Przyjmę albo kupię lodówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • indy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 34

    Przyjmę albo kupię lodówkę

    Potrzebuję niewielką lodóweczkę (tak aby zmieścił się tam fermentator 40x40x50cm). Ewentualnie w grę wchodzi inne ustrojstwo, w którym mógłbym chłodzić do dolnej fermentacji. Szczecin i okolice!
    Pozdrawiam ;-)
    Mój piwny Blog
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    W tym wypadku "niewielka" to będzie standardowa lodówka podblatowa 50x50x85 cm, najlepiej bez zamrażalnika.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      "Inne ustrojstwo" można zrobić sobie samemu ze styropianu i tektury. Ja mam takowe - działa.

      Comment

      • indy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 34

        #4
        Ustrojstwo miałem, średnio trzymało temperaturę. Wkłady szybko się rozmrażały, trzeba było wymieniać co 6 godzin o ile dobrze pamiętam... Lodóweczka powinna być znacznie bardziej wygodna. Czasem zdarza się, że ludzie pozbywają się takiego starszego sprzętu, więc może się uda :-)
        PS Jak nic nie znajdę to pewnie zbuduję od nowa z tektury i styropianu, tym razem bardziej się przykładając
        Mój piwny Blog

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          No przyłożyć się trzeba, ale wychodzi znacznie taniej niż kupno lodówki. W tym sezonie zamierzam używać PETów z zamrożoną wodą - podobno sa wydajniejsze niż wkłady turystyczne (których notabene też nie wyrzucę ). Wymiana planowana raz na dobę.
          No ale temperatur "lodówkowych" raczej nie uzyskam...

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Zrobiłem sobie taką w tym roku. Nawet zainwestowałem w klej do styropianu aby było porządnie. 2 zamrożone PETy 1,5l i brzeczka miała 18 stopni. Niżej nie chciałem schodzić bo to była górna fermentacja. Do dolnej mam lodówkę.

            BTW. Stara lodówka ma ten mankament, że jest energożerna. Rachunki za prą podskoczą.

            Comment

            • flood
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.06
              • 182

              #7
              Mój styropian potrafił latem schłodzić, i utrzymać do 8-10C przy wykorzystaniu 4 petów co 12 godzin. Wiosną, jesienią - wystarczały dwa pety do trzymania takiej temperatury, przy 15C na zewnątrz to i dobę potrafiło trzymać.

              Pewno jakbym nie zaglądał to i trochę dłużej.
              Styropian 5cm, oklejony pergaminem żeby się nie kruszył, plus przód i góra - podwójny, żeby wyszły zakładki na wcisk. Spód podklejony arkuszem zagrzejnikowym, pianka plus folia Al.

              Polecam
              i pozdrawiam

              flood

              Comment

              Przetwarzanie...
              X