Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998
Wyświetlenie odpowiedzi
Filtr oddam
Collapse
X
-
„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet Wyświetlenie odpowiedziA kurki nie chcą sobie tego podziobaćMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998 Wyświetlenie odpowiedziWydawało mi się, że wolno filtruje. Ale jak zrobiłem nowy to czasy były podobne. A podoba mi się nowy (materiał zapasowy na taki sam stary jeszcze mam).
Czasy filtracji nadal wydają mi się wysokie ok. 1,5 h. Średnica otworów 3 mm.
A filtrowanie zacierów pszenicznych, przy takim sicie, może być mordęgą, a nawet niemożliwe.
Natomiast nacięcia w rurce filtracyjnej już na oko wyglądają, że szczeliny są podobnego rozmiaru jak w Twoim sicie (3 mm?). Mój filtrator rurkowy, który zrobiłem z miedzianej miękkiej rurki, nacinałem brzeszczotem, którego grubość zjechałem na szlifierce do ok. 0,75 mm. Filtracja idzie jak burza, choć słody śrutuję bardzo drobno. Rurkę ponacinaną blotkiem o grubości 1,5 mm wyrzuciłem, bo się zapychała.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziPo co kombinowac z filtrami wlasnej roboty ? W Browamatorze sa sprawdzone.
Comment
-
-
Czyli przekombinowane z tymi otworami. Fakt wszędzie piszą o otworach średnicy ok. 1 mm.
Ale chyba jeszcze popełniałem błąd i miałem za małą różnicę wysokości między filtratorem a wiadrem ( z szafki kuchennej do podłogi ) oraz fitrowałem bez rurki na kraniku.
Czekam na zamówione surowce [idą już z BA od poniedziałku] i przetestuję stawiając wysoko filtrator + rurka.
Comment
-
-
tego mi trzeba było teraz wiem czemu tak dobrze działa, mój filtr z rurki miedzianej choć szczeliny mam około 1,1 mm ... ale w planach rims'a uwzględnię twoje uwagi
- trochę źle podlinkowałem ten post, sorki to miała być odpowiedź na info wielkiego_B
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998 Wyświetlenie odpowiedzifitrowałem bez rurki na kraniku.
Comment
-
-
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
Po co kombinowac z filtrami wlasnej roboty ? W Browamatorze sa sprawdzone.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziFiltry 'dogarnkowe' są jednak lepsze niż zewnętrzna kadź, przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń, filtracja idzie szybciej i łatwiej, odchodzi problem podbicia i przekładanie zacieru, które jest okazją do jego napowietrzenia.
Temat z filtrami własnej roboty tak mnie zainspirował, że postanowiłem takowy zbudować.
Filtrowanie poszło błyskawicznie. Do dzisiaj jestem pod wrażeniem.
Oczywiście zwracam honor i więcej nie będe się mondrzył, że z BA są sprawdzone.
Przy okazji : oddam kadz filtracyjną w dobre ręce lub wrzuce do pieca.
PS. Sorki za fotki, ale tak wygląda mój nowy filtrator."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Jezeli moglbym sobie troszke pogdybac: najbardziej podoba mi sie filtr pokazany w innym watku, ten w formie pierscienia z miedzianej rurki z odprowadzeniem ponad krawedzia gara. Zastanawiam sie czy gdyby dodac do tego patentu jeden lub nawet dwa mniejsze pierscienie o mniejszych promieniach ale podlaczone do tego samego odprowadzenia to teoretycznie pwinno to usprawnic filtrowanie.
Rowniez odnosnie oplotow z nierdzewki- mozna kupic takie oploty uzywane do zabezpieczania gumowych wezy w samochodach: kazda srednica, wlacznie z najwiekszymi od chlodnicy. Filtr z takiego grubego oplotu powinien byc latwiejszy do czyszczenie niz dlugi a cieniutki. Czyz nie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedziFiltr z takiego grubego oplotu powinien byc latwiejszy do czyszczenie niz dlugi a cieniutki. Czyz nie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam sie czy gdyby dodac do tego patentu jeden lub nawet dwa mniejsze pierscienie o mniejszych promieniach ale podlaczone do tego samego odprowadzenia to teoretycznie pwinno to usprawnic filtrowanie.
Rowniez odnosnie oplotow z nierdzewki- mozna kupic takie oploty uzywane do zabezpieczania gumowych wezy w samochodach: kazda srednica, wlacznie z najwiekszymi od chlodnicy. Filtr z takiego grubego oplotu powinien byc latwiejszy do czyszczenie niz dlugi a cieniutki. Czyz nie?
Coś jeszcze na ten temat trzeba kombinować ?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment