Witam ponownie !!
Właśnie degustuje drugą warke. ( znowu pszeniczne Hafe Weizen 12 Blg ) Wyszła dużo lepsza niż popszednia, gdyż korzystając z waszych porad uniknąłęm błędów jakie miałem z pierwszą warką. Mam za to inny problem, o którego rozwiązanie chciałbym was poprosić. Otóż w butelce z piwem mam czasami kawałki drożdży, jest to nieciekawy widok, dlatego chciałem się zapytać jak zlewacie piwo do butelek żeby kawałki drożdży które dość obficie pływały po powierzchni młodego piwa nie dostały się w do butelek ? Po drugie chciaełme zapytać dlaczego po ok 3 tyg od butelkowania piwo ma jeszcze bardzo "młody", lekko cierpki smak, taki jakby niedojrzały. Być może dałem za dużo glukozy do refermentacji ?
Z góry dzieki za odppowiedzi.
R
Właśnie degustuje drugą warke. ( znowu pszeniczne Hafe Weizen 12 Blg ) Wyszła dużo lepsza niż popszednia, gdyż korzystając z waszych porad uniknąłęm błędów jakie miałem z pierwszą warką. Mam za to inny problem, o którego rozwiązanie chciałbym was poprosić. Otóż w butelce z piwem mam czasami kawałki drożdży, jest to nieciekawy widok, dlatego chciałem się zapytać jak zlewacie piwo do butelek żeby kawałki drożdży które dość obficie pływały po powierzchni młodego piwa nie dostały się w do butelek ? Po drugie chciaełme zapytać dlaczego po ok 3 tyg od butelkowania piwo ma jeszcze bardzo "młody", lekko cierpki smak, taki jakby niedojrzały. Być może dałem za dużo glukozy do refermentacji ?
Z góry dzieki za odppowiedzi.
R
Comment