Witam, wczoraj warzyłem piwo Dunkelweizen to mój pierwszy dunkelweizen. No więc gdy już chciałem oddzielić młuto od brzeczki, zepsuł mi sie filtr z oplotu, w jednym miejscu tuż przy kraniku był skręcony tak ze nic nie przepuszczał, tak ze byłem zmuszony zrobić to innym sposobem i to w dodatku bez wysładzania. Efekt tego był taki ze został mi bardzo mętny osad który grawitacyjnie opadł na dno balonu. Chciałem go kilka razy od filtrowac za pomocą mojego super hiper filtra który wyłapuje wszystkie najmniejsze drobinki osadu jednak osadu jest tak dużo ze zapycha filtr. Osadu jest około 5 cm na dnie w 20L balonie. Nie chciał bym go zassać pózniej do butelki, a i wylać szkoda bo składników było spokojnie na 30L więc każdy litr sie liczy.
Nigdy nie uzywalem słodu przenicznego więc nie wiem jak on sie zachowuje moze po nim został taki osad, czy to jednak wina kiepskiej filtracji.
Nigdy nie uzywalem słodu przenicznego więc nie wiem jak on sie zachowuje moze po nim został taki osad, czy to jednak wina kiepskiej filtracji.
Comment