Miód pszczeli - Górny Śląsk

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody_w_fachu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.12
    • 325

Miód pszczeli - Górny Śląsk

Witam

Jest możliwość zakupienia miodu pszczelego prosto od pszczelarza, jest to miód leśny- ciemniejszy od wielokwiatowego, bardziej wyraźny w smaku.
    Miód potoka (płynny) w cenie 180 zł za 10 litrów, w sklepach jest miód (wielokwiatowy) w cenie od 22 zł za słoiczek 900 ml, a leśny i inne smakowe są dużo droższe (od 20 zł za 1/4 litra).
    Z racji, że kupiona będzie większa ilość, to mamy niższą cenę.

Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.
    po prostu mlody_w_fachu
    - - -
    gdzieniegdzie znany jako winorobek
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Wiesz - ja kupuję po 17zł za 1l... Przy 10l pewnie byłoby taniej... Także średnia ta okazja. Pewnie zależy od regionu Polski...

Ale tak czy owak to nie bardzo do tego działu, bo wydaje mi się że dla piwowarów to najlepsze efekty daje miód sztuczny w cenie ok 8zł/kg...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• mlody_w_fachu
      • 2006.12
      • 325

W zeszłym roku kupowaliśmy wielokwiat w cenie 140 zł za 10 litrów ale teraz jest miód leśny i taki jest w sprzedaży.

EDIT:

Podejrzewam ,zew cenie 17 zł / litra kupujesz właśnie miód wielokwiatowy inne miody są droższe.
      Last edited by mlody_w_fachu; 2009-09-16, 21:14.
      po prostu mlody_w_fachu
      - - -

Comment

• Seta
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
        Podejrzewam ,zew cenie 17 zł / litra kupujesz właśnie miód wielokwiatowy inne miody są droższe.
        Szczerze to nie wiem, bo się nie dowiadywałem ostatnio. Problem jest taki, że kupuje się to czym w danej chwili dysponuje hodowca. W sklepie oczywiście można wybierać (np w biłgorajskim Aldiku), ale cena jest już dużo wyższa.

Za 20 zł mogłem z miesiąc temu kupić spadziowy, który chyba jest miodową arystokracją, więc nie wiem czy ten leśny dużo drożej wychodzi...

Jakbyś miał wrzosowy to bym chętnie spróbował, bo chyba nie jadłem.
        Last edited by Seta; 2009-09-16, 21:31.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• mlody_w_fachu
          • 2006.12
          • 325

Spadziowy nie jest aż taką arystokracją i w ogóle wszystkie miody spadziowe nie nadają się na "przetwarzanie" dla piwowarów, winiarzy, miodosytników, bo efekt jest pusty, a w smaku czuć tylko słodkość jak przy cukrze.
          po prostu mlody_w_fachu
          - - -

Comment

• Seta
            • 2002.10
            • 6964

Tak jak pisałem wyżej dla piwowarów najlepsze efekty daje miód sztuczny bo zawiera niefermentowalne sztuczne aromaty (i jest najtańszy ).
            Spadziowy jest dobry w smaku ale jako miód (nie piwo ) i podobno bardzo zdrowy. Ale specem nie jestem, powtarzam to, co słyszałem od pszczelarzy.

Comment

• grazdanin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.09
              • 18

Seta, ten miód to byś kupił z tamtego roku bo spadziowy dopiero teraz się wykręca.
              Mój dziadek sprzedaje wielokwiatowy za 16 zł jeden litr / a tak to nie ma czegoś takiego jak miód leśny to po prostu zwykła gadka aby podpuścić klienta.

Comment

• Seta
                • 2002.10
                • 6964

Nie no miód kupuję zawsze świeży. Na 99% to był spadziowy - w sierpniu.

Comment

• keto
                  • 2009.07
                  • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  Nie no miód kupuję zawsze świeży. Na 99% to był spadziowy - w sierpniu.
                  a ja znowu słyszałem od znajomego pszczelarza, że jest cienko ze spadzią w tym roku .

Seta ja też chętnie spróbowałbym wrzosowego ponoć jest najzdrowszy ze wszystkich miodów
                  Pozdrawiam
                  Artur

Comment

• grazdanin
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.09
                    • 18

Keto, to prawda wrzos najlepszy i najsmaczniejszy zaraz po lipowym : )

Comment

• dryx
                      † 1966-2017 Piwosz w Raju
                      • 2002.04
                      • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
                      Seta ja też chętnie spróbowałbym wrzosowego ponoć jest najzdrowszy ze wszystkich miodów
                      Nie ma takie czegoś jak najzdrowszy z miodów. Każdy ma inne właściwości i spożywany jest w konkretnych potrzebach.
                      Zawsze w domu mam kilka słoików miodu. Na przeziębienia zażywamy miody spadziowe i lipowe, żona cały czas ma pod ręku miód gryczany, ja zaś od jakiegoś czasu korzystam na bieżąco z miodu wrzosowego i nawłociowego. Nie jest to moja jakaś zachcianka, tylko że tak powiem alternatywna wobec tabletek konieczność.

Comment

• grazdanin
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.09
                        • 18

dryx, piszesz mniej więcej dobrze bo miód lipowy nie nadaje się na choroby układu oddechowego ze względu że podrażnia gardło.

Comment

Przetwarzanie...