Filtr oddam

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998 Wyświetlenie odpowiedzi
    Wylatuje z sitem. Ale mieszkam na wsi i wyrzucam na kompost :-)
    A kurki nie chcą sobie tego podziobać
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet Wyświetlenie odpowiedzi
      A kurki nie chcą sobie tego podziobać
      albo świnki
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #18
        Chciałbym zobaczyć dziobiącą świnkę

        Ja swoim młótem z powodzeniem palę w piecu miałowym
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998 Wyświetlenie odpowiedzi
          Wydawało mi się, że wolno filtruje. Ale jak zrobiłem nowy to czasy były podobne. A podoba mi się nowy (materiał zapasowy na taki sam stary jeszcze mam).
          Czasy filtracji nadal wydają mi się wysokie ok. 1,5 h. Średnica otworów 3 mm.
          Czasy filtracji są długie, bo w obu filtratorach zrobiłeś zbyt duże otwory. Skoro masz jeszcze materiał, to zrób sobie nowy filtrator, którego otwory będą miały średnicę 1mm, a nawet 0,75 mm. Duże oczka szybko ulegają zatkaniu i wtedy, dla poprawienia szybkości filtracji, trzeba by bardzo grubo śrutować słody. A to z kolei wiąże się ze znacznym spadkiem wydajności zacierania.
          A filtrowanie zacierów pszenicznych, przy takim sicie, może być mordęgą, a nawet niemożliwe.

          Natomiast nacięcia w rurce filtracyjnej już na oko wyglądają, że szczeliny są podobnego rozmiaru jak w Twoim sicie (3 mm?). Mój filtrator rurkowy, który zrobiłem z miedzianej miękkiej rurki, nacinałem brzeszczotem, którego grubość zjechałem na szlifierce do ok. 0,75 mm. Filtracja idzie jak burza, choć słody śrutuję bardzo drobno. Rurkę ponacinaną blotkiem o grubości 1,5 mm wyrzuciłem, bo się zapychała.

          Comment

          • maaciej6
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.04
            • 219

            #20
            Po co kombinowac z filtrami wlasnej roboty ? W Browamatorze sa sprawdzone.
            "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

            Wolsztyński Browar Domowy M & P

            Comment

            • wg2
              Porucznik Browarny Tester
              • 2004.07
              • 264

              #21
              Wypełnij swój profil
              GAWEŁ

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                Po co kombinowac z filtrami wlasnej roboty ? W Browamatorze sa sprawdzone.
                Filtry 'dogarnkowe' są jednak lepsze niż zewnętrzna kadź, przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń, filtracja idzie szybciej i łatwiej, odchodzi problem podbicia i przekładanie zacieru, które jest okazją do jego napowietrzenia.

                Comment

                • wittorio998
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.03
                  • 32

                  #23
                  Czyli przekombinowane z tymi otworami. Fakt wszędzie piszą o otworach średnicy ok. 1 mm.
                  Ale chyba jeszcze popełniałem błąd i miałem za małą różnicę wysokości między filtratorem a wiadrem ( z szafki kuchennej do podłogi ) oraz fitrowałem bez rurki na kraniku.
                  Czekam na zamówione surowce [idą już z BA od poniedziałku] i przetestuję stawiając wysoko filtrator + rurka.

                  Comment

                  • szefi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 194

                    #24
                    tego mi trzeba było teraz wiem czemu tak dobrze działa, mój filtr z rurki miedzianej choć szczeliny mam około 1,1 mm ... ale w planach rims'a uwzględnię twoje uwagi

                    - trochę źle podlinkowałem ten post, sorki to miała być odpowiedź na info wielkiego_B
                    Last edited by szefi; 2007-09-20, 20:45. Powód: źle umieszczony....

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wittorio998 Wyświetlenie odpowiedzi
                      fitrowałem bez rurki na kraniku.
                      Dodatkowo zapewne spowodowało to rozchlapywanie i napowietrzenie brzeczki, czego nalezy unikać w trakcie całego procesu warzenia.

                      Comment

                      • maaciej6
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.04
                        • 219

                        #26
                        Cytat:
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
                        Po co kombinowac z filtrami wlasnej roboty ? W Browamatorze sa sprawdzone.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                        Filtry 'dogarnkowe' są jednak lepsze niż zewnętrzna kadź, przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń, filtracja idzie szybciej i łatwiej, odchodzi problem podbicia i przekładanie zacieru, które jest okazją do jego napowietrzenia.
                        Witam.
                        Temat z filtrami własnej roboty tak mnie zainspirował, że postanowiłem takowy zbudować.
                        Filtrowanie poszło błyskawicznie. Do dzisiaj jestem pod wrażeniem.

                        Oczywiście zwracam honor i więcej nie będe się mondrzył, że z BA są sprawdzone.

                        Przy okazji : oddam kadz filtracyjną w dobre ręce lub wrzuce do pieca.

                        PS. Sorki za fotki, ale tak wygląda mój nowy filtrator.
                        Attached Files
                        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                        Wolsztyński Browar Domowy M & P

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #27
                          Jako że zrobiłem sobie z oplotu filtrator oddam kadz filtracyjną BA.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • kuczman
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.01
                            • 146

                            #28
                            Jezeli moglbym sobie troszke pogdybac: najbardziej podoba mi sie filtr pokazany w innym watku, ten w formie pierscienia z miedzianej rurki z odprowadzeniem ponad krawedzia gara. Zastanawiam sie czy gdyby dodac do tego patentu jeden lub nawet dwa mniejsze pierscienie o mniejszych promieniach ale podlaczone do tego samego odprowadzenia to teoretycznie pwinno to usprawnic filtrowanie.

                            Rowniez odnosnie oplotow z nierdzewki- mozna kupic takie oploty uzywane do zabezpieczania gumowych wezy w samochodach: kazda srednica, wlacznie z najwiekszymi od chlodnicy. Filtr z takiego grubego oplotu powinien byc latwiejszy do czyszczenie niz dlugi a cieniutki. Czyz nie?

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
                              Filtr z takiego grubego oplotu powinien byc latwiejszy do czyszczenie niz dlugi a cieniutki. Czyz nie?
                              Nie ma żadnego problemu z myciem wężyka z oplotu. Ja mam taki od wody, czyli jak rozumiem cienki.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zastanawiam sie czy gdyby dodac do tego patentu jeden lub nawet dwa mniejsze pierscienie o mniejszych promieniach ale podlaczone do tego samego odprowadzenia to teoretycznie pwinno to usprawnic filtrowanie.

                                Rowniez odnosnie oplotow z nierdzewki- mozna kupic takie oploty uzywane do zabezpieczania gumowych wezy w samochodach: kazda srednica, wlacznie z najwiekszymi od chlodnicy. Filtr z takiego grubego oplotu powinien byc latwiejszy do czyszczenie niz dlugi a cieniutki. Czyz nie?
                                Lepsze jest wrogiem dobrego-oplot z węża do wody długości 120 cm filtruje mi 80-90 litrów zacieru ok. pół godziny i nie trzeba go wcale myć bo do środka nic się nie przedostaje co mogło by tam zostać a czego nie porwie strumień filtratu.

                                Coś jeszcze na ten temat trzeba kombinować ?
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X