Przyjmę słód

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #1

    Przyjmę słód

    Witam,

    Jeżeli ktoś z Wawy lub okolic miałby na zbyciu 10-20 kg starego, przeterminowanego, zbędnego słodu - chętnie uwolnię od kłopotu

    Słód (najlepiej jasny lub karmelowy, nie palony) potrzebuję do skalibrowania i przeczyszczenia nowego śrutownika. Szkoda użyć do tego pełnowartościowego słodu. Odwdzięczyć się mogę piwkiem, gęstwą jakiś drożdży WY, mogę oddać suszarkę do butelek, mechaniczny sterylizator (montaż na suszarce) lub ew. ześrutować coś dla darczyńcy.

    Pozdrawiam
    Raf.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
    Witam,

    Jeżeli ktoś z Wawy lub okolic miałby na zbyciu 10-20 kg starego, przeterminowanego, zbędnego słodu - chętnie uwolnię od kłopotu

    Słód (najlepiej jasny lub karmelowy, nie palony) potrzebuję do skalibrowania i przeczyszczenia nowego śrutownika.
    Jak tylko do przeczyszczenia/skalibrowania, to po co do tego słód marnować? Weź zwykłe zboże. Np. żyto.
    Jak chcesz to będę w święta u rodziny na wsi, to mogę Ci trochę przywieźć.

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #3
      Bardzo chętnie! Myślałem może, że ktoś został ze starymi zapasami, bo pełnowartościowego słodu byłoby szkoda. Jak byś o mnie pamiętał, będę wdzięczny.

      Pozdrawiam
      Raf
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #4
        Zboże się nie nada. Ma całkiem inną strukturę niż słód.
        śrutowałem kiedyś na MaltMillu pszenice i była tragedia.
        Rafał, radze po prosty odważyć słód na warkę i skalibrować śrutownik na tym słodzie.

        Pozdrawiam
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
          Zboże się nie nada. Ma całkiem inną strukturę niż słód.
          śrutowałem kiedyś na MaltMillu pszenice i była tragedia.
          Rafał, radze po prosty odważyć słód na warkę i skalibrować śrutownik na tym słodzie.

          Pozdrawiam
          Wesoły ma rację. Termin przydatności słodu jest mocno umowny, odpowiednio przechowywany, nie zmielony słód nadaje się do warzenia jeszcze długo po terminie, chyba, że zalęgną się jakieś robaki.
          Kalibruj w trakcie mielenia, najwyżej będziesz miał mniejszą wydajność lub gorzej się bedzie filtrowało, a surowca nie zmarnujesz. W końcu to zboże.

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
            Zboże się nie nada. Ma całkiem inną strukturę niż słód.
            śrutowałem kiedyś na MaltMillu pszenice i była tragedia.
            Zasugerowałem się tym "do przeczyszczenia śrutownika". Do tego jak najbardziej się nada.
            Zresztą śrutowałem kiedyś jęczmień i szczerze mówiąc nie zauważyłem większej różnicy.
            Śrutowałem też kiedyś żyto, ale bardzo drobno, na mąkę na chleb i też było ok.

            Comment

            • Browarzyciel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.08
              • 357

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
              Wesoły ma rację. Termin przydatności słodu jest mocno umowny, odpowiednio przechowywany, nie zmielony słód nadaje się do warzenia jeszcze długo po terminie, chyba, że zalęgną się jakieś robaki.
              Kalibruj w trakcie mielenia, najwyżej będziesz miał mniejszą wydajność lub gorzej się bedzie filtrowało, a surowca nie zmarnujesz. W końcu to zboże.
              Witam,

              Zasadniczo nie problem w samym skalibrowaniu, ale głównie w przeczyszczeniu wszystkich walców. Były pokryte czymś co z grubsza umyłem w benzynie, ale pasowałoby przepuścić trochę "czegoś", aby to "coś" zebrało resztki brudu, tłuszczów, drobiny metalu, i zlikwidowało zapach benzyny i tego co pozostawało na walcach.

              Wracając do postu Mapajaka, to trudno się nie zgodzić, dlatego pomysł ze zbożem wydaje się ok. Mimo, że twardy, to mam nadzieję, że silnik 0,4 kW - 680 obr/min z redukcją kołem pasowym do 200 obr/min da sobie radę.

              W najgorszym razie poświęcę 10 kg słodu, trudno co robić

              Wesołych Świąt wszystkim!

              Pozdrawiam
              Raf.
              BROWARZYCIEL
              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
              eventy dla firm

              Comment

              • aqqq
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.12
                • 56

                #8
                może głupi pomysł, ale gdyby tak użyć kilograma ryżu? Powinien zebrać wszelkie brudy.

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #9
                  Coś mi się zdaje że wszystko musi być kosherne... eee no tego rajnhajcgebot znaczy się
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                    dadek
                    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                    2023-06-30, 00:55
                  • darekd
                    Lubrow, Silky Stout
                    darekd
                    Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                    Chmiele - Pałacowy, Iunga

                    16% ekstr.
                    5,5% alk

                    Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                    2025-02-14, 03:52
                  • SupeR_PiwosZ
                    Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                    SupeR_PiwosZ
                    Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                    Piwo jasne, pasteryzowane.

                    Ekstrakt: brak informacji.
                    Alk.: 5,6% obj.

                    Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                    Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                    2024-12-31, 21:45
                  • darekd
                    Cido Grupa, Meistrite Gildi Kuldne
                    darekd
                    Piwo kupione w naszym Aldi. Na naklejce na puszce podali, że jest uwarzone w Estonii i że w składzie m.in. słód pszeniczny. Puszka owszem jest to estońsku, ale napisali że to imprort i że 100% słodu jęczmiennego... Kuldne to po estońsku złote. Co ciekawe Cido Grupa (łotewski producent napojów)...
                    2024-06-04, 01:53
                  • darekd
                    Továrna [Potmehúd], SMaSH the Superdelic
                    darekd
                    Potmehúd to kontraktowy browar z Pragi, który tworzą dwaj Słowacy od 2018 r.

                    Piwo uwarzone w browarze Továrna (Slaný), który już wcześniej gościł kontraktowców.

                    Piwo uwarzone z jednego rodzaju słodu (pilzneński) oraz jednego rodzaju chmielu - Superdelic (Nowa...
                    2024-05-20, 23:28
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...