RIMS/HERMS

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darod
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 16

    RIMS/HERMS

    witam!!
    Ze względu na notoryczny brak czasu i brak miejsca muszę sprzedać.

    nie wiem jak go wycenić więc będę czekał na propozycje!

    opis:
    -kegi 3 x 50L
    -palniki propan-butan 2 x 7,5 KW w 40min doprowadzają pełnego kega do wrzenia
    -wymiennik 12 płytowy

    cały system jest tak zaprojektowany że wymaga tylko podłączenia wej/wyj wody i zasilania 220v
    całe zacieranie-wysładzanie-ważenie odbywa się za pomocą zaworów
    CHĘTNIE ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE!!
    Attached Files
  • pamall
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.01
    • 2

    #2
    ile za ten zestaw

    Comment

    • darod
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.11
      • 16

      #3
      witam oferta nadal aktualna!! cena 3,500zł

      opisze mniej więcej jak wygląda ważenie na rimsie.
      rims posiada: wej wody z rurociągu, wyj do kanalizacji,
      potrzebuje też zasilania 220v i gazu propan/butan
      patrząc od lewej: górny kocioł to kadź zacierna, dolny to bojler, a po prawej to kadź warzelna.


      1. bojler napełniam wodą około 30...35LL
      2. kadź warzelną napełniam wodą w zależności (z reguły 2,5x1 proporcja wody do słodu)
      3. zaczynam grzać
      4. gdy woda osiągnie pożądaną temp. za pomocą zaworów z kadzi waźelnej przepompowywuję ją do kadzi zaciernej.
      5. sypie słód i mieszam
      6. za pomocą zaworów robię zamknięty obieg pompy z kadzi warzelnej poprzez bojler i z powrotem.
      (brzeczka zasysana jest od dołu płynie wężownicą przez bojler i wraca do kadzi) nie trzeba mieszać nic się nie przypali
      na bojlerze musi być temp. taka jaką chcemy mieć w czasie danej przerwy
      7.podnoszenie temp polega na podniesieniu temp na bojlerze
      8.droga przerwa tak samo jak do tej pory
      9.wysładzanie odbywa się grawitacyjnie (odpowiednie ustawienie zaworów).
      woda do wysladzania pochodzi z bojlera jest jej pod dostatkiem 30...35L
      10. warzenie to już wiadomo chmiel i jazda!! po chmieleniu gorąca brzeczka jest przepompowywana przez wymiennik płytowy bez pośrednio do fermentora ostudzona do temp poniżej 20*C
      teoretycznie gdy piwko jest już w kadzi warzelnej można zacierać drugie lecz nigdy tak nie robiłem
      cały cykl trwa 4..5 godz. warki po 40..45L
      pozdr...

      Comment

      • darod
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.11
        • 16

        #4
        witam po przerwie!
        sprzęt nadal do sprzedania od dwuch lat nie używany
        oddam po kosztach!!
        Last edited by darod; 2012-09-12, 08:28.

        Comment

        • darod
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.11
          • 16

          #5
          2000 Pln'ów !!

          Comment

          • yarrro
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.08
            • 12

            #6
            Pytania uzupełniające

            1. Czy w praktyce da się warzyć warki mniejsze, 25-30 litrów ?
            2. Jak z transportem zestawu (do Wrocławia), czy wejdzie on do samochodu osobowego średniej wielkości ?
            3. Jakie są przybliżone rozmiary i waga zestawu ?
            4. Czy w zestawie jest palnik ?
            5. Które elementy można niewielkim sumptem zdemontować - chodzi mi ewentualne przygotowanie do transportu, jak i przechowywanie.
            6. Jak wygląda zasysanie brzeczki - czy zastosowany jest jakiś filtr, fałszywe dno ?
            7. Co to za urządzenie stoi na trzecim zdjęciu, po prawej stronie ?
            8. Jak wygląda w praktyce czyszczenie aparatury ?
            9. Czy można poprosić o choćby odręczny schemat instalacji ?

            Na razie tyle pytań przyszło mi go głowy.
            Jestem zainteresowany zestawem, jednak aktualnie przebywam na wyjeździe i w domu będę dopiero w listopadzie. Jak coś, to PW.

            Pozdrawiam,

            Jarek.
            Last edited by yarrro; 2012-09-13, 03:12. Powód: Kolejne pytanie

            Comment

            • darod
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.11
              • 16

              #7
              1. Czy w praktyce da się warzyć warki mniejsze, 25-30 litrów ?
              odp: Tak ale optymalna wielkość warki to 20-30L choć ważyłem zawsze 40L

              2. Jak z transportem zestawu (do Wrocławia), czy wejdzie on do samochodu osobowego średniej wielkości ?
              odp. mogę dowieść "Gratisowo" busem - bo osobówką nie da rady

              3. Jakie są przybliżone rozmiary i waga zestawu ?
              odp: stelaż ma 50x100 do tego wysokość 130..140cm (nie pamiętam dokładnie)
              jeśli to bardzo istotne mogę podać wieczorem

              4. Czy w zestawie jest palnik ?
              odp; tak 2 x 7KW

              5. Które elementy można niewielkim sumptem zdemontować - chodzi mi ewentualne przygotowanie do transportu, jak i przechowywanie.
              odp: odpinana jest tylko kadź zacierna (ta na górze)

              6. Jak wygląda zasysanie brzeczki - czy zastosowany jest jakiś filtr, fałszywe dno ?
              odp: fałszywe dno z naciętych rurek miedzianych

              7. Co to za urządzenie stoi na trzecim zdjęciu, po prawej stronie ?
              odp: to fermentor

              8. Jak wygląda w praktyce czyszczenie aparatury ?
              odp: kadz zacierna jest odpinana a resztę płuczę wrzącą wodą na zamkniętym obiegu, a potem kranówą, czynność tą powtarzam przed rozpoczęciem ważenia kolejnej warki

              9. Czy można poprosić o choćby odręczny schemat instalacji ?
              odp: postaram się coś wyskrobać
              pozdr..

              Comment

              • yarrro
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.08
                • 12

                #8
                Dzieki za informacje. Dokladne wymiary nie sa potrzebne, chcialem miec pojecie o wielkosci zestawu. Gdybys mogl tak pi razy oko podac wage - np. w kategoriach, czy jeden chlop jest w stanie bez wiekszego trudu podniesc to i przeniesc np. po schodach. Podobna dokladnosc moze miec schemat - zupelnie wystarczy kilka odrecznych kresek z zaznaczeniem kluczowych elementow.

                Mialbym jeszcze pytanie, jakiego typu pompa jest zastosowana, oraz jak jest zrealizowany jest gorny natrysk, tj. wprowadzanie brzeczki z wezownicy do gornego zbiornika.

                Dziekuje,

                Jarek.

                PS. Przepraszam za brak polskich liter.

                Comment

                • szczepanmaj
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.03
                  • 1

                  #9
                  Witam
                  Czy nadal oferta jest aktualna
                  Pozdrawim

                  Comment

                  • darod
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.11
                    • 16

                    #10
                    tak aktualne!

                    Comment

                    • yarrro
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.08
                      • 12

                      #11
                      Poszło na email.

                      Comment

                      • darod
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.11
                        • 16

                        #12
                        dziś sprawdziłem u kuriera jest możliwość WYSYLKI koszt około 180..200zł z paletą

                        Comment

                        • yarrro
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.08
                          • 12

                          #13
                          Czy oferta jest jeszcze aktualna ?

                          Comment

                          • darod
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.11
                            • 16

                            #14
                            tak zapraszam!

                            Comment

                            • yarrro
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.08
                              • 12

                              #15
                              Poszło na PW.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X