Witam.Jak w temacie.Wiem,że to graniczy z cudem ale może ktoś ma na zbyciu??Pozdrawiam
(Kupię) używanego Porkert-a lub alfa 08
Collapse
X
-
Marne szanse. Musiałbyś trafić na okazję, że któryś z piwowarów sprzedaje, bo kupił coś innego, lub rezygnuje z warzenia, a to się bardzo rzadko zdarza Akurat jakiś tydzień temu ktoś się ogłaszał ze sprzedażą elementów browaru w związku z unowocześnieniami, zatem następna szansa pewnie za jakieś pół roku
Comment
-
-
Poszperaj na strychu i w piwnicach u siebie i babci
U mnie za śrutownik robi ruska "mięsoróbka" elektryczna, czy taki jakby duży młynek do kawy z większym odstępem mielenia, 4 kg słodu w 10 minut się śrutuje, b.drobno.
Oczywiście warto mieć sensowny filtrator przy drobnym mieleniu.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Admiro, a jak wygląda łuska po mieleniu w takim młynku, bo przecież on tnie ziarno, a nie miażdży. Zawsze byłam ciekawa, jaka jest różnica między słodem mielonym a śrutowanym, nie mogę sama sprawdzić, bo nie posiadam ani maszynki do mięcha, ani młynka do kawy Jakbyś jakąś fotę strzelił?
Comment
-
-
Od zawsze śrutuję na zmodyfikowanym młynku do kawy, oczywiście musi być żarnowy.
Nawet śrtua się znalazła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziOd zawsze śrutuję na zmodyfikowanym młynku do kawy, oczywiście musi być żarnowy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziAdmiro, a jak wygląda łuska po mieleniu w takim młynku, bo przecież on tnie ziarno, a nie miażdży. Zawsze byłam ciekawa, jaka jest różnica między słodem mielonym a śrutowanym, nie mogę sama sprawdzić, bo nie posiadam ani maszynki do mięcha, ani młynka do kawy Jakbyś jakąś fotę strzelił?
Czytałem też o niby niekorzystnym wpływie smaku zmielonej łuski (może na mąkę..) w piwie, ale jak ktoś coś takiego w moim wykryje to mu stawiam następne
Porcja na zdjęciu to jakieś 150g, czas mielenia może 5-7 s.
Ps. Muszę się kiedyś spotkać z kimś kto robi piwo, bo ja jadę tylko z własnego doświadczenia i nie mam porównaniaMoje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMarku, ale ja wyraźnie napisałam, że chodzi mi o młynek z nożykami, w młynku do kawy żarnowym też śrutowałam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedziOczywiście warto mieć sensowny filtrator przy drobnym mieleniu.
Oplot daje radę??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika froniu Wyświetlenie odpowiedziOplot daje radę??
W stanach robią też identyczny wzór z klejonej genovy, ale mnie to nie przekonujeMoje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Ja mam z pcv- do ciepłej wody do zakrętów mam kolanka i wszystko trzyma się bez kleju.
szczeliny ponacinane piłką włosową. To jest mój rezerwowy filtr, ale działa bez zarzutu !!!Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
Comment