Właśnie sprawdziłem smak piwa znad gęstwy, która przeleżała parę miesięcy w lodówce i ten specyficzny gorzki kwas jeszcze czuję w ustach. Może ktoś ma zatem na zbyciu trochę świeżej gęstwy np. Wyeast German Ale, British Ale lub coś w tym stylu? Sprawa dość pilna bo brzeczka właśnie wystawiona do studzenia.
Wrocław - Gęstwa pilnie poszukiwana
Collapse
X
-
Zlej to znad gęstwy, przepłucz przegotowaną, schłodzoną wodą i dopiero wtedy wąchaj. Bez wsadzania języka -
Ta jednak stała ponad pięć miesięcy i zacząłem się już poważnie nad nią zastanawiać, zrobiłem z ciekawości starter z brzeczki i delikatne ożywienie nawet w nim widać. Jednak chyba wciąż obawiałbym się skwaszenia browara (Zamówienie na nowe drożdże już poczyniłem)
Mareks, dzięki za odzew, ale na szczęście już po problemie, kolega Leszcz007 poratował mnie świeżym starterem germanówComment
Related Topics
Collapse
-
Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn
To ma 16% ekstr. i 8 % alk.
Ten...-
Channel: Niemcy
-
-
DDH Hazy IPA
16,5% ekstr.,
6,3% alk.
Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma
Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
Barwa - zabielona,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-08-21, 23:19 -
-
Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.
Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...-
Channel: Litwa
2025-01-07, 14:16 -
-
Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj
"German Helles"
Ekstr. 12%, alk. 4,9%
Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-09, 01:23 -
-
W wigilię Wszystkich Świętych, tj. czwartek 31.10 mamy nieczynne i nie wysyłamy paczek (dotarłyby najwcześniej w poniedziałek).
Jeśli potrzebujesz czegoś pilnie potencjalnie jeszcze przed weekendem, to zamówienie i wybrana opcja pobranie / szybki przelew do godz. 9:00 w środę...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-10-29, 21:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment