... taki jak kiedyś pojawiały się w hipermarketach na wagę, ze stali podobno nierdzewnej, o średnicy 32-34,5 cm, poj. 20-26l. Chodzi w szczególności o to, żeby miał cienkie dno, aby łatwo można było w nim nawiercić otwory. Może ktoś kupił kiedyś taki garnek dla potrzeb piwowarstwa, a potem kupił soobie coś porządniejszego, czyniąc ten bezużytecznym
Kupię garnek z cienkiej blachy
Collapse
X
-
Popatrz na tego allegrowicza:
Widać, ze zajmuje się importem takich garnkow nierdzewnych i wojskowych nierdzewnych termosów, ma różne ich wielkości, więc jesli cena powyższa jest nie do przyjęcia, to mozna by zapytac, czy nie ma jakiegoś uszkodzonego w transporcie, jakiegoś wadliwego.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziWidziałem te aukcje. Te garnki mają grube dna - do płyt ceramicznych, a mi chodzi o lekki garnek z cienkim dnem, w którym można wiercić otworyMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Moje "know how" na zacieranie i filtrację jest z grubsza takie, że w kociołku z lidla z kranikiem jest drugi "wewnętrzny garnek", coś a'la Speidel Braumeister. Filtracja polega po prostu na odkręceniu kranika. Problem w tym, że garnek, którego obecnie w tym celu używam jest za mały (średnica 29 cm) i w efekcie zacier jest gęsty, co z kolei skutkuje trudnością utrzymania jednolitej jego temperatury - wahania w różnych miejscach dochodzą do 8, a czasem nawet 10 st.C, co wypacza wogóle sens robienia jakichkolwiek przerw. Dlatego chciałbym go wymienić na większy.
Zaraz ktoś pewnie napisze coś, że lepszy jest filtrator z oplotu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi4,5 - 5 kgMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzii masz problem z mieszaniem i utrzymaniem temp ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziMoje "know how" na zacieranie i filtrację jest z grubsza takie, że w kociołku z lidla z kranikiem jest drugi "wewnętrzny garnek", coś a'la Speidel Braumeister. Filtracja polega po prostu na odkręceniu kranika. Problem w tym, że garnek, którego obecnie w tym celu używam jest za mały (średnica 29 cm) i w efekcie zacier jest gęsty, co z kolei skutkuje trudnością utrzymania jednolitej jego temperatury - wahania w różnych miejscach dochodzą do 8, a czasem nawet 10 st.C, co wypacza wogóle sens robienia jakichkolwiek przerw. Dlatego chciałbym go wymienić na większy.
Zaraz ktoś pewnie napisze coś, że lepszy jest filtrator z oplotu
A może spróbuj tak: kociołek traktuj jako urządzenie podgrzewające zacier do wymaganej temperatury a po osiągnięciu wymaganej, wyłącz z sieci, pomieszaj troszkę do wyrównania temperatury i zawiń kociołek w "cztery koce i kołderkę". Od tego momentu masz bezstresowe pół godziny wolnego czasu. Później za pół godziny tak samo z następną przerwą i tak tyle razy ile sobie przerw zaplanowałeś. Przy dobrej izolacji temperatura spadnie o 2-3 *C. W ten sposób zacieram w garnku z Lidla małe warki i w dużym 100 litrowym też. Nie wiem co to przypalenie lub przegrzanie zacieru. Filtracja oczywiście filtratorem z oplotu.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-04-17, 07:38."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Różnice w temperaturze zacieru w różnych miejscach nie biorą się głównie z jego stygnięcia, lecz z właściwości samego zacieru, gęstego w szczególności - oczywiście według mnie. Świadczy o tym taki rozkład, że przy zacier ma najwyższe temperatury przy brzegach garnka i przy dnie, a w środku i przy powierzchni - najniższe. Oczywiście grzałka jest wyłączona. Bezwładność termiczna zacieru jest tak duża, że przy 1godzinnej przerwie, średni spadek temperatury wynosi ok. 1-2st.C. Prawdopodobnie przyczynia się do tego to, że są dwa garnki, jeden w drugim, a między ich ściankami - woda, czy może już jakiś półprodukt brzeczki.
Comment
-
-
Ja podobnie jak fido, garnek opatulam karimatą i ładnie trzyma temperaturę, a czym więcej zacieru tym dłużej trzymaSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Sebanek - a zdajesz sobie co się dzieje z zacierem przy dekokcji, jakie są "przegrzania zacieru"? I co z tego? Piwa te są gorsze od zacieranych infuzyjnie? A widziałeś jak wygląda zacieranie w małym browarze np. restauracyjnym? Myślisz, że tam jest wszystko w jednakowej temperaturze jak nie mają (bo nie mają) mieszadła? I co, złe im wychodzą?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
To co mi wychodzi, czy też do tej pory wyszło, też uważam za dobre piwa (choć jak to zwykle bywa, zdania znawców są podzielone). Chodzi mi tylko o to, że mając techniczne możliwości robienia mniej gęstego zacieru niż obecnie (a po to chcę kupić nieco większy gar wewnętrzny), te rozbieżności temperatur będą nieco mniejsze, co zwiększy sensowność robienia przerw w sposób trochę bardziej fachowy.
Comment
-
Comment