Wyeast: tanio- przyjmuję zamówienia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

link do sklepu

Dziś wieczorem , jak uda mi się naprawić połączenie internetowe, spróbuję jeszcze do nich zadzwonić. Na maile oczywiście nie odpowiadają ,
    ale może tobie się uda?
    rowarek esoła

Comment

• moonjava
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.11
      • 109

Byłem ciekaw czy to któryś z czołowych sklepów ale widzę, że jednak nie. Nie zdziwiłbym sie gdyby Wasze zamówienie było w ich historii pierwszym zamówieniem zagranicznym.

Comment

• tomcio83
        • 2006.02
        • 258

UWAGA! O ZAMÓWIENIU WYEASTów

Być może miało szansę na miano na pierwszego zamówienia zagranicznego, ale już nie ma. Skontaktowałem się z nimi i wycofałem zamówienie. Na początku przyszłego tygodnia będę mógł oddać wszystkim pieniądze.
        Niby wszystko dobrze się skończyło ( skończy), ale niedosyt pozostał .
        Drożdży jak nie było, tak i nie będzie.

Dlatego w międzyczasie znalazłem inny sklep i gdyby ktoś byłby jeszcze chętny ...

sklep nazywa się Brouwland (www.brouwland.com) i znajduje się w Belgii (bliżej i w ramach UE więc już bez cła ). Sklep dosyć znany i chyba mają doświadczenie w wysyłce za granicę (wiem, że Piwodziej sprowadzał od nich m. in. artykuły do serowarstwa).

Drożdże wyeast kosztują ok. 22 zł za sztukę przy zamówieniu 12 sztuk. Potem cena spada, ale już niewiele: za 28 saszetek płaciłoby się niecałe 21zł za sztukę.

Cena nie jest już taka rewelacyjna (Euro to nie USD ), ale transakcja wydaje się bardziej pewna. Oprócz tego mają wiele innych ciekawych rzeczy ( skórka Curacao wychodzi 3 razy taniej niż w BrowAmatorze).Mają np. solidne plastikowe fermentory 60l za ok. 270zł

Mam zamiar zamówić u nich na próbę 10 paczek drożdży, tak dla siebie ( i ew. kogoś ) po 23 zł. Jak wszystko pójdzie dobrze, to będzie można zamówić hurtem.
        Jeżeli ktoś byłby chętny od razu to niech da znać do piątku. W poniedziałek będę robił przelewy zwrotne do was.

Sorry za to całe zamieszanie,
        ale człowiek zawsze szuka innych, lepszych rozwiązań,
        a czasami nawet je znajduje
        rowarek esoła

Comment

• Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

Brouwland jest w ogóle dystrybutorem Wyeast.

Generalnie na dniach i skórka curacao i laktoza i parę nowych szczepów drożdży plus uzupełnienie zapasów szczepów sprzedawanych i inne ciekawe rzeczy pojawią się w Piwodzieju. Ale jeżeli opłaca Wam się ściągać zza granicy
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• tomcio83
            • 2006.02
            • 258

To ty nie wiesz, że tu nie chodzi o opłacalność?

Przecież to jest tak dla sportu i adrenaliny

Jeszcze tak na poważnie:

dodaję załącznik z listą drożdży dostępną w Brouwland.
            Oczywiście każdy może to sobie sprawdzić sam, ale wytłuszczoną czcionką podałem te szczepy, których nie ma ani w BrowAm ani w Piwodzieju
            Attached Files
            rowarek esoła

Comment

• strzelczyk76
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.11
              • 823

Achhhhh... uwielbiam śledzić te tematy, w których piwowarzy domowi, zwłaszcza ci mniej doświadczeni - kombinują jak koń pod górę, jakby tu sobie jeszcze skomplikować życie

ja przez kilka lat warzenia nie potrzebowałem nawet połowy drożdży dostępnych w polskich sklepach - żeby cieszyć się tysiącami pysznych butelek własnego piwa

a po co wam dziesiątki różnych szczepów - aż tak niedobre piwa wam wychodzą, że tak kombinujecie z tymi drożdżami, czy faktycznie potrzebny fermentor za prawie 300 zł - 60 litrowe beczki też są solidne i do kupienia na każdym targu za dużo mniej, a tego Curaca to na tony trzeba - czasem trochę prościej daje lepsze rezultaty...

najlepsze piwa domowe z całej Polski jakie piłem - były warzone przez ludzi, którzy nawet w 10% tak nie kombinują - ale to w końcu wasz czas i pieniądze - także powodzenia życzę!
              NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• Marek-C
                • 2005.12
                • 848

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
                Achhhhh... uwielbiam śledzić te tematy, w których piwowarzy domowi, zwłaszcza ci mniej doświadczeni - kombinują jak koń pod górę, jakby tu sobie jeszcze skomplikować życie

ja przez kilka lat warzenia nie potrzebowałem nawet połowy drożdży dostępnych w polskich sklepach - żeby cieszyć się tysiącami pysznych butelek własnego piwa

a po co wam dziesiątki różnych szczepów - aż tak niedobre piwa wam wychodzą, że tak kombinujecie z tymi drożdżami, czy faktycznie potrzebny fermentor za prawie 300 zł - 60 litrowe beczki też są solidne i do kupienia na każdym targu za dużo mniej, a tego Curaca to na tony trzeba - czasem trochę prościej daje lepsze rezultaty...

najlepsze piwa domowe z całej Polski jakie piłem - były warzone przez ludzi, którzy nawet w 10% tak nie kombinują - ale to w końcu wasz czas i pieniądze - także powodzenia życzę!
                Oj tak! Do dzisiaj wspominam Twoje wspaniałe drożdże!
                Wybacz nawet gdyby Hamerykany nie oddali pieniędzy to i tak mniej stracę niż dzięki drożdżom otrzymanym od Ciebie...
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wybacz nawet gdyby Hamerykany nie oddali pieniędzy to i tak mniej stracę niż dzięki drożdżom otrzymanym od Ciebie...
                  A nie były to czasem drożdże ze Spiża?
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• alnus
                    • 2007.07
                    • 459

W BA masz drożdże płynne po 23,99, a w Piwodzieju po 26,00zł. Sądzę, że gdybyś pogadał ze "sklepem" i kupił od razu 10saszetek, cena również byłaby odrobinę mniejsza. Czy to jest naprawdę aż taka wielka różnica? Ja bym jeszcze poczekał na nową ofertę od Maidenowca, wtedy już nie powinno być nawet rozterek typu "inne szczepy". Poza tym ja rozumiem konkurencję i wolny rynek, ale kupując za granicą osłabia się polskie sklepy, na których mimo wszystko powinno nam zależeć. Płacąc teraz złotówkę więcej za drożdże oszczędza się wiele złotych później, kiedy Piwodziej czy Browamator nie będzie zmuszony podnosić cen. Jeśli teraz będzie miał duży obrót, uzyska rabat u dystrybutora i może obniżyć cenę, albo wprowadzić nowe szczepy do oferty. Jeśli teraz sprzeda podobną ilość, albo mniej jak "spryciarze" zamówią bezpośrednio u dystrybutora, nie będzie miał argumentów do dalszych negocjacji, a rezultat będzie taki, że nie będzie już innego wyjścia, jak tylko zamawiać za granicą po minimum 10 saszetek. Proponuję odrobinkę patriotyzmu i zwykłej życzliwości dla rodzimego biznesu, w trosce o SWOJĄ długoterminową wygodę i pieniądze także.

Comment

• strzelczyk76
                      • 2003.11
                      • 823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                      to przeca godom, że czasem nie warto zbyt kombinować... przez nie też musiałem pierwszy raz w życiu piwo wylewać

a od kogo czy skąd one były - mało ważne - Marek je dostał ode mnie - ale Kiszot dobrze kombinujesz
                      NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• kentaki
                        • 2002.10
                        • 452

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi

W poniedziałek będę robił przelewy zwrotne do was.

Sorry za to całe zamieszanie,
                        ale człowiek zawsze szuka innych, lepszych rozwiązań,
                        a czasami nawet je znajduje
                        I co z tym zwrotem kasy?

Comment

• tomcio83
                          • 2006.02
                          • 258

No tak, znowu małe opóźnienie. Dziś wieczorem będę już mógł zrobić wszystkim przelewy.
                          Jednocześnie informuję, że zdecydowałem się zamówić wyeast z innego źródła i paczka z tego drugiego żródła doszła do mnie dziś po południu. Drożdże są w dobrym stanie (żadna saszetka nie wystartowała ).
                          Są to drożdże Wyeast XL Activator: dostępne szczepy: 2 X Danish lager,
                          1 X Budvar Lager,1 X Bohemian Lager,1 X Munich Lager, 1 X Thames Valley Ale,
                          1 X American Wheat, 1 X Kolsch, 1 X Belgian Ardennes, 1 X Bavarian Wheat Blend,
                          1 X Belgian Abbey II
                          oprócz tego 1 X White Labs(tak dla odmiany ) Sermomyces

cena= 31zł za saszetkę

Jeżeli ktoś jest chętny to niech da znać. Wtedy po prostu zrobię przelew na mniejszą kwotę.
                          rowarek esoła

Comment

• hasintus
                            • 2006.07
                            • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                            No tak, znowu małe opóźnienie. Dziś wieczorem będę już mógł zrobić wszystkim przelewy.
                            Jednocześnie informuję, że zdecydowałem się zamówić wyeast z innego źródła i paczka z tego drugiego żródła doszła do mnie dziś po południu. Drożdże są w dobrym stanie (żadna saszetka nie wystartowała ).
                            Są to drożdże Wyeast XL Activator: dostępne szczepy: 2 X Danish lager,
                            1 X Budvar Lager,1 X Bohemian Lager,1 X Munich Lager, 1 X Thames Valley Ale,
                            1 X American Wheat, 1 X Kolsch, 1 X Belgian Ardennes, 1 X Bavarian Wheat Blend,
                            1 X Belgian Abbey II
                            oprócz tego 1 X White Labs(tak dla odmiany ) Sermomyces

cena= 31zł za saszetkę

Jeżeli ktoś jest chętny to niech da znać. Wtedy po prostu zrobię przelew na mniejszą kwotę.
                            Toż to po prostu darmo Na pewno ustawi się kolejka. Bo w każdym sklepie w kraju kosztują ok.23 zł

Comment

• tomcio83
                              • 2006.02
                              • 258

Eeee.

Fakt, że trochę niewyraźnie piszę ( ). Więc napiszę jeszcze raz:

CHODZI O SASZETKI WYEAST XL O POJEMNOŚCI 125ML.

Jak ktos chce zobaczyć na czym polega różnica, to niech zajrzy do takiego jednego sklepu w tym kraju ( PIWODZIEJ.PL) Tam jest pokazane jakie są i ile kosztują małe saszetki, a ile duże saszetki Wyeast. Nie chciało mi się liczyć komórek w każdej saszetce, ale różnicę można zobaczyć gołym okiem .
                              rowarek esoła

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23930

ale nie XL-ki. choć i tak różniaca wyszła mikra
                                Last edited by ART; 2007-12-18, 19:49. Powód: tomcio mnie ubiegł ;)
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X