(Kupię) używanego Porkert-a lub alfa 08

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • froniu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 16

    (Kupię) używanego Porkert-a lub alfa 08

    Witam.Jak w temacie.Wiem,że to graniczy z cudem ale może ktoś ma na zbyciu??Pozdrawiam
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Po co ci używany, jak możesz w dowolnej chwili kupić nowego? Chyba, że chcesz kupić za 10 zł, to rzeczywiście możesz nie mieć farta ...

    Comment

    • froniu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 16

      #3
      Może za 10 to nie Ale gdybym chciał nowego to bym tu nie pisał.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Marne szanse. Musiałbyś trafić na okazję, że któryś z piwowarów sprzedaje, bo kupił coś innego, lub rezygnuje z warzenia, a to się bardzo rzadko zdarza Akurat jakiś tydzień temu ktoś się ogłaszał ze sprzedażą elementów browaru w związku z unowocześnieniami, zatem następna szansa pewnie za jakieś pół roku
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • froniu
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 16

          #5
          Wiem wiem,ale poczekam,na razie za śrutownik robi maszynka do maku.Pozdrawiam

          Comment

          • admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

            #6
            Poszperaj na strychu i w piwnicach u siebie i babci
            U mnie za śrutownik robi ruska "mięsoróbka" elektryczna, czy taki jakby duży młynek do kawy z większym odstępem mielenia, 4 kg słodu w 10 minut się śrutuje, b.drobno.

            Oczywiście warto mieć sensowny filtrator przy drobnym mieleniu.
            Moje piwo jest bezcenne.

            Schizma miodowa.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Admiro, a jak wygląda łuska po mieleniu w takim młynku, bo przecież on tnie ziarno, a nie miażdży. Zawsze byłam ciekawa, jaka jest różnica między słodem mielonym a śrutowanym, nie mogę sama sprawdzić, bo nie posiadam ani maszynki do mięcha, ani młynka do kawy Jakbyś jakąś fotę strzelił?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Od zawsze śrutuję na zmodyfikowanym młynku do kawy, oczywiście musi być żarnowy.
                Nawet śrtua się znalazła

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Od zawsze śrutuję na zmodyfikowanym młynku do kawy, oczywiście musi być żarnowy.
                  Marku, ale ja wyraźnie napisałam, że chodzi mi o młynek z nożykami, w młynku do kawy żarnowym też śrutowałam
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • admiro
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.05
                    • 248

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Admiro, a jak wygląda łuska po mieleniu w takim młynku, bo przecież on tnie ziarno, a nie miażdży. Zawsze byłam ciekawa, jaka jest różnica między słodem mielonym a śrutowanym, nie mogę sama sprawdzić, bo nie posiadam ani maszynki do mięcha, ani młynka do kawy Jakbyś jakąś fotę strzelił?
                    Mówisz i masz, czasem mielę nawet drobniej niż na zdjęciu - na mąkę, moim zdaniem do filtracji z filtratorem "wersja miedź" pocięta łuska nie ma żadnego znaczenia, filtracja idzie zawsze bez problemu, mętnego zlatuje z pół litra dalej czyściutkie, może ten fetysz z łuską wziął się jeszcze z czasów "kadzi filtracyjnej"

                    Czytałem też o niby niekorzystnym wpływie smaku zmielonej łuski (może na mąkę..) w piwie, ale jak ktoś coś takiego w moim wykryje to mu stawiam następne

                    Porcja na zdjęciu to jakieś 150g, czas mielenia może 5-7 s.

                    Ps. Muszę się kiedyś spotkać z kimś kto robi piwo, bo ja jadę tylko z własnego doświadczenia i nie mam porównania
                    Attached Files
                    Moje piwo jest bezcenne.

                    Schizma miodowa.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Marku, ale ja wyraźnie napisałam, że chodzi mi o młynek z nożykami, w młynku do kawy żarnowym też śrutowałam
                      A to przepraszam chowam obrazki i idę na piwo

                      Comment

                      • froniu
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.05
                        • 16

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
                        Oczywiście warto mieć sensowny filtrator przy drobnym mieleniu.

                        Oplot daje radę??

                        Comment

                        • admiro
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.05
                          • 248

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika froniu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Oplot daje radę??
                          Ja nie wiem, mam od początku miedziany, jak znasz kogoś kto umie zlutować i nie boisz się odpalić boszki to rób miedziany Metr rurki twardej to ok 15 zł, nie majątek.
                          W stanach robią też identyczny wzór z klejonej genovy, ale mnie to nie przekonuje
                          Moje piwo jest bezcenne.

                          Schizma miodowa.

                          Comment

                          • macas
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 680

                            #14
                            Ja mam z pcv- do ciepłej wody do zakrętów mam kolanka i wszystko trzyma się bez kleju.
                            szczeliny ponacinane piłką włosową. To jest mój rezerwowy filtr, ale działa bez zarzutu !!!
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X