W tym wątku będę opisywał swoje piwne podboje... zobaczymy czy będą się rozwijały
zacząłem od piwa z puszki IPA Coopersa piwko właśnie się skończyło wyszło całkiem niezłe pomimo sporych błędów. Bardzo słabe nasycenie - dawałem glukozę do re fermentacji w ilości - najmniejsza miarka ta na 0.3l - dodana na butelkę 0.5l . bałem się "granatów". No ale piwko za nami, ze względu na to że z puszeczki to oceniam jako warka 1/3. wkręciło mnie wiec popełniłem następną...
Warka 1 i 1/3
rozpoczęte 01.11.2012 0 17:47
zestaw z forumowego sklepiku
Pale Ale II 12º BLG
Słód pale ale 3,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60min
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g na ostatnie 10 min
zacieranie w lodówce turystycznej
14l wody(było 10,5) ale ustaliłem 72*C i po wsypaniu śruty spadło mi poniżej 65*C więc podniosłem do 68*C.
Zacieranie infuzyjne w 68-65*C przez 1.5h (po godzinie próba jodowa wyszła negatywna ale jakoś dla pewności przetrzymałem )
podnoszenie temp do 75-78*C 5 min i filtracja z wysładzaniem. Poszło nie najgorzej ale z ilością wody tak trochę na farta Następnym razem dokładnie oblicze ile wody do wysładzania potrzebuje
wyszło około 23l brzeczki o gęstości 10,5*blg
po chmieleniu około 20l 12*blg
zadane drożdże to Safale S-04(nie były dedykowane ale kupiłem do Stouta(następna warka - stout 12*Blg drożdże z gęstwy, zastanawiam sie czy nie dodać 0,4 płatków owsianych lekko przypieczonych w piekarniku)
zacząłem od piwa z puszki IPA Coopersa piwko właśnie się skończyło wyszło całkiem niezłe pomimo sporych błędów. Bardzo słabe nasycenie - dawałem glukozę do re fermentacji w ilości - najmniejsza miarka ta na 0.3l - dodana na butelkę 0.5l . bałem się "granatów". No ale piwko za nami, ze względu na to że z puszeczki to oceniam jako warka 1/3. wkręciło mnie wiec popełniłem następną...
Warka 1 i 1/3
rozpoczęte 01.11.2012 0 17:47
zestaw z forumowego sklepiku
Pale Ale II 12º BLG
Słód pale ale 3,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60min
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g na ostatnie 10 min
zacieranie w lodówce turystycznej
14l wody(było 10,5) ale ustaliłem 72*C i po wsypaniu śruty spadło mi poniżej 65*C więc podniosłem do 68*C.
Zacieranie infuzyjne w 68-65*C przez 1.5h (po godzinie próba jodowa wyszła negatywna ale jakoś dla pewności przetrzymałem )
podnoszenie temp do 75-78*C 5 min i filtracja z wysładzaniem. Poszło nie najgorzej ale z ilością wody tak trochę na farta Następnym razem dokładnie oblicze ile wody do wysładzania potrzebuje
wyszło około 23l brzeczki o gęstości 10,5*blg
po chmieleniu około 20l 12*blg
zadane drożdże to Safale S-04(nie były dedykowane ale kupiłem do Stouta(następna warka - stout 12*Blg drożdże z gęstwy, zastanawiam sie czy nie dodać 0,4 płatków owsianych lekko przypieczonych w piekarniku)
Comment