieś uszczelkę.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            ooo, to muszę kumpla wysłać, albo poszukać u siebie.

            takiego czegoś szukałem. Wkładasz to to do fermenora czy gara z kranikiem?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • wittorio998
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.03
              • 32

              #7
              Do wiadra z kranikiem,

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998
                Mam nawet gdzieś uszczelkę.
                Ciekawe po co ta uszczelka? Chyba w całości tego zestawu chodzi o to by nie był on szczelny...

                Comment

                • wittorio998
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.03
                  • 32

                  #9
                  Tak ją jakoś wkładałem i mi zostało. Jak mam to i dam. Ale faktycznie nie pomyślalem, że to i tak ma być nieszczelne z mocy ustawy.

                  Comment

                  • szefi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 194

                    #10
                    który ma lepszą wydajność

                    po co robiłeś nowy jak ten ponacinany był dobry ?
                    czy zuważyłeś wyraźną poprawę ?
                    jaka jest średnica otworów ?
                    jaka przepuszczalność nowego filtra ?

                    off-topic
                    ale jazda na tym parkiecie...

                    Comment

                    • wittorio998
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.03
                      • 32

                      #11
                      Wydawało mi się, że wolno filtruje. Ale jak zrobiłem nowy to czasy były podobne. A podoba mi się nowy (materiał zapasowy na taki sam stary jeszcze mam).
                      Czasy filtracji nadal wydają mi się wysokie ok. 1,5 h. Średnica otworów 3 mm.
                      Przepuszczalność ? czegoś nie doczytałem ?

                      To nie parkiet tylko taka ładna wykładzina na moim stole w warsztaciku :-)))

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998
                        Czasy filtracji nadal wydają mi się wysokie ok. 1,5 h.
                        eeeee, to się zastanowie nad dokonczeniem filtratora rurkowego.

                        Za pomoca worka, szybciej mi to wychodzi.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • szefi
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 194

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998
                          Przepuszczalność ? czegoś nie doczytałem ?
                          takie pytanie zadał mi ktoś u kogo chciałem zamówić taki filtr, chyba miał na myśli stosunek powierzchni całkowitej do powierzchni otworów

                          Comment

                          • Noman
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.04
                            • 30

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998
                            Do wiadra z kranikiem,
                            A jak po wszystkim pozbywasz sie przefiltrowanego słodu. Odwrócisz fermentor to przecież wszystko wyleci wraz z sitem? Mocujesz jakoś filtrator wewnątrz fermentora?

                            Comment

                            • wittorio998
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.03
                              • 32

                              #15
                              Wylatuje z sitem. Ale mieszkam na wsi i wyrzucam na kompost :-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...