Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk
Wyświetlenie odpowiedzi
Kegi 10,5 l
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Ale jak wszyscy wyżej wziąłbym jak cena by była odpowiedniejsza.... Powiedzmy 45 zł za sztukę. Wtedy wziąłbym z 5-10 szt. tak myślę.
Poczekajmy czy ten sprzedający przemyśli sprawę...
A co myślicie? Te są lepsze od Corneliusów?Michał-BULI-Nowak
I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)
Comment
-
-
Właśnie dostałem e-mail od sprzedającego. Facet trochę przesadził!
Cytuję:
"w przypdku 10 szt cena 80zł/szt
Odpowiada?"
Trochę przesada. Zaraz mu napisze o cenach które NAS interesują. Zobaczymy co napisze...Michał-BULI-Nowak
I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DarkoKamień to raczej kwasem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BulipunkWogosz, ale jak wlewasz przez ten fitting? Lejkiem? Chyba trzeba mieć jakieś specjalne gniazdo do czyszczenia. Przecież nie otworzysz kega (kegu?) i nie wlejesz wody z kranu żeby wypłukać..
Comment
-
-
Biorąc pod uwagę upierdliwość czyszczenia i napełniania to pozostanę jednak przy Corneliusach, jak dla mnie ciut za duże, ale wygodniejsze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziKamień piwny to tylko nazwa i nie ma nic wspólnego z kamieniem kotłowym który to usuwa się kwasem solnym w reakcji chemicznej. Kamień piwny to takie rudo-brunatne naloty na ścianach naczyń tworzące się głównie podczas kontaktu z gorącą brzeczką. O kamieniu w kegach z zimnym piwem napisałem trochę na wyrost, ale też powstaje. Gorąca soda rozpuszcza go bardzo łatwo i jest to metoda powszechnie stosowana w browarnictwie.
Jeśli jest tak jak mówisz, to po co w browarnictwie stosuje się mycie kwaśne tanków?
Cytat z FAQ Browamatora:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browamator# Co to jest kamień piwny ?
Kamień piwny to kombinacja szczawianu wapnia ( i w mniejszym stopniu magnezu) z białkami i polipeptydami, które służą jako spoiwo dla kryształów tych trudnorozpuszczalnych w wodzie soli.
Należy z nim walczyć, bo stanowi przystań dla szkodliwych dla piwa mikroorganizmów. Dość skutecznym środkiem jest mieszanina kwasów fosforowego i azotowego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DarkoChyba jesteś w błędzie. Wytrąca się on w wyniku obniżenia pH fermentującego piwa. Na kadziach fermentacyjnych w browarze "u Konicka" kamienia widziałem całe mnóstwo. To, o czym piszesz w odniesieniu do brzeczki to pewnie zwykły brud organiczny.
Jeśli jest tak jak mówisz, to po co w browarnictwie stosuje się mycie kwaśne tanków?
Mea culpa.
Comment
-
-
Przyłączam się do listy, jeśli cena spadnie do 50 zł - przyda się nam 5 sztuk. Jak by co mogę pewnie pomóc przy logistyce.Last edited by ART; 2011-05-18, 14:52.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Trzymam kontakt z tym panem i zobaczymy co powie...
Tak czy siak zaczynam zapisywać kto ile... zobaczymy
Kegi mi się wydają bardziej poręczne niż Corneliusy bo łatwiej do lodówki wejdą...Michał-BULI-Nowak
I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)
Comment
-
Comment