witam wszystkich browarzycieli. Postanowilem, ze bede opisywac swoje poczynania rowniez na browar.biz po wczorajszym festiwalu piwa i poznaniu kilku osob z forum. Opisze tylko swoje zacierane warki bo na dwie pierwsze szkoda czasu (puszki).
warka belgian blond ale
3kg pilznenski
0,5kg wiedenski
0,5kg pszeniczny
0,3kg biscuits
30g challenger
30g styrian goldings
40 min 67-65st
20 min 72st
wygrzew 76st
wysladzanie ciagle, lacznie do chmielenia poszlo okolo 22litrow
chmielenie challenger na 60min i styrian goldings na 15min
gestosc koncowa 12blg, 18,5litrow. Duzo odparowalo podczas gotowania ze wzgledu na to, ze gotowalem bez pokrywki aby pozbyc sie naj najbardziej dms. Bardzo duzo przelom mialem.
Cala warka zajela mi 6godzin wiec juz widze troche wieksza organizacje u siebie podczas warzenia.
drozdze t-58.
AIPA
3kg pale ale
0,5 kg wiedenskiego
0,5 kg pszenicznego
300g carapilis
chinook
cascade
drozdze us-05
zacieranie:
64-62st przez 60'
72st przez 20'
78st koniec
wysładzanie:
3x5litrów 78st
do warzenia poszlo 23litry to jest akurat max mojego gara zacierno-warzelnego.
Warka nr 2 India Pale Ale
- pale ale Weyermann 4,4kg
- Caraamber 0,3kg
- challenger 20g
- marynka 40g
- fuggles 30g
- drożdze US-05
zacieranie:
67stopni-60minut
72stopnie- 15 minut
76stopni i filtracja
chmielenie:
marynka cała w 5 minucie gotowania
challenger w 35 minucie gotowania
fuggles 30g na 3 minuty przed końcem gotowania
bylo jeszcze belgian pale ale ale zawiruszyly mi sie notatki
warka belgian blond ale
3kg pilznenski
0,5kg wiedenski
0,5kg pszeniczny
0,3kg biscuits
30g challenger
30g styrian goldings
40 min 67-65st
20 min 72st
wygrzew 76st
wysladzanie ciagle, lacznie do chmielenia poszlo okolo 22litrow
chmielenie challenger na 60min i styrian goldings na 15min
gestosc koncowa 12blg, 18,5litrow. Duzo odparowalo podczas gotowania ze wzgledu na to, ze gotowalem bez pokrywki aby pozbyc sie naj najbardziej dms. Bardzo duzo przelom mialem.
Cala warka zajela mi 6godzin wiec juz widze troche wieksza organizacje u siebie podczas warzenia.
drozdze t-58.
AIPA
3kg pale ale
0,5 kg wiedenskiego
0,5 kg pszenicznego
300g carapilis
chinook
cascade
drozdze us-05
zacieranie:
64-62st przez 60'
72st przez 20'
78st koniec
wysładzanie:
3x5litrów 78st
do warzenia poszlo 23litry to jest akurat max mojego gara zacierno-warzelnego.
Warka nr 2 India Pale Ale
- pale ale Weyermann 4,4kg
- Caraamber 0,3kg
- challenger 20g
- marynka 40g
- fuggles 30g
- drożdze US-05
zacieranie:
67stopni-60minut
72stopnie- 15 minut
76stopni i filtracja
chmielenie:
marynka cała w 5 minucie gotowania
challenger w 35 minucie gotowania
fuggles 30g na 3 minuty przed końcem gotowania
bylo jeszcze belgian pale ale ale zawiruszyly mi sie notatki