Kegi 10,5 l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
    Ale jaki to wkońcu fitting? M?



    http://bolid.pl/tresc,glowice-keg.html Tak to M
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • bulipunk
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.11
      • 94

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzięki!

      Ale jak wszyscy wyżej wziąłbym jak cena by była odpowiedniejsza.... Powiedzmy 45 zł za sztukę. Wtedy wziąłbym z 5-10 szt. tak myślę.

      Poczekajmy czy ten sprzedający przemyśli sprawę...

      A co myślicie? Te są lepsze od Corneliusów?
      Michał-BULI-Nowak

      I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Mogę przygarnąć dwie sztuki za 100 zł.

        Comment

        • dreads
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.09
          • 520

          #19
          Ja też się zapisuję na listę chętnych do zakupu. W zależności od ceny 3 do 4 sztuki, trzeba będzie ruszyć z kegowaniem

          Comment

          • bulipunk
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.11
            • 94

            #20
            Właśnie dostałem e-mail od sprzedającego. Facet trochę przesadził!
            Cytuję:
            "w przypdku 10 szt cena 80zł/szt
            Odpowiada?"

            Trochę przesada. Zaraz mu napisze o cenach które NAS interesują. Zobaczymy co napisze...
            Michał-BULI-Nowak

            I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darko
              Kamień to raczej kwasem.
              Kamień piwny to tylko nazwa i nie ma nic wspólnego z kamieniem kotłowym który to usuwa się kwasem solnym w reakcji chemicznej. Kamień piwny to takie rudo-brunatne naloty na ścianach naczyń tworzące się głównie podczas kontaktu z gorącą brzeczką. O kamieniu w kegach z zimnym piwem napisałem trochę na wyrost, ale też powstaje. Gorąca soda rozpuszcza go bardzo łatwo i jest to metoda powszechnie stosowana w browarnictwie.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bulipunk
              Wogosz, ale jak wlewasz przez ten fitting? Lejkiem? Chyba trzeba mieć jakieś specjalne gniazdo do czyszczenia. Przecież nie otworzysz kega (kegu?) i nie wlejesz wody z kranu żeby wypłukać..
              Tak właśnie robię. Otwieram keg wykręcając fitting (za pierwszym razem trzeba zdjąć zabezpieczenie z fittingu) i wlewam wodę z kranu. Mam w sumie 10 kegów różnych rozmiarów z fittingiem A i jest to bardzo wygodne. Jak wybierasz się do Żywca, to mogę Ci opowiedzieć w szczegółach i sam zobaczysz.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #22
                Biorąc pod uwagę upierdliwość czyszczenia i napełniania to pozostanę jednak przy Corneliusach, jak dla mnie ciut za duże, ale wygodniejsze.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kamień piwny to tylko nazwa i nie ma nic wspólnego z kamieniem kotłowym który to usuwa się kwasem solnym w reakcji chemicznej. Kamień piwny to takie rudo-brunatne naloty na ścianach naczyń tworzące się głównie podczas kontaktu z gorącą brzeczką. O kamieniu w kegach z zimnym piwem napisałem trochę na wyrost, ale też powstaje. Gorąca soda rozpuszcza go bardzo łatwo i jest to metoda powszechnie stosowana w browarnictwie.
                  Kamień piwny nie ma nic wspólnego z zanieczyszczeniami mineralnymi? Chyba jesteś w błędzie. Wytrąca się on w wyniku obniżenia pH fermentującego piwa. Na kadziach fermentacyjnych w browarze "u Konicka" kamienia widziałem całe mnóstwo. To, o czym piszesz w odniesieniu do brzeczki to pewnie zwykły brud organiczny.
                  Jeśli jest tak jak mówisz, to po co w browarnictwie stosuje się mycie kwaśne tanków?
                  Cytat z FAQ Browamatora:
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browamator
                  # Co to jest kamień piwny ?
                  Kamień piwny to kombinacja szczawianu wapnia ( i w mniejszym stopniu magnezu) z białkami i polipeptydami, które służą jako spoiwo dla kryształów tych trudnorozpuszczalnych w wodzie soli.
                  Należy z nim walczyć, bo stanowi przystań dla szkodliwych dla piwa mikroorganizmów. Dość skutecznym środkiem jest mieszanina kwasów fosforowego i azotowego.

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darko
                    Chyba jesteś w błędzie. Wytrąca się on w wyniku obniżenia pH fermentującego piwa. Na kadziach fermentacyjnych w browarze "u Konicka" kamienia widziałem całe mnóstwo. To, o czym piszesz w odniesieniu do brzeczki to pewnie zwykły brud organiczny.
                    Jeśli jest tak jak mówisz, to po co w browarnictwie stosuje się mycie kwaśne tanków?
                    Chyba mówimy o dwóch różnych rodzajach zanieczyszczeń i ja pewnie użyłem złej nazwy. Chodziło mi o osady wytwarzające się głównie na warzelni w kadziach, kotłach i instalacjach. Są one na pewno pochodzenia organicznego (cukry, białka), ale nie da się ich usunąć zwykłym myciem, za to bez trudu rozpuszcza je gorąca soda. Prawdopodobnie błędnie nazywałem je dotąd kamieniem piwnym; powstają dużo szybciej i są sporym problemem bo bardzo źle przewodzą ciepło. Kamień o którym Ty piszesz powstaje w tankach fermentacyjnych i leżakowych i te szczawiany jako minerały można usunąć tylko kwasami.
                    Mea culpa.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      #25
                      Wojtkowi zapewne chodziło o taki kamień który pozostaje w Jego kadzi filtracyjnej
                      Attached Files
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23960

                        #26
                        Przyłączam się do listy, jeśli cena spadnie do 50 zł - przyda się nam 5 sztuk. Jak by co mogę pewnie pomóc przy logistyce.
                        Last edited by ART; 2011-05-18, 14:52.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • sziszi
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.02
                          • 37

                          #27
                          w cenie 50zł wezmę 5 sztuk

                          Comment

                          • bulipunk
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.11
                            • 94

                            #28
                            Trzymam kontakt z tym panem i zobaczymy co powie...
                            Tak czy siak zaczynam zapisywać kto ile... zobaczymy

                            Kegi mi się wydają bardziej poręczne niż Corneliusy bo łatwiej do lodówki wejdą...
                            Michał-BULI-Nowak

                            I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                            Comment

                            • lump
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 38

                              #29
                              jesli po 50 to 5 także wezmę

                              Comment

                              • Marecki1410
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.01
                                • 97

                                #30
                                Ja mogę wziąć dwa oczywiście też przy cenie poniżej 5 dych za sztukę.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X