Chudzikowy Browarek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejchudzik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 28

    Chudzikowy Browarek

    W tym wątku będę opisywał swoje piwne podboje... zobaczymy czy będą się rozwijały
    zacząłem od piwa z puszki IPA Coopersa piwko właśnie się skończyło wyszło całkiem niezłe pomimo sporych błędów. Bardzo słabe nasycenie - dawałem glukozę do re fermentacji w ilości - najmniejsza miarka ta na 0.3l - dodana na butelkę 0.5l . bałem się "granatów". No ale piwko za nami, ze względu na to że z puszeczki to oceniam jako warka 1/3. wkręciło mnie wiec popełniłem następną...

    Warka 1 i 1/3
    rozpoczęte 01.11.2012 0 17:47
    zestaw z forumowego sklepiku
    Pale Ale II 12º BLG

    Słód pale ale 3,8 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60min
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g na ostatnie 10 min

    zacieranie w lodówce turystycznej
    14l wody(było 10,5) ale ustaliłem 72*C i po wsypaniu śruty spadło mi poniżej 65*C więc podniosłem do 68*C.
    Zacieranie infuzyjne w 68-65*C przez 1.5h (po godzinie próba jodowa wyszła negatywna ale jakoś dla pewności przetrzymałem )
    podnoszenie temp do 75-78*C 5 min i filtracja z wysładzaniem. Poszło nie najgorzej ale z ilością wody tak trochę na farta Następnym razem dokładnie oblicze ile wody do wysładzania potrzebuje
    wyszło około 23l brzeczki o gęstości 10,5*blg
    po chmieleniu około 20l 12*blg

    zadane drożdże to Safale S-04(nie były dedykowane ale kupiłem do Stouta(następna warka - stout 12*Blg drożdże z gęstwy, zastanawiam sie czy nie dodać 0,4 płatków owsianych lekko przypieczonych w piekarniku)
  • ejchudzik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 28

    #2
    Witam wszystkich,
    Dziś przelałem warke 1 i 1/3 na cichą.
    zmierzyłem blg wyszło 3,5 może spadnie jeszcze na cichej.
    Kolor mocnej herbaty, smak hymm... w porównaniu do puszki świetny, aromat też piękny, chmielowy ehhh oby się tylko nie zepsuło...
    zebrałem gęstwę, wyszło tego sporo, zebrałem wszystko z dna do słoiczków i do lodówki. Nie wiem może to jeszcze przepłukiwać czy coś z tym robić?? Na razie wygląda trochę jak musztarda ale zapach drożdże i chmiel... słoiczków nie dokręcałem całkowicie żeby nie robić tam ciśnienia - też nie wiem czy dobrze
    Pozdrawiam

    Comment

    • katmay
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.09
      • 13

      #3
      Ja dokrecilem. W lodowce te drozdze raczej za bardzo sie nie napracuja.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik Wyświetlenie odpowiedzi
        zastanawiam sie czy nie dodać 0,4 płatków owsianych lekko przypieczonych w piekarniku)
        Niech cię ręka Pańska broni, rozpadnie się to na breję, która zatka filtrację a przynajmniej strrrrasznie utrudni.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Niech cię ręka Pańska broni, rozpadnie się to na breję, która zatka filtrację a przynajmniej strrrrasznie utrudni.
          Nie przesadzaj, 400g aż tak nie utrudni filtracji. A opieczone płatki mogą dać fajny aromat, taki... opiekany.
          Na "owsiany" efekt jedwabistości to może być za mało, ale eksperyment wart spróbowania.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6


            Nie przesadzam, sam ledwo dałem radę a kolega na początku drogi dopiero...
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • ejchudzik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.06
              • 28

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              http://browar.biz/forum/showthread.p...87#post1015687
              Nie przesadzam, sam ledwo dałem radę a kolega na początku drogi dopiero...
              piszesz w poście :"Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie."

              Mam pytanie woda z kranu o jakiej temperaturze?? Może to niska temperatura wody do wysładzania spowodowała pogorszenie filtracji. Mogę też sie mylić tak jak piszesz jestem dopiero na początku drogi...
              Jeszcze jedno pytanie jak wpłyną na smak piwka ten dodatek płatków??
              Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wasze uwagi.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Z doświadczeniem nie ma co dyskutować, to trzeba sprawdzić samemu.
                Na gumiaste beta-glukany pomaga utrzymywanie temperatury zacieru w kadzi filtracyjnej powyżej 70*c, ale nie wiem czy to one były przyczyną, że Ci się przytkała filtracja. Ja takich problemów z płatkami zbożowymi nie miałem, jedynie z gryczanymi.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  E, chłopaki a przeczytajta cosik więcej w moim temacie warzelnym, nie będziemy nowej historii pisać
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • ejchudzik
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.06
                    • 28

                    #10
                    Hej,
                    Faktycznie z doświadczeniem nie będę dyskutował .
                    W czwartek Pale Ale poszło do butelek blg 3,5 do dziś butelki w domu w temp pokojowej około 22*C dziś pójdą do komórki gdzie jest 11*C myślę że nie za zimno?
                    A plan na dziś to
                    Warka 2 i 1/3
                    Stout "owsiany" 12Blg

                    zasyp:
                    to zadam na początku zacierania:

                    Słód pilzneński 3 kg
                    Słód monachijski 1 kg
                    Płatki owsiane górskie 0,6kg
                    a to dopiero po negatywnej próbie jodowej:

                    Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg+ 0,2 płatki owsiane palone

                    chmielenie:
                    Chmiel Marynka, granulat, 40 g
                    ciekawe czy brak słodu karmelowego sprawi ze piwo będzie do d**y. zobaczymy jak pójdzie filtracja itd.
                    nie ma co pisać tylko zabieram się do roboty. pozdrawiam.

                    Comment

                    • ejchudzik
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.06
                      • 28

                      #11
                      Stout od soboty w fermentatorze, wysładzanie poszło bez problemów ŋestwa z poprzedniej warki bez większych problemów ruszyła. Jedno co mi mocno zaprząta głowę to gęstość tzn czy przypadkiem nie zatarłem na słodko. Tzn temperatura zacierania od 70 -71 spadło do 66 w 1.5h część mniej więcej 1/3 wyciągnąłem na dekokt. Gestość przed zadaniem drożdży 13,5 blg teraz 6,5 i już nie spada .
                      Dziś pomerdałem wyparzoną łychą. za 2 dni zleje na cichą.
                      Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów. czy jeśli zatarłem na "słodko' do gęstość już nie spadnie?? i czy glukozy dawać tyle samo co przy normalnym dofermentowaniu i nie musze obawiać sie o granaty?? jak to jest??
                      gdzieś na forum czytałem wątek podobny i ktoś pisał ze piwo zatarte na "słodko" nie może długo leżakować w butelce czy to prawda?

                      Comment

                      • ejchudzik
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.06
                        • 28

                        #12
                        Witam,
                        Stout zabutelkowany dodałem normalną ilość glukozy tzn jedna miarkę średnią na 0,5l miarka z CP.
                        przelewając na cichą zabutelkowałem 5 butelek dodając taka samą ilość co do reszty butelek. Minęły 4 tygodnie otworzyłem do sprawdzenia i... Martwi mnie bardzo słaba piana i nasycenie gazu tzn sykneło przy otwieraniu ale piana bardzo szybko znikła dosłownie w kilka sekund. Nagazowanie dość delikatne lekko czuć na języku.
                        Czy w raz z czasem nagazowanie i piana się poprawią?piwo trzymam w domu w około 20-22 St C

                        A z pozytywnych wieści to Pale ale wyszło o wiele lepiej niż IPA z puszki, pianka piękna i nie znika szybko, po pewnym czasie opada do 1cm. i smak bardzo fajny
                        Ps może wiecie co zrobić żeby piana w Stoucie nie była bazowa tylko biała??
                        Pozdrawiam

                        Comment

                        • ejchudzik
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.06
                          • 28

                          #13
                          kolejny rok i kolejna warka.
                          Piwko górnej fermentacji o czerwonawym zabarwieniu i nieznacznym nachmieleniu.
                          Receptura własna
                          zasyp :
                          słody Strzegom.
                          Pilzneński 3000g
                          Monachijski II 1500g
                          Karmelowy Czerwony 250g
                          Karmelowy 150 200g
                          zacieranie :
                          55 10'
                          62 30'
                          72 40'
                          chmielenie:
                          Challenger 25 g 60'
                          East Kent Goldings 25 g 10'

                          drożdże Safeale 05
                          nastawiłem 10-02-2013 początkowa gęstość 12,5blg
                          dziś po tygodniu spadło do 2,5 chyba czas na butelkowanie.

                          Comment

                          • ejchudzik
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.06
                            • 28

                            #14
                            warka 4

                            Kolejne piwko podobne do IRA z kilkoma niespodziankami
                            zasyp:
                            Pale ale 4500g
                            Karmelowy Czerwony 250g
                            Karmelowy 150 200g
                            zacieranie:
                            temp 55 6'
                            temperatura początkowa 69
                            temperatura końcowa 62
                            ponad 120min
                            chmielenie delikatne
                            Challenger 15 g 60'
                            East Kent Goldings 20 g 10'

                            drożdże gęstwa z warki 3 Safeale 05
                            niespodzianka taka że po cichej do 7 butelek dodałem krople barwnika
                            spożywczego zielonego Tak na Św Patryka. Ciekawe co wyjdzie
                            piwka w całości juz zabutelkowane czekają na gaz

                            Warka 3 wyszła świetna po-prostu najlepsze do tej pory moje piwko

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X