Próba zakupu wiekszej ilości słodu z Czech.
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith) -
Czyli wracamy do tematu: jak to jest z przewożeniem słodu przez granicę?
Powiedzmy że kupujemy prywatnie, płacimy vat u nich. I co dalej? Co naszym vatem? I czy jest jakieś cło?Comment
-
Może najpierw sobie policzcie tylko cenę netto, do tego transport i rozesłanie chętnym i sprawdźcie, czy już tu nie przestaje się opłacać, ewentualnie jaka ilość musiała by być kupiona, żeby się opłaciło.
Po za tym chyba mówicie o Litovelu, a posługujecie się cenami słodu z Pragi, o ile się nie mylę. Ile w Litovelu kosztuje dalej nie wiecie. Dyskusja zatem czysto akademicka.Comment
-
W handlu wewnątrz UE nie ma ceł.
Co najwyżej podatek VAT i akcyza.
Jeśli jesteś firmą (zdaje mi się że płatnikiem VAT'u) to kupujesz na granicą bez VAT (faktura eksportowa lub wewnątrzwspólnotowe nabycie towaru) a VAT płacisz w kraju.Comment
-
No ale chłopaki chcą prywatnie sprowadzić, nie jako firma.Comment
-
Poza tym jaka jest różnica między kilkoma workami a kilkunastoma? Dla inspektora celnego obie wielkości mogą być równie abstrakcyjne.
No i dlatego jak już pisałem, żeby wszystko było na legalu trzeba by po sprowadzeniu słodu zgłosić się do UC i dopłacić różnicę w VAT. Tyle.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-01-07, 13:40."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-01-07, 13:52.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Ja wiem, że mogą zatrzymać. Nie w tym rzecz. Niech sobie zatrzymują. Ich zbójeckie prawo. Co do teoretyzowania, to masz rację. Napisałem jak sprawa wygląda od strony prawnej (podatkowej). Nie wszystko trzeba sprawdzać empirycznie. Od strony podatkowej, poza różnicą w VAT nie ma żadnych przeciwskazań do sprowadzenia dowolnej ilości słodu, na własny użytek. Uważasz, że nie można jakichkolwiek towarów nieakcyzowych wwozić w "większych" ilościach do Polski, na własny użytek? Na jakiej podstawie?
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-01-07, 15:40."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Ok, mnie nic do tego, każdy zrobi jak będzie uważał.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
Marusia ma rację, najpierw trzeba policzyć.
np. 50 kg pilzneńskiego z browamatora razem z przesyłką tj ok. 250zł
jakby tyle samo z Pragi kurierem przyslać (dane do obliczeń z cennika GLS) - 360zł.
Własny transport, np. Legnia-Praga-Legnica ok. 500km*50gr/km=250zł
żeby koszt wyszedł równy BA trzeba przywieść 130kg - oczywiście nie policzyłem VAT.
np. jakby przywieść 300kg - to da 1030PLN vs 1360PLN z BA
Jeśli te 300 zaoszczędzimy przy okazji wycieczki do czech to OK. Ale interes życia to nie jest.
Z drugiej strony ART ma rację, jak się spróbuje tonę ciągnąć to nawet przy prywatnym użytku VAT dopłacić należy, a biorąc pod uwagę jak proste są deklaracje które trzeba wypełnić w UC to trzeba też wziąć pod uwagę kasę dla agencji celnej za wypełnienie papierków.FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/Comment
-
Przeszukujac strone Brewfermu znalazlem ze przedstawicielem tej firmy w Czechach jest Pivovar u Bulovky w Pradze i zaciekawiły mnie ceny słodów całkowicie detaliczne
Podstawowe słody kosztuja niecałe 2,6zł za kilo, a karmelowe 3,6zł
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Aktualne ceny słodu w słodowni Litovel wygladają tak:
1) cesky slad - cena EUR 530,-/t EXW Litovel v pytlich
2) mnichovsky slad - cena EUR 567,-/t EXW Litovel v pytlich
3) psenicny slad - cena EUR 520,-/t EXW Litovel v pytlich
dale mame moznost nabidnout karamelovy slad (barva 100 - 130 EBC) a barevny slad (barva 900 - 1400 EBC). Mnozstvi minimalne 50 kg na kazdy typ sladu.
Karamelovy slad - cena EUR 645,-/t EXW Litovel v pytlich
Barevny slad - cena EUR 701m./t EXW Litovel v pytlich.
Placeni - pred expedici.
S pozdravem,
Marek Schmiedt
Sladovny Soufflet CR
Teraz możecie rozpocząć dyskusje czy bedzie sie opłacać czy nie bedzie, fajnie by bylo jakby ktoś dla porownania dał aktualne ceny ze Strzegomia sam bym tym się zajoł ale aktualnie mam duzo nauki, zaczyna mi sie goracy okres zaliczen a pozniej sesja.
Pozdrawiam Larry
Ps. Mam nadzieje ze kazdy rozumie tyle po czeskuOstatnia zmiana dokonana przez larry; 2009-01-15, 16:30.Comment